• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.2%
  • Vavoline

Głosów: 38 17.2%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    221
To sa te same oleje, roznice? Inne opakowanie..... i nazwa: Diesel

Wiem, że doświadczenie jest idiotyczne ale kiedyś kupowałem LM Diesel Synthoil i pamiętam że pachniał truskawkami :)
ze dwa razy kupiłem Meguina i już tak nie pachanie. Wiec albo zmienili coś w składnie, albo To nie są te same oleje.

A jest olej LM diesel synthoil 5w40 w opakowaniu Meguina?

Nie ma baaa na rynku niemieckim już od dawna nie ma nawet synthoila dedykowanego do diesla. Jest jeden High Tech zarówno do ON jak i Pb tylko na rynki wschodnie został jeszcze Synthoil Diesel.

Nie ma baaa na rynku niemieckim już od dawna nie ma nawet synthoila dedykowanego do diesla. Jest jeden High Tech zarówno do ON jak i Pb tylko na rynki wschodnie został jeszcze Synthoil Diesel.

Takie odniosłem wrażenie, ale nie chciałem się uruchamiać bez potrzeby .

Czy warto kupić Eurola 5w50 czy lepiej zainwestować w Valvoline VR1 5w50?

Moim zdaniem spokojnie można brać Eurola 5W50. Ten olej ma bardzo bogaty pakiet dodatków ZDDP i do starszych silników jest jak znalazł. Uważam, ze jest nie gorszy od VR1 a nawet lepszy (VR1 to już nie to co kiedyś i moim zdaniem jest przereklamowany). W Holandii na tym oleju latają rajdówki i się sprawdza. Z lepszych 5W50 masz Neste 1 5W50 ale cena już dużo wyższa (a Eurola kupisz ze zniżką klubową:cool:). Liqui Moly 5W50 to już całkiem inne pieniądze.

z racji poszukiwania dla siebie dobrego oleju 5w50 trochę analiz już przekopałem i wychodzi mi z nich że nie byłbym takim optymistą w stosunku do tego eurola bo chodź na 'kartce' wychodzi rewelacyjnie za tą cenę to juz analiza po 5kkm wskazuje spadek lepkość w 100 stopniach do poziomu poniżej 14. Oczywiście mogą być różne przyczyny tego, najlepiej przetestować samemu.

Na razie liderem dla mnie jest gulf 5w50.

Ostatnia edycja:
Na półce cenowej gulfa 5w50 jest już kilka fajnych produktów do wyboru. Ja rozważałem Gulfa/Xado/LiquiMoly i ostatecznie wybrałem LM. Busso chodzi elegancko choć zapewne każdy z tych olejów przekracza wymagania naszych fałek.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Na razie liderem dla mnie jest gulf 5w50.

Neste 1 5w50,dwa razy w miesiącu zrobiony ułęż.fiat punto 1.8 16v hgt.silnik cały,ubytek minimalny,przy lipcowych temperaturach zewnętrznych wydaje się być bardzo dobrym produktem.nie długo wymiana na świeży i we wrześniu ogień na miedzianej....jak coś to wpadaj na wymianę

Widziałem to badanie i faktycznie spadek lepkości jest spory ale faktycznie przyczyny mogą być różne. za to pakietowo wygląda bardzo solidnie. Gulf 5W50 to bardzo dobry olej ale weź pod uwagę, ze jest ponad 2x droższy od Eurola wiec mówimy tu o olejach z zupełnie różnej półki cenowej. Bardziej przyrównał bym go do Valvoline VR1 (podobna baza i pakiet). Gulf to już prawie rejony cenowe LM Molygen 5W50.

Paliwa nie ma w oleju przypadkiem?

Generalnie 5W-50 są narażone na ścinanie bo robione są z oleju bazowego niskiej lepkości a z dużą dawką modyfikatorów lepkości a one same w sobie są mniej stabilne, zwłaszcza te tańsze.
5W-50 zrobione zgodnie ze sztuką powinno zawierać mPAO ale wtedy nie będzie po 30zl/L w detalu brutto i z marżą kilku pośredników... [emoji6]

Generalnie 5W-50 są narażone na ścinanie bo robione są z oleju bazowego niskiej lepkości
i to jest zasadniczo ich chyba podstawa wada że bez dodatków to bliżej im do 5w40. Dlatego lepiej te oleje oceniać na podstawie analiz olejów przepracowanych.

Tomek wiem że cena jest bardzo atrakcyjna tego eurola dlatego warto go sprawdzić samemu.

Ostatnia edycja:
W tej analizie, Eurol 5w50 był zalany do Dacii Duster (nie wiem po co taka lepkość) i auto jeździło ponad 1/2 roku - od grudnia (spore mrozy ok. -25) do lata (upały ponad +30) roku tylko w mieście, tam średnia wyszła kilkanaście km/h. Oleje Eurol Super Lite - to seria podstawowa bazowo tylko HC, natomiast ma dość bogaty pakiet dodatków - stara szkoła wysoki poziom ZDDP, wapnia, i jako ciekawostka dość sporo boru. Dodatkowo 5w50 ma sporo improvera - i ten pod wpływem warunków i zawartości benzyny, pierwszy się poddał stąd spadek. Nie ma co porównywać bazowo tego oleju do opartego na PAO Gulfa i to jeszcze z innym pakietem z magnezem, nie ta liga. Bardziej Amsoil bazowo 5w50 może sie równać, ale tam pakiet też chyba klasyczny, nie pamiętam już dokładnie....

Podatność na ścinanie jest wyższa jeśli olej 5W-50 jest jeszcze zalany niezgodnie z rekomendacją producenta silnika np w miejsce 5W-30.

Amsoil Signature Series to absolutnie nie są typowe pakiety... [emoji6]

Paliwa nie ma w oleju przypadkiem?

Generalnie 5W-50 są narażone na ścinanie bo robione są z oleju bazowego niskiej lepkości a z dużą dawką modyfikatorów lepkości a one same w sobie są mniej stabilne, zwłaszcza te tańsze.
5W-50 zrobione zgodnie ze sztuką powinno zawierać mPAO ale wtedy nie będzie po 30zl/L w detalu brutto i z marżą kilku pośredników... [emoji6]

Eurol jest poniżej 20,00 zł za litr więc w sumie nie ma co wymagać aby jeszcze był na PAO.
BTW na PAO-etsrach Eurol ma serie Arctic i to już jest zupełnie inna półka jakościowa.

Zalałem do T Sparka 1.8 przebieg 112tyś km Millersa LL Trident 5W40 i wariator ciut krócej klepie przy odpalaniu. Wcześniej wlane było 5W30 Fuchsa i przejechane na nim 11 tyś km przez 2.5 roku.

Amortyzatory
Powrót