• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Cytuje: Vollsynthetische Motorenöle sollen, entsprechend deutscher Rechtsprechung, auf der Basis von Polyalphaolefinen (PAO), Poly-iso-butenen (PIB), oder einer Mischung solcher und ähnlicher synthetisch hergestellten Kohlenwasserstoffen, formuliert werden.

Pelno syntetyczne oleje powinny zostac sformuowane, zgodnie z niemieckim prawem, na bazie PAO,PIB lub podobnej mieszaninie syntetycznych weglowodorow.

Na szybko tlumaczenie.
Tylko teraz GIII jest uznawane za syntetyk niestety

W Niemczech opisane sa jako: HC-Technologie, HC-Synthese, Synthetisch itp. Natomiast "Vollsynthetisch" ta nazwa jest zastrzezona !

Ostatnia edycja:
Kiedyś wyczytałem, ze baza olejowa musi być w 70% w pełni syntetyczna aby olej mógł być "Vollsynthetisch" tak jak np. Meguin Super Leichtlauf 5W40 czy Super Leichtlauf Driver 0W40. Ale z kart nie wynika aby przynajmniej w 5W40 była a z tak wysoka zawartość bazy w pełni syntetycznej. Ja nie wiem jak oni to liczą. Oleje na HC nie są w DE uznawane za oleje w pełni syntetyczne tylko jak Kolega wcześniej pisał. Liqui Moly czy Rowe trzymają się tej terminologii natomiast większość innych producentów w Niemczech jest Synthetisch Technologi a u nas ten sam olej jest już full synthetic czy 100% synthetic.

No tak. Dzisiaj miałem w rękach ten nowy Wolver 5W40. Parametry zbliżone do Specola Golda, ale na metalowym pudle jasno napisane, że to HC. I to mi się podoba. Ale do Astry pewnie wleję Specola, bo polski.

Ja nie wierzę w bardzo tani i jednocześnie dobry olej z Niemiec. Tym bardziej po atrakcyjnej cenie do kupienia w PL. Niemcy mają wyższe koszty pracy i nakładają zwykle wyższe marże. Względnie tani (ale raczej tylko w DE) i jednocześnie wysokiej jakości to jest Meguin.

Kiedyś wyczytałem, ze baza olejowa musi być w 70% w pełni syntetyczna aby olej mógł być "Vollsynthetisch" tak jak np. Meguin Super Leichtlauf 5W40 czy Super Leichtlauf Driver 0W40. Ale z kart nie wynika aby przynajmniej w 5W40 była a z tak wysoka zawartość bazy w pełni syntetycznej. Ja nie wiem jak oni to liczą. Oleje na HC nie są w DE uznawane za oleje w pełni syntetyczne tylko jak Kolega wcześniej pisał. Liqui Moly czy Rowe trzymają się tej terminologii natomiast większość innych producentów w Niemczech jest Synthetisch Technologi a u nas ten sam olej jest już full synthetic czy 100% synthetic.

Byly nawet podawane, ze 80 %, lecz to nie jest prawda. Jak juz wspomnialem, cala baza musi bys z PAO z wyjatkiem dodatkow. Odnosnie kart to takze nie prawda... sklad to tajemnica, nie zostanie podany caly sklad. Jedynie mozna oszacowac w procentach za pomoca IRS np.

https://oil-club.de/index.php?attachment/6834-meguin-megol-super-leichtlauf-5w-40-irs-jpg/

tutaj istotna jest fala 722cm-1, im nizej < 10 % tym wiecej PAO, w tym przypadku :6,597032. Tez zawiera bardzo mala ilosc HC, lecz zostal wykorzystany do rozpuszczenia dodatkow. Rowniez mozna latwo wyczytac czy olej zawiera Estry oraz AN.

Z reszta co opisales zgadzam sie z Toba.

