Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Wspominałem również, ze dodatek Eurola to też wolfram organiczny + AN z tym, ze Eurol 4 x tańszy od Molygena :D

Na oilclubie robili badanie Wolframu od Eurola i mieli sporo problemu gdyż nie byli pewni co do odpowiedniej zawartości Wolframu w preparacie.
Jedni pisali ,że jest sporo i jest ok,a inni ,że zbyt mało .Ogólnie bałagan informacyjny.

Na oilclubie robili badanie Wolframu od Eurola i mieli sporo problemu gdyż nie byli pewni co do odpowiedniej zawartości Wolframu w preparacie.
Jedni pisali ,że jest sporo i jest ok,a inni ,że zbyt mało .Ogólnie bałagan informacyjny.

Na niemieckiej wyslali probke do laboratorium, zgadza sie chodzi o Wolfram (organiczny) zawartosc: 3161 mg/kg oraz Antimon: 30 mg/kg, czyli tzw. EP-Additiv. Widmo IRS ukazuje : VHVI oraz jak juz bylo kilkakrotnie wspomniane AN.

Zrodlo: https://oil-club.de/index.php?attachment/6044-bericht-de-jpg/

Ostatnia edycja:
Ta wersja związku wolframu poniżej 250ppm nie wykazuje redukcji tarcia nawet w 140C. Jest to raczej związek pozwalający na obniżenie ilości zddp w oleju, działa przeciwzużyciowo, jako przeciwutleniacz i inhibitor korozji. Do redukcji tarcia potrzeba 500-700ppm i wysokiej temperatury. Nano ws2 działa inaczej.

Ta wersja związku wolframu poniżej 250ppm nie wykazuje redukcji tarcia nawet w 140C. Jest to raczej związek pozwalający na obniżenie ilości zddp w oleju, działa przeciwzużyciowo, jako przeciwutleniacz i inhibitor korozji. Do redukcji tarcia potrzeba 500-700ppm i wysokiej temperatury. Nano ws2 działa inaczej.

Dziekuje za cenne informacje.

Pytanie do wlyszkowa .
Dlaczego zwykły dwusiarczek molibdenu(Liqui Moly) jest skutecznie od wielu lat używany jako sprawdzony smar także jako dodatek do olejów silnikowych a zwykły Wolfram(eurol oil treatment) ma nie działać(smarować) skoro powszechnie uznawany jest za związek lepszy od molibdenu i w dodatku jest to ta sama grupa chemiczna?Czym zwykły molibden przewyższa wolfram?

Pytanie do wlyszkowa .
Dlaczego zwykły dwusiarczek molibdenu(Liqui Moly) jest skutecznie od wielu lat używany jako sprawdzony smar także jako dodatek do olejów silnikowych a zwykły Wolfram(eurol oil treatment) ma nie działać(smarować) skoro powszechnie uznawany jest za związek lepszy od molibdenu i w dodatku jest to ta sama grupa chemiczna?Czym zwykły molibden przewyższa wolfram?
Chodzi mi tylko o różnicę pomiędzy organicznym wolframem i molibdenem rozpuszczalnymi w oleju tak samo jak zddp a nano ws2, które działa jak nano kulki wieloetapowo (szczególnie wersja w AR9200v2) ograniczając tarcie nawet jako smar suchy, wypełniając ubytki pod wpływem tarcia czego wersje rozpuszczalne nie potrafią bazując tylko na reakcji chemicznej z powierzchnią metalu do czego potrzeba temperatury a także innych składników oleju jak zddp w przypadku MoDTC.

Witam wszystkich olejomaniaków :)

pytanie do [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION], czy masz może VOA Archoila 9200V2 i możesz je udostępnić? Czy wiadomo kiedy będzie tenże dodatek specjalnie dedykowany do skrzyń biegów, bo że się robi to wiem:)

Witam wszystkich olejomaniaków :)

pytanie do [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION], czy masz może VOA Archoila 9200V2 i możesz je udostępnić? Czy wiadomo kiedy będzie tenże dodatek specjalnie dedykowany do skrzyń biegów, bo że się robi to wiem:)
Nie mam ale postaram się coś zdobyć.
Nie wiem kiedy będzie wersja przekładniowa.

A co Panowie powiecie na oleje Rock Oil?
0W40 Synthesis 4 Auto, nieco tańszy od Carbonu
5W40 Synthesis 4 Sport - ten to raczej nie full syntetyk?, ale wzbogacony np. AR9200V2 sprawdzi się lepiej od wspomnianych wyżej 0W40?
Do TBi oczywiście. Wymiana max co rok lub 8000.

Jest masa fajnych sprawdzonych 0W40. Ravenol SSL, Meguin Super Driver, Neste City Pro itp itd Oleje na bazach PAO za rozsądna kasę bo w okolicach 150zł za bańkę. Nawet jak dokupisz do tego AR9200 to wyjdzie niewiele ponad 200zł.

Jest masa fajnych sprawdzonych 0W40. Ravenol SSL, Meguin Super Driver, Neste City Pro itp itd Oleje na bazach PAO za rozsądna kasę bo w okolicach 150zł za bańkę. Nawet jak dokupisz do tego AR9200 to wyjdzie niewiele ponad 200zł.
150zł za 5L pełnego PAO/ester brutto w detalu? [emoji6] Pachnie mi to charytatywną działalnością. [emoji6]

Dobrze wiesz, ze nigdy to nie jest pełne PAO ale z analizy IR wynika, ze taka bazę posiada no ale jak ktoś lubi dopłacać do wynalazków, które niekoniecznie coś zmienią po za stanem portfela to kto bogatemu zabroni ;]

Amortyzatory
Powrót