Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Widze tylko jedna, znaczy sie miniaturke.

Zgadza się - porządne laboratorium - trzyma archiwalne wyniki ;)

- w pierwszej linijce z nr 1 są dane sprzed roku, w drugiej - aktualne. Np. pod żelazem : 31 poprzednio, 22 - teraz.

Na 2giej stronie ładne wykresiki z wybranymi danymi - tego nie załączałem już bo na szybko jpg z pdf'u robiłem.

Obydwa oleje sa wysokogatunkowe, glowne roznice sa widoczne w pakiecie dodatkow. I spokojnie mozesz uzyc Synpower 5W-40.

Jak dla kogo. Ja np. nie uznaję olejów, które w analizach mają Noack na poziomie 13-18% za wysokogatunkowe. Co z resztą aż tak nie dziwi przy bazie HC.

Jak dla kogo. Ja np. nie uznaję olejów, które w analizach mają Noack na poziomie 13-18% za wysokogatunkowe. Co z resztą aż tak nie dziwi przy bazie HC.

Twoj wpis potwierdza, ze masz waskie spojrzenie na srodki smarne (oczywiscie ja nie bede sie uznawac za jakiegos specjaliste), ale wedlug mnie, zeby ten temat w pelni zrozumiec, nalezy juz siegnac po fachowa lekture. Odnosnie swiezych analiz, nie mozna je "az" tak brac pod uwage ! Z kilku podowow: Oleje "moga" sie roznic w krajach, trzeba brac pod uwage zmiany skladu producenta, z tego powodu wartosci moga sie znacznie roznic ! Wartosc NOACK, sadzisz, ze jeden parametr wplywa na jakosc koncowa ? Wczesniej tez tak myslalem. Rowniez nalezy brac pod uwage blad pomiarowy, laboratoria posiadaja rozne przyrzady pomiarowe, gdzie wychodza rozne wyniki. Odnosnie NOAK, tego oleju w 2013 roku mial na poziome 10 %! Ciezko stwierdzic ile ma dzisiaj. Dobrym przykladem jest Meguin Super Leichlauf, gdzie przez jakis czas widnialo : NOACK 9,5 %, a w dalszym ciagu byl aparty na bazach PAO, a sa rozne. I oleje wyprodukowane na bazach HC, dzisiejszych! Nie pisze o tych z lat 90-tych, sa zblizone wlasciwosciami/parametrami do PAO. Duza wiekszosc mysli, ze oleje bazowe PAO sa lekarstwem na wszystko, a to nie prawda.... Widzialem analizy przepracowanego oleju wyprodukowanego z baz HC i wychodza rewelacyjnie np.

https://oil-club.de/index.php?attachment/7339-document-page-001-jpg/

https://oil-club.de/index.php?attachment/7169-uoa-addinol-0540-audi-1-jpg/

Te oleje mozna smialo nazwac wysokogatunkowe, ale znaczaca jest cala mieszanina wraz z dodatkami! Rowniez trzeba przyznac, sa przyszloscia, gdyz sa tansze w produkcji, latwiej uzyskac normy producentow. A kiedys PAO zniknie z rynku, widac to w szczegolnosci w Niemczech.

Ostatnia edycja:
Twoj wpis potwierdza, ze masz waskie spojrzenie na srodki smarne (oczywiscie ja nie bede sie uznawac za jakiegos specjaliste), ale wedlug mnie, zeby ten temat w pelni zrozumiec, nalezy juz siegnac po fachowa lekture. Odnosnie swiezych analiz, nie mozna je "az" tak brac pod uwage ! Z kilku podowow: Oleje "moga" sie roznic w krajach, trzeba brac pod uwage zmiany skladu producenta, z tego powodu wartosci moga sie znacznie roznic ! Wartosc NOACK, sadzisz, ze jeden parametr wplywa na jakosc koncowa ? Wczesniej tez tak myslalem. Rowniez nalezy brac pod uwage blad pomiarowy, laboratoria posiadaja rozne przyrzady pomiarowe, gdzie wychodza rozne wyniki. Odnosnie NOAK, tego oleju w 2013 roku mial na poziome 10 %! Ciezko stwierdzic ile ma dzisiaj. Dobrym przykladem jest Meguin Super Leichlauf, gdzie przez jakis czas widnialo : NOACK 9,5 %, a w dalszym ciagu byl aparty na bazach PAO, a sa rozne. I oleje wyprodukowane na bazach HC, dzisiejszych! Nie pisze o tych z lat 90-tych, sa zblizone wlasciwosciami/parametrami do PAO. Duza wiekszosc mysli, ze oleje bazowe PAO sa lekarstwem na wszystko, a to nie prawda.... Widzialem analizy przepracowanego oleju wyprodukowanego z baz HC i wychodza rewelacyjnie np.

