Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Witam Pany i Panewki:D
Od mojej ostatniej wizyty tutaj temat się ostro rozrósł...
Widzę że rozkładacie tu już oleje na czynniki pierwsze a nie "castrol z allegro czy mobil z biedronki":P
Fajnie że dzięki takim tematom rośnie świadomość konsumencka i nie tylko marka ma znaczenie...
Ale teraz schodząc na ziemię mam pytanie do wyjadaczy:
Jaki olej wlać do mojego roboczego auta,pacjent AR 159 1.9 16v egr out i brak DPF także bez c2/c3 przebieg 312000km.sugerowany przebieg roczny --10K--i co tyle wymieniam oliwe.
Potrzeba bańki 5 litrów i uwaga żeby skomplikować to cena do 120 zł max:cool:
Ciekawostka:wcześniejszy właściciel pojechał na wymianę oliwy i mówi mechaniorowi "panie wymień mi olej ale na taki dobry"
Pytałem się przy zakupie auta jaki olej siedzi w piecu a ten mi z dumą "DOBRY"...Ale udało się wyciągnąć że jakiś millers,parametrów niestety już nie ogarnął...
Także panowie pomożecie?:)

Albo dołożyć dosłownie 10zł i kupić Ravenola VST chyba najsensowniejsza opcja w tej kasie ale jak to 10zł będzie wymagało zaciągnięcia kredytu w providencie to faktycznie Shell Helix Ultra (nie Ultra-I) będzie też dobrą opcją.

Ostatnia edycja:
Coś się zmieniło przez ostatnie pół roku w dystrybucji Meguina w PL? Cena i dostępność wreszcie na zbliżonym poziomie do DE?

A ja mam dylemat: ravenol vst 5w40 czy meguin super leichtlauf 5w40 czy trochę tańszy specol gold + ar9100.
Czy macie wiedzę nt. sklepu arga Ryki, który ma w ofercie ten meguin w dobrej cenie? Piszą, że są oficjalnym dystrybutorem meguin w Polsce.

Natchnąłeś mnie więc zadzwoniłem do przedstawiciela Liqui Moly na rejon lubelski i poinformował mnie, że od niedawna firma ARGA jest oficjalnym dystrybutorem olei Meguin, Liqui Moly dba o import tych olejów.

To widać coś się wreszcie w tym LM Polska ruszyło i nie narzucają zbójeckich cen na Meguina jak do niedawna :)

Na to bym nie liczył. ARGA jest jednym z 3 lub 4 oficjalnych dystrybutorów Meguina w PL. Ja też jestem oficjalnym dystrybutorem. Z tego co wiem to dystrybutorzy raczej wyprzedają towar i stąd może wynikać niższa cena.

A ja mam dylemat: ravenol vst 5w40 czy meguin super leichtlauf 5w40 czy trochę tańszy specol gold + ar9100.
Czy macie wiedzę nt. sklepu arga Ryki, który ma w ofercie ten meguin w dobrej cenie? Piszą, że są oficjalnym dystrybutorem meguin w Polsce.

Ja ojcu zamiawialem z Argi Meguina. Bez zastrzezen! Meguin to moj osobisty faworyt.

Dla zainteresowanych VST niebawem bedzie drozszy, cena w Niemczech ma wyniesc ok. 43€/5l.

Ostatnia edycja:
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] zrób miejsce w skrzynce wiadomości ;)

Panowie takie szybkie pytanie. Olej wymieniam co 10k km. Przejechane mam obecnie 8700 km i szykuje mi się trasa ok 1300 km +/-500km. Wymieniać już olej czy dojechać go do końca? Obecnie zalany VST. Dodam,że to Vagowskie 1.8T w LPG

Spokojnie dojedz, jak tak będziesz skracał to w końcu będziesz wymieniał co 5K km.

Amortyzatory
Powrót