Odnosnie PAO, to sa rozne rodzaje.

https://www.youtube.com/watch?v=ueAh6MwlxM4

jako przyklad widoczne na tym filmiku od : 2:44.

Oraz na przykladzie RCS krotko w raporcie z laboratorium od : 1:18

Ostatnia edycja:
Ale do Astry pewnie wleję Specola, bo polski.
U mnie specol wypada z dwóch aut, w jednym po 6kkm a w drugim po 8kkm zaczęło się ponad przeciętne zużycie. jedną wymianę wcześniej dojechały do 10kkm bez dolewek...

przetestuje teraz ravenola vst

dlatego go wybrałem bo zmiany składu ładnie poprawiły jego parametry.

Dlaczego tak malo osob uzywa Amsoila? To swietna firma, o ile pamietam jako pierwsza na swiecie wprowadzila na rynek olej w pelni syntetyczny. Na olejach tej firmy jezdzi masa aut sportowych w USA. W tym takie z mocą 600+ KM.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Dlaczego tak malo osob uzywa Amsoila? To swietna firma, o ile pamietam jako pierwsza na swiecie wprowadzila na rynek olej w pelni syntetyczny. Na olejach tej firmy jezdzi masa aut sportowych w USA. W tym takie z mocą 600+ KM.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Duza role odgrywa tutaj odpowiednia reklama oraz sama sympatia ludzi do konkretnych marek. Ale podejrzewam, ze coraz wiecej ludzi bedzie uzywac olejow tej marki, ukrywac tez nie mozemy, ze cena odgrywa duza role. A ja z kolei slyszalem, ze Mobil wprowadzil pierwsze oleje pelno syntetyczne na rynek, ale sam nie jestem pewny.

Pierwszy z brzegu przykład z DE
https://www.motul.com/de/de/products/8100-x-clean-fe-5w30
Voll... W msds 50-100% GIII, PAO itp brak.

W kartach charakterystyki nie bedzie podany pelny sklad (to nie produkt spozywczy) tylko informacje dotyczace identyfikacji oraz postepowania w roznych zagrozeniach itd. Ponizej przyklad oleju "Pelno syntetycznego"

http://www.rowe-mineraloel.com/cloud/haendler/SDB/SDB-ROWE-Polnisch-GHS/20001_SDB_PL_GHS.pdf

W takim razie powinienem wychodzic z zalozenia, ze: 147880-09-9 Poliolefino-poliaminosukcynoimid, poliol 1 - < 5 %.

To oznacza PAO ? A reszta to HC ?

Mieszkam w Niemczech, nawet widzac oleje na sklepowych pulkach tzw. "No Name" sa okreslane jako HC itp. lub mniej znani producenci nazywaja prawidlowo swoje produkty. Wiec mozna powiedziec, ze na rynku jest ok. 90 % srodkow smarnych wyprodukowanych z olejow bazowych nalezacych do III-ciej Grupy lub GTL Shell-a np:

http://www.fb-tuning.de/ebay/FTP_fertig/11083705_10.jpg

Dla mnie karty charakterystyki nie maja znaczenia, ewentualnie IRS moze nam uchylic rabka tajemnicy odnosnie olejow bazowych zastosowanych w danym oleju lub zdradzi nam producent, a w to nie wierze. I wiec na to by wskazywalo, co napisales, ze Motul (byc moze znajdzie sie jakiegos producenta) nie chce/potrafi sie dostosowac do obowiazujacych przepisow prawnych, natomiast ponad 90 % producentow potrafi, nawet tych bardzo znanych, takich jak: Castrol, Shell, Mobil itd. wraz z niemieckimi producentami.

Ostatnia edycja:
W kartach charakterystyki nie bedzie podany pelny sklad (to nie produkt spozywczy) tylko informacje dotyczace identyfikacji oraz postepowania w roznych zagrozeniach itd. Ponizej przyklad oleju "Pelno syntetycznego"

http://www.rowe-mineraloel.com/cloud/haendler/SDB/SDB-ROWE-Polnisch-GHS/20001_SDB_PL_GHS.pdf

W takim razie powinienem wychodzic z zalozenia, ze: 147880-09-9 Poliolefino-poliaminosukcynoimid, poliol 1 - < 5 %.

