• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Czy z parametrów LM Synthoil i Specola Golda wynika bezpośrednio, że LM ma lepsze właściwości czyszczące? Regenerowałem turbo, przed czym zrobiłem płukankę Archoilem i zalałem Specola na pierwszy 1000km. Olej na bagnecie nie zmienił barwy. Następnie wlałem Synthoila i po ok. 1000 km jest już czarny.
Raczej wymieszal się ze starym olejem, który nie został dokładnie spuszczony..

Jakim starym? Jak dobrze czytam to po płukaniu zalał specola na 1000km który nie zmanił barwy i po nim wlał LM, który zmienił wiec chyba stary olej nie ma tu nic do rzeczy.

Teoretycznie TBN mają podobny ale nie oszukujmy się Synthoil to jednak olej klasę wyżej. Sam mam go u siebie i nawet w benzynie dość szybko zmienił barwę na ciemno brązową mimo wcześniejszej płukanki. Pewnie ma jeszcze co robić po wcześniej zalewanym ELFie. Aktualnie zalany do Synthoila AR2300, później szybka płukanka i wtedy już powinno być ok.

Jakim starym? Jak dobrze czytam to po płukaniu zalał specola na 1000km który nie zmanił barwy i po nim wlał LM, który zmienił wiec chyba stary olej nie ma tu nic do rzeczy.

Teoretycznie TBN mają podobny ale nie oszukujmy się Synthoil to jednak olej klasę wyżej. Sam mam go u siebie i nawet w benzynie dość szybko zmienił barwę na ciemno brązową mimo wcześniejszej płukanki. Pewnie ma jeszcze co robić po wcześniej zalewanym ELFie. Aktualnie zalany do Synthoila AR2300, później szybka płukanka i wtedy już powinno być ok.
Może być gorszy przeciwutleniacz oleju bazowego niż w Specolu ;-)

Równie dobrze można napisac odwrotnie, ze to specol ma niższy TBN niż deklaruje producent co by się zgadzało bo deklarują ponad 10, a z analizy wynika, ze ma ledwo 8 :P

117.jpg

To widzę te analizy z polarisa lekko bez sensu bo po co mierzyć coś metodą, która nie jest miarodajna? Dla kogoś kto nie wie gdzie i jak to było robione TBN tego oleju to 8.

Można gdzieś to odczytać z wydruku czy po prostu trzeba to wiedzieć? W komentarzu jest niby, ze dla nowego oleju.

Można gdzieś to odczytać z wydruku czy po prostu trzeba to wiedzieć? W komentarzu jest niby, ze dla nowego oleju.
Takie spec zlecenie wpisują tam obok indeksu lepkości i jest oznaczenie ASTM D2896 dodatkowe że TBN jest tą właśnie metodą oznaczony. Tam gdzie jest te 8 to jest TBN dla używanego oleju bo w 99% takie badają...

Jeszcze jedno pytanko jaki jest koszt analizy świeżego, a jaki przepracowanego oleju?

Robiliście może analizę jakiegokolwiek oleju z dodatkiem tego nowego AR9200v2? Jako, ze u nas w kraju jak zwykle problem z dostępnością większości ciekawych olejów zastanawiam się czy zamiast kupować magiczny olej za 3 stówy nie lepiej kupić Ravenola VST i podpicować go jakimś dodatkiem. Olej ogólnodostępny za śmieszną kasę i na PAO więc chyba dobra baza pod dodatki.

Co do tego Motula to chciałbym zwrócić uwagę, że nie jest on wcale oznaczony na bańce jako Vollsythetisch. Oglądam czasem Motule na półce w DE i praktycznie nigdy nie są vollsythetisch (0W40 i 0W20 chyba są ale dokładnie nie pamiętam). Wszystkie LM/Rowe/Ravenole/Castrole/Mobile i inne na grupie III/III+ są w technologii syntetycznej lub podobnie.

Co do tego Motula to chciałbym zwrócić uwagę, że nie jest on wcale oznaczony na bańce jako Vollsythetisch. Oglądam czasem Motule na półce w DE i praktycznie nigdy nie są vollsythetisch (0W40 i 0W20 chyba są ale dokładnie nie pamiętam). Wszystkie LM/Rowe/Ravenole/Castrole/Mobile i inne na grupie III/III+ są w technologii syntetycznej lub podobnie.

