• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.2%
  • Vavoline

Głosów: 38 17.2%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    221
Sugerujesz, że producent oleju zataił obecność jakiejś substancji? To naruszenie przepisów UE.

Widzisz tam gdzieś substancję "1-DECENE"? To jest właśnie PAO, które jeśli jest obecne w składzie musi być też wyszczególnione w karcie MSDS jako substancja szkodliwa. Specol Gold to zwykły HC "hydrokrak" kolego i ostatnia analiza tylko to potwierdziła.

Widzisz tam gdzieś substancję "1-DECENE"? To jest właśnie PAO, które jeśli jest obecne w składzie musi być też wyszczególnione w karcie MSDS jako substancja szkodliwa. Specol Gold to zwykły HC "hydrokrak" kolego i ostatnia analiza tylko to potwierdziła.
Akurat nie chodzi mi o Specol, bo ten olej mnie nie interesuje.
Zwracam tylko uwagę, że w MSDS nie ma składu oleju i nawet jeśli zawiera on PAO, często nie jest to tam podawane.

MSDS zawiera listę substancji szkodliwych i elementy składowe baz olejowych do takich należą. Dlatego jeśli dany olej zawiera w swoim składzie PAO to będzie również w MSDS. Nie wiem jak ci to prościej wytłumaczyć.

Syntetyczne bazy olejowe oparte na PAO nie składają się tylko z bazy o jednej lepkości, ale najczęściej dwóch lepkości i więcej w zależności od tego jakie parametry ma mieć finalny produkt. Przykładowo olej o klasie lepkości 5W-30 może składać się z 56% PAO-4 oraz 14% PAO-20. Reszta to dodatki i ich nośniki III grupy.
Oleje o klasie lepkości 0W-x, 5W-x i 10W-x jeśli mają bazę syntetyczną zawsze zawierają PAO-4 więc MSDS również.

MSDS zawiera listę substancji szkodliwych i elementy składowe baz olejowych do takich należą. Dlatego jeśli dany olej zawiera w swoim składzie PAO to będzie również w MSDS. Nie wiem jak ci to prościej wytłumaczyć.
Ok a baza grupy III to już nie jest substancja niebezpieczna?
Amsoil AZF nie posiada PAO w składzie?

Ostatnia edycja:
Która substancja niebezpieczna z wykazu to PAO? Ile procent tego PAO jest? Jaki numer CAS?

Nie byłem, nie jestem i nie zapowiada się abym handlował olejami, a w dyskusje nie wchodzisz bo tylko trollujesz i nie tylko na tym forum :)

Ja też z chęcią dowiem się czy w jakiejś karcie jest informacja o ilości PAO w bazie. Szukałem kiedyś takiego info na temat olejów gulf i nic ciekawego nie znalazłem

Wysłane z mojego Nokia 9 przy użyciu Tapatalka

Bo to PAO4 i w EU jest uznane za niebezpieczne i musi być wykazane w MSDS

Zagrożenie spowodowane aspiracją
Mieszaninę zawierającą ogółem 10% lub więcej substancji zaklasyfikowanej/-ych ze względu na zagrożenie spowodowane aspiracją w kategorii 1 i posiadającą lepkość kinematyczną 20,5 mm2/s lub mniejszą, mierzoną w temp. 40ºC, klasyfikuje się stwarzającą zagrożenie przy aspiracji kategoria 1.
Pokaż załącznik 267285

Ostatnia edycja:
Nie byłem, nie jestem i nie zapowiada się abym handlował olejami

Brzydzisz się forumowym marketingiem i nigdy byś tego nie robił ;)
Ty tylko polecasz, a potem się śmiejesz, że ludzie kupowali w cenie Elfa czy Lotosa olej który miał być 100% syntetycznym PAO, a był zwykłym przeciętnym HC.

Amortyzatory
Powrót