https://oil-club.de/index.php?attachment/7339-document-page-001-jpg/

https://oil-club.de/index.php?attachment/7169-uoa-addinol-0540-audi-1-jpg/

Te oleje mozna smialo nazwac wysokogatunkowe, ale znaczaca jest cala mieszanina wraz z dodatkami! Rowniez trzeba przyznac, sa przyszloscia, gdyz sa tansze w produkcji, latwiej uzyskac normy producentow. A kiedys PAO zniknie z rynku, widac to w szczegolnosci w Niemczech.
Może jeszcze nie wszystko stracone bo np formulacja oleju 0W-20 dla normy VW 508/509 zakłada tylko PAO bez kropli HC... [emoji6]
Podobnie może być z 0W-16 i 0W-8 których prototypy znam nawet na samych estrach. To będą oleje z górnej półki i bardzo drogie więc może tanie badziewie aż tak motoryzacji nie zaleje ;-)
Wyższe lepkości zgoda, kierunek nawet GII zamiast GIII już...

Może jeszcze nie wszystko stracone bo np formulacja oleju 0W-20 dla normy VW 508/509 zakłada tylko PAO bez kropli HC... [emoji6]
Podobnie może być z 0W-16 i 0W-8 których prototypy znam nawet na samych estrach. To będą oleje z górnej półki i bardzo drogie więc może tanie badziewie aż tak motoryzacji nie zaleje ;-)
Wyższe lepkości zgoda, kierunek nawet GII zamiast GIII już...

Zgadzam sie z Toba.

Znam kilka olejow o tej lepkosci tzn. 0W-20 wyprodukowanych z PAO, lecz nie wiedzialem, ze ta norma zaklada tylko i wylacznie PAO.

Ale na to wyglada, ze nie tylko i wylacznie, gdyz: https://produkte.liqui-moly.biz/top-tec-6200-0w-20-3.html

czyli : Synthese Technologie

Ostatnia edycja:
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] też chętnie poczytam, że musi być baza PAO w 508/509. Bo ztcw norma narzuca nie tyle bazę co spełnienie pewnych parametrów...ale fakt większość nich jest na PAO.

[MENTION=74831]Poziom1989[/MENTION] - na pewno ten LM to HC? Tam jest CAS 68037-01-4- 70<80 - a co to jest jak nie PAO?

Witam mam takie pytanko bo slyszalem ostatnio cos o srodku (uszczelniaczu) liqui moly ktory sie dolewa do oleju i niby ma uszczelnic silnik. Jest to cos warte czy tylko naciaganie ludzi?

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] też chętnie poczytam, że musi być baza PAO w 508/509. Bo ztcw norma narzuca nie tyle bazę co spełnienie pewnych parametrów...ale fakt większość nich jest na PAO.

[MENTION=74831]Poziom1989[/MENTION] - na pewno ten LM to HC? Tam jest CAS 68037-01-4- 70<80 - a co to jest jak nie PAO?
Ten CAS to PAO. Oczywiście norma 508/509 nie narzuca bazy PAO ale znana mi receptura, która ma tę aprobatę już narzuca wyłącznie PAO aby móc tę aprobatę umieścić na butelce...

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] i kto jeszcze wie - tak mi się przypomniało, ten mój olej z kilka wątków wyżej analizy, czy taka analiza w jakiś sposób (na które parametry patrzeć?) może odzwierciedlić czy olej nie dostał za mocno temperaturowo ? Bo ten był jeżdżony do 140, no czaaaasem do 150 stopni, schładzanie w takich przypadkach (dłuższe sesje ) do 120 i znów do 140 (+) . W któszych sesjach osiągał w zależności od długości prostych i temp zewn 110 (zima) - 130. Pomiary w podstawce filtra oleju, silnik TS więc brak chłodnicy oleju, chłodzony wymiennikiem ciepła woda-olej (woda ładnie trzyma temp, chłodnica wody jest trochę większa). Pomiar w podstawce oleju (tu nie wiem czy to jeszcze przed przejściem przez wymiennik czy po?).
Generalnie jeśli ta analiza jest ok, to znaczy że te temperatury są ok, więc nie ma sensu wówczas montowanie chłodnicy oleju bo to dodatkowe kilogramy i komplikacja (plus kilka łączeń które mogą puścić ). Chętnie bym tego nie robił. Tylko czy ta analiza pozwala powiedzieć - temperatury na jakich pracował ten olej, mu nie zaszkodziły. ?