Wedlug Ciebie oleje na bazach III-ciej grupy nie sa wysokogatunkowe ? Oczywiscie pisze o tych nowoczesnych.

Ostatnia edycja:
kupić Ravenola VST i podpicować go jakimś dodatkiem. Olej ogólnodostępny za śmieszną kasę i na PAO więc chyba dobra baza pod dodatki.

Ja bym osobiscie tego nie robil, ten olej posiada juz wszystko odnosnie dodatkow co powinien miec, wedlug mnie.

Ostatnia edycja:
Ja bym osobiscie tego nie robil, ten olej posiada juz wszystko odnosnie dodatkow co powinien miec, wedlug mnie.
Każdy AR9100/9200 a także 9400 obniżą tarcie typowego pakietu z VST. Baza PAO ani skromna dawka molibdenu przy sporym poziomie zddp nie zapewnia zbyt niskiego tarcia zwłaszcza w niższych temperaturach... [emoji6]

Każdy AR9100/9200 a także 9400 obniżą tarcie typowego pakietu z VST. Baza PAO ani skromna dawka molibdenu przy sporym poziomie zddp nie zapewnia zbyt niskiego tarcia zwłaszcza w niższych temperaturach... [emoji6]

Twoja wypowiedz mnie nie dziwi i ja szanuje. Lecz ja mam swoje zdanie na ten temat, sa i tacy, ktorzy stosuja roznego rodzaju dodatki. Dodatkowy zarobek dla firm, prawde piszac. Odnosnie Molibdenu wedlug mnie MoDTC-3 jest wystarczajacy, to widac po swiezysz analizach olejow (tych nowszych). I podejrzewam, ze producenci dodatkow wiedza co robia, iz mniejsza dawka tego typu Molibdenu jest wystarczajaca, aby pelnil swoje funcje. I jak juz wspominales, faktem jest, ze zawartosc do 100 ppm uaktywnia sie nieco pozniej, lecz bierzmy takze pod uwage jakie temperatury panuja w silnilku, stosunkowo szybko osiagnie te min. 80°C w ukladzie korbowo-tlokowym tzn. tlok-cylinder, panewka-czop, aby zmiejszyc tarcie i zuzycie.

Twoja wypowiedz mnie nie dziwi i ja szanuje. Lecz ja mam swoje zdanie na ten temat, sa i tacy, ktorzy stosuja roznego rodzaju dodatki. Dodatkowy zarobek dla firm, prawde piszac. Odnosnie Molibdenu wedlug mnie MoDTC-3 jest wystarczajacy, to widac po swiezysz analizach olejow (tych nowszych). I podejrzewam, ze producenci dodatkow wiedza co robia, iz mniejsza dawka tego typu Molibdenu jest wystarczajaca, aby pelnil swoje funcje. I jak juz wspominales, faktem jest, ze do 100 ppm uaktywnia sie nieco pozniej, lecz bierzmy takze pod uwage jakie temperatury panuja w silnilku, stosunkowo szybko osiagnie te min. 80°C w ukladzie korbowo-tlokowym tzn. tlok-cylinder, panewka-czop, aby zmiejszyc tarcie i zuzycie.
I wiesz oczywiście, że nadal 70-80% zużycia silnika wg SAE następuje podczas jego rozgrzewania... [emoji6] Dlatego wyższa dawka nawet tej wersji MoDTC jest wskazana tylko wtedy trzeba jeszcze uzupełnić inne elementy i robi się coraz drożej... Dlatego standardowo w pakietach są niewielkie dawki aby robiły pewną różnicę najniższym kosztem bo walczy się tu głównie ceną. Co innego oleje Racing tej firmy, tam już pływają ciekawsze technologie. [emoji6]

I wiesz oczywiście, że nadal 70-80% zużycia silnika wg SAE następuje podczas jego rozgrzewania... [emoji6] Dlatego wyższa dawka nawet tej wersji MoDTC jest wskazana tylko wtedy trzeba jeszcze uzupełnić inne elementy i robi się coraz drożej... Dlatego standardowo w pakietach są niewielkie dawki aby robiły pewną różnicę najniższym kosztem bo walczy się tu głównie ceną. Co innego oleje Racing tej firmy, tam już pływają ciekawsze technologie. [emoji6]

Zgadzam sie z Toba.

Amortyzatory
Powrót