Hasz77
Nowy
- Auto
- AR 159; 1,9jtdm; 150KM; automat; 2007r.
Kevin88 jakieś uwagi do vst?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Moim zdaniem Ravenol bardzo podobny do Motula XCess
Dla zainteresowanych VST niebawem bedzie drozszy, cena w Niemczech ma wyniesc ok. 43€/5l.
Możliwe, ze nie tylko VST pójdzie w górę bo albo marketingowy bełkot albo znów zmienili bazy lub pakiety dodatków
Marketing.... I to bardzo skuteczny z ich strony. A ludzie to dosłownie kupują. Wcześniej był widoczny w kilku analizach W. Lecz mam potwierdzone info, że już go nie będzie. Głównie Mo i B.
Prawdą jest także, że przez jakiś czas wychodziły inne parametry, ludzi to irytowalo, lecz z czasem ucichlo... Zdobyli fanów.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem tej marki, pozostałem przy starym dobrym Meguinie.
Marketing.... I to bardzo skuteczny z ich strony. A ludzie to dosłownie kupują. Wcześniej był widoczny w kilku analizach W. Lecz mam potwierdzone info, że już go nie będzie. Głównie Mo i B.
Prawdą jest także, że przez jakiś czas wychodziły inne parametry, ludzi to irytowalo, lecz z czasem ucichlo... Zdobyli fanów.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem tej marki, pozostałem przy starym dobrym Meguinie.
Mimo braku Mo olej bardzo dobrze wypadł po prawie 10k km zrobionych w Audi RS6 Performance czyli ponad 600 konnym aucie, a u nas ludzie maja obiekcje przed zalaniem go do starych klekotów bo im ktoś w sklepie nagadał, ze zmieniają co chwile skład i jest bee![]()
U mnie dziś wlatuje do RS'a VST + AR9100 w miejsce wcześniejszego RCS'a![]()
Mimo braku Mo olej bardzo dobrze wypadł po prawie 10k km zrobionych w Audi RS6 Performance czyli ponad 600 konnym aucie, a u nas ludzie maja obiekcje przed zalaniem go do starych klekotów bo im ktoś w sklepie nagadał, ze zmieniają co chwile skład i jest bee![]()
U mnie dziś wlatuje do RS'a VST + AR9100 w miejsce wcześniejszego RCS'a![]()
Witam. To mój pierwszy post na forum, więc od razu się przywitam.
Mam fiata tipo 1.4 16v 95KM z 2016r. Przebieg 43tys km, w tym 33tys na lpg. Codziennie - od poniedziałku do piątku- dojeżdżam do pracy 2x35km. Silnik zalany olejem selenia k pure energy ACEA C3, API SM/CF, SAE 5w40, FIAT 9.55535.S2. Silnik spala około 1-1,5l selenii na 15tys km. Na wymianę potrzeba 3 litry. Styl jazdy - kilka razy dziennie (2-5) zdarza się kręcić pod 5-6tys obrotów podczas wyprzedzania na drodze wojewódzkiej.
Zbliża się termin wymiany oleju - zmieniam co 15tys - i rozglądam się za jakimś lepszym, który spełnia wymagania fiata tzn 5w40, ACEA C3, API SM. Myślałem wstępnie o Motulu 8100 xclean 5w40, który nawet spełnia normę fiata; millersie ee longlife 5w40 lub xf 5w40 lub trident 5w40. Czytałem w tym temacie zaledwie kilkadziesiąt stron, ale mam coraz większy mętlik. Wcześniej myślałem, że motul i millers to 100% syntetyki i bardzo dobre oleje, ale po lekturze forum, okazuje się że chyba? tak nie do końca. Może mógłbym liczyć na pomoc w wyborze ojeju dobrego do mojego samochodu z uwzględnieniem "stylu jazdy.." i Lpg.
Pozdrawiam.
Na stronie jednego ze sprzedawców min. olejów jest fajna wyszukiwarka i to co znalazłem spełniającego ACEA C3, API SM/CF, SAE 5w40, FIAT 9.55535.S2:
1. Total Quartz Ineo Mc3 Dexos2 5l- 119pln;
2. Ravenol VMO CleanSynto 5l - 134pln;
3. Fuchs Titan GT1 XTL Technology 4l - 86pln;
4. Fuchs Titan GT1 PRO GAS 4l - 165pln;
5. Valvoline Syn Power MST C3 - 5l - 148pln;
6. Castrol EDGE FST 4l - 129;
7. Motul 8100 x-clean 5l - 139pln;
8. Liqui Moly Top Tec 4100 5l - 169pln.
A poniżej oleje które spełniają ACEA C3, API SM/CF, SAE 5w40, ale nie spełniają wg wyszukiwarki na tej stronie normy fiata 9.55535.S2:
9. Gulf Formula ule 5l - 106pln;
10. Eneos Premium Hyper 4l - 130pln;
11. Eneos Sustina 4l - 198pln;
12. Mannol Energy Formula PD 5l - 92pln;
13. Millers Oils EE 5l - 199pln;
14. Millers XF 5l - 174pln;
15. Millers Trident 5l - 161pln;
Co wybrać? Albo co ma dobry stosunek jakości do ceny?![]()