Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
A RCS w jakiej cenie? I ile wychodzą litrowki bo potrzebuję 6l. RCS chyba jest zarówno w bańkach 4l jak i 5l.

CFS to bardzo dobry olej przy którym nie ma wątpliwości co do składu bo to PAO + Estry dodatkowo wzbogacone borem i molibdenem. Reszta millersow to hc+pao dowaline molibdenem przez to potrafią wyciszać lepiej niz typowe PAO bez molibdenu. Cfs ma dwie wady a( nie nadaję się do większości "eko" aut bo to typowy wyczynowy full saps z TBN powyżej 11 b) zwykly NT to koszt ponad 250zl, a NT+ 300zl za 5l.

Fakt, na papierze CFS wyglada bardzo dobrze, lecz jak napisales, to juz olej zaprojektowany glownie do sportu. I jezeli oczywiscie sklad nie zostal zmieniony. Bardzo duza zawartosc Molibdenu (Modtc-1) ok. 700 ppm , lecz istnieja badania potwierdzajace, iz taka ilosc jest szkodliwa dla turbosprezarek, gdyz moga odkladac sie nagary pod wplywem wysokich temperatur:

https://oil-club.de/index.php?attac...ism-on-teost-33c-by-engine-oil-containing-mo/

Bardzo duza ilosc ZDDP 1507+1062, jak juz wspomnialem powyzej, olej do sportu. Odnosnie Estrow, chcialbym jeszcze dodac (o ile nie bylo juz to wspomniane), w duzej mierze ta wartosc miesci sie zazwyczaj w przedziale od ok.3-15%.

Pytanie do ludzi, ktorzy sie interesuja takimi olejami: Jezdzicie czesto po torze ?

Ravenol'a SSL 0W-40 + AR 9200v2
Przeglądam Internety w poszukiwaniu dobrego 0W40 i wpadłem już wcześniej na kartę tego oleju - ma coś tam PAO czy to GIII? Bo cyferki całkiem niezłe. A kosztuje małe pieniądze, dlatego też wzbogaciłbym taki olej jakimś dodatkiem.
Jeśli nie znajdę alternatywy to pewnie będzie Rock Oil Carbon znowu, ale to już pieniężnie ciężej :cool:

Przeglądam Internety w poszukiwaniu dobrego 0W40 i wpadłem już wcześniej na kartę tego oleju - ma coś tam PAO czy to GIII? Bo cyferki całkiem niezłe. A kosztuje małe pieniądze, dlatego też wzbogaciłbym taki olej jakimś dodatkiem.
Jeśli nie znajdę alternatywy to pewnie będzie Rock Oil Carbon znowu, ale to już pieniężnie ciężej :cool:

PAO + domieszka Polyolester wraz Molibdenen itd. Ewentualnie Meguin 0W-40, na pewno PAO, lecz sie nie wypowiem odnosnie pakietu dodatkow, gdyz Meguin zmienil sklad. Takze Rowe 0W-40.

Dlaczego 0W-40 ?

Ostatnia edycja:
Rave RCS - 200 zł/5 L; 45 zł/1 L. RUP 1L/50 zł ;) Ja bym dorzucił jeszcze do zestawu Eurol Synergy 0W-40 ;) Fajny stosunek jakość/cena ;)

Fakt, na papierze CFS wyglada bardzo dobrze, lecz jak napisales, to juz olej zaprojektowany glownie do sportu. I jezeli oczywiscie sklad nie zostal zmieniony. Bardzo duza zawartosc Molibdenu (Modtc-1) ok. 700 ppm , lecz istnieja badania potwierdzajace, iz taka ilosc jest szkodliwa dla turbosprezarek, gdyz moga odkladac sie nagary pod wplywem wysokich temperatur:

https://oil-club.de/index.php?attac...ism-on-teost-33c-by-engine-oil-containing-mo/

Bardzo duza ilosc ZDDP 1507+1062, jak juz wspomnialem powyzej, olej do sportu. Odnosnie Estrow, chcialbym jeszcze dodac (o ile nie bylo juz to wspomniane), w duzej mierze ta wartosc miesci sie zazwyczaj w przedziale od ok.3-15%.

Pytanie do ludzi, ktorzy sie interesuja takimi olejami: Jezdzicie czesto po torze ?
Poglądowy papier ale stary i wersji MoDTC jest sporo i mają różny poziom generowanoa depozytów co zależy też od innych składników oleju.

P.s. Obecna wersja CFS NT+ ma jeszcze wyższe poziomy Mo i P jak napisałem wcześniej.

Bo to olej typowo wyczynowy dobry na kilka tys km. No ale gro osób leje to na niedzielne przejażdżki no bo w końcu sportowy millers ;)

Cena za RCSa bardzo fajna bo poniżej 250zl za 6 litrów. Patrząc na pakiet dodatków powinien się sprawdzić w RSie i na co dzień i do upalania więc jak skończę kurację AR2300 pewnie się odezwę.

Dlaczego 0W-40 ?
Stosowałem Rock Oil Carbon w 2.2 JTS i ten olej bardzo fajnie zmienił charakter pracy silnika. Temperatura oleju spadła kilka stopni w stosunku do 5W40, który lałem wcześniej. I bardzo mi się podobało, jak Carbon wyciszył zimny start.

Stosowałem Rock Oil Carbon w 2.2 JTS i ten olej bardzo fajnie zmienił charakter pracy silnika. Temperatura oleju spadła kilka stopni w stosunku do 5W40, który lałem wcześniej. I bardzo mi się podobało, jak Carbon wyciszył zimny start.
Przy całkiem normalnym poziomie SAPS i bez molibdenu ;-)

Co wg Ciebie będzie najlepszym dodatkiem do np. tego Ravenola?

A o nowych olejach robionych przez Championa możecie coś napisać?

A o nowych olejach robionych przez Championa możecie coś napisać?

Ja osobiscie nie, lecz przejrzalem ich strone. Maja sporo olejow w asortymencie, wiec duzy plus. Kolejnym plusem jest, ze prawidlowo sa okreslane oleje tzn. pelno syntetyczne (chociaz tutaj nie jestem pewny, gdyz widnieje : Voll-Synthese, a nie: Vollsynthetisch, wiec nie wiem jak to dokladnie interpretowac), technologia syntetyczna (HC-Synthese) itp. Ale oczywiscie na niemieckiej stronie, na polskiej.... jest zupelnie inaczej. Najlepsza metoda bedzie test oleju, nastepnie najlepiej wyslac probke do laborarium, aby sie przekonac jak to wyszlo.

Ostatnia edycja:
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] [MENTION=33712]Tomek[/MENTION]EVO

Co powiecie na to ?

Pisałem o tym dwie strony wstecz.Prawdopodobnie wolfram + AN. Na oilclubie robili analizę tylko zapomnieli zrobić odpowiednia i nie zmierzono wolframu i analiza nie pokazała kompletnie nic :lol: Ogólnie jak za 120zł szału nie ma. Taniej brać AR9200v2 albo tą kasę dorzucić do oleju z gotowym pakietem zawierającym miedzy innymi bor i wolfram.

Amortyzatory
Powrót