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] i kto jeszcze wie - tak mi się przypomniało, ten mój olej z kilka wątków wyżej analizy, czy taka analiza w jakiś sposób (na które parametry patrzeć?) może odzwierciedlić czy olej nie dostał za mocno temperaturowo ? Bo ten był jeżdżony do 140, no czaaaasem do 150 stopni, schładzanie w takich przypadkach (dłuższe sesje ) do 120 i znów do 140 (+) . W któszych sesjach osiągał w zależności od długości prostych i temp zewn 110 (zima) - 130. Pomiary w podstawce filtra oleju, silnik TS więc brak chłodnicy oleju, chłodzony wymiennikiem ciepła woda-olej (woda ładnie trzyma temp, chłodnica wody jest trochę większa). Pomiar w podstawce oleju (tu nie wiem czy to jeszcze przed przejściem przez wymiennik czy po?).
Generalnie jeśli ta analiza jest ok, to znaczy że te temperatury są ok, więc nie ma sensu wówczas montowanie chłodnicy oleju bo to dodatkowe kilogramy i komplikacja (plus kilka łączeń które mogą puścić ). Chętnie bym tego nie robił. Tylko czy ta analiza pozwala powiedzieć - temperatury na jakich pracował ten olej, mu nie zaszkodziły. ?
Poprawa jest znaczna ale 20ppm żelaza na 1000km to mało nadal nie jest, Ok - torowa jazda ale nie wykluczam że jeśli spadnie temperatura to wyniki będą lepsze bo żaden olej takich temp nie lubi. Tu jest spora dawka AR9100 także uzupełnia niski poziom ZDDP tego oleju jak na sport.
Lepkość nie rośnie ponad normę ani utlenianie więc kondycja oleju wygląda ok. Czasami warto badać TAN jeśli nie ma poziomu utleniania.
Może te odczyty temperatury to efekt gorącego wydechu blisko czujnika temperatury oleju?

Sam czujnik to VDO (nnie VDO look) , zresztą testowałem go sposobem kuchennym :) -w miarę dokładny.
Wydech jest z boku i ciut do tyłu, od czujnika, no ale podstawka to metal, swoje się nagrzewa pewnie promieniowaniem samym, niby podczas jazdy rejon czujnika owiewany powietrzem. Muszę sprawdzić czy po prostu to nie jest temperatura _przed_ schłodzeniem. Bo nie wiem dokładnie jak ten wymiennik jest zbudowany i jak olej płynie , kiedy mija czujnik - przed czy po schłodzeniu.
Jak przed to szansa że na silnik płynie już powiedzmy te 100 stopni, wiec byłoby ok pewnie?

Tylko dlaczego Liqui Moly okresla go jako: Hightech-Leichtlaufmotoröl auf Basis Synthesetechnologie ?

Jezeli by byl "pelno syntetyczny", to uwazam, zeby ten olej w ten sposob okreslili. Takze jest cos nie tak.

Apropo nazewnictwa, juz byla o tym tutaj mowa, lecz ostatnio ponownie znalazlem wyrok sadu, tym razem z roku 2016:

http://www.it-recht-kanzlei.de/motorenoel-vollsynthetisch-hinweispflicht.html?print=1

Mozna znalezc w google pod: Urteil v. 24.06.2016 (Az. 6 U 78/15) OLG Köln

I jest jasno napisane, ze olej mozna okreslic jako "pelny syntetyk", kiedy sklada sie tylko i wylacznie z IV/V Grupy, bez innej domieszki.

Wiec moze ten olej to mieszkanka PAO i HC ?

Ostatnia edycja:
Biorąc pod uwagę rynek DE to zgoda że to technologia syntetyczna, biorąc pod uwagę rynek PL - pełen syntetyk :) Chociaż z DE też są sygnały że już znowu jest "nie wszystko zloto co się świeci" choćby Motul i jego seria 8100.

Z tymi tanimi 10w40 jest pewien kłopot niestety. Często zalewam takie na wstępne docieranie silnika po remoncie, i po rozgrzaniu potrafią tracić swoje podstawowe parametry.

kupiłem na dojazdy do pracy drugiego TS`a. Przebieg roczny 5000km max. Mam 2 opcje oleju
Mannol czy Maxlife?

Amortyzatory
Powrót