To oznacza PAO ? A reszta to HC ?

Mieszkam w Niemczech, nawet widzac oleje na sklepowych pulkach tzw. "No Name" sa okreslane jako HC itp. lub mniej znani producenci nazywaja prawidlowo swoje produkty. Wiec mozna powiedziec, ze na rynku jest ok. 90 % srodkow smarnych wyprodukowanych z olejow bazowych nalezacych do III-ciej Grupy lub GTL Shell-a np:

http://www.fb-tuning.de/ebay/FTP_fertig/11083705_10.jpg

Dla mnie karty charakterystyki nie maja znaczenia, ewentualnie IRS moze nam uchylic rabka tajemnicy odnosnie olejow bazowych zastosowanych w danym oleju lub zdradzi nam producent, a w to nie wierze. I wiec na to by wskazywalo, co napisales, ze Motul (byc moze znajdzie sie jakiegos producenta) nie chce/potrafi sie dostosowac do obowiazujacych przepisow prawnych, natomiast ponad 90 % producentow potrafi, nawet tych bardzo znanych, takich jak: Castrol, Shell, Mobil itd. wraz z niemieckimi producentami.
To co podałeś powyżej to dyspergator/dodatek a nie olej bazowy... [emoji6]
Podałem Tobie tylko przykład oleju oferowanego jako Voll... na bazie GIII. Msds ma znaczenie i niektóre PAO także trzeba w kartach wymienić bo są uznawane za niebezpieczne (tylko takie substancje muszą być wymieniane w msds, zgoda - nie jest to pełny skład). Nie łudź się jednak, że jeśli ktoś deklaruje bo musi 50-100% GIII realnie ok 70% i to jest zgodne z recepturą narzuconą przez producenta pakietu dodatków to nagle w tym oleju będzie 70% PAO i estry ;-) Nie, nie będzie i byłoby to oszustwo i złamanie prawa.

To co podałeś powyżej to dyspergator/dodatek a nie olej bazowy... [emoji6]
Podałem Tobie tylko przykład oleju oferowanego jako Voll... na bazie GIII. Msds ma znaczenie i niektóre PAO także trzeba w kartach wymienić bo są uznawane za niebezpieczne (tylko takie substancje muszą być wymieniane w msds, zgoda - nie jest to pełny skład). Nie łudź się jednak, że jeśli ktoś deklaruje bo musi 50-100% GIII realnie ok 70% i to jest zgodne z recepturą narzuconą przez producenta pakietu dodatków to nagle w tym oleju będzie 70% PAO i estry ;-) Nie, nie będzie i byłoby to oszustwo i złamanie prawa.

Masz racje, ma znaczenie w celu stwierdzenia substacji niebezpiecznych. Jak napisalem, to byl tylko i wylacznie przyklad, bo ktos przeczyta cos co sie skojarzy z PAO i twierdza, ze dany olej nie jest pelno syntetyczny. Podobnie jest z Meguin Super Leichtlauf, widnieje cos podobnego, a ludzie twierdza, ze jest zbyt mala ilosc PAO i dochodzi do nieporozumien. Z tego co kojarze to mozna wywmioskowac po nr. CAS czego dotyczy dana substacja itp. I jak napisales to co jest "uznane za niebezpiecznie". Jak dobrze pamietam oleje PAO oklesla sie jako : 1-Decen itp. Lecz moge sie mylic. Ale odnosnie kart nie bede sie tak wypowiadac, bo ich nie analizowalem, az w taki sposob. Odnosnie tego oleju Motul-a, nie bede sie wypowiadac, dla mnie ma znaczenie IRS.

Ostatnia edycja:
Też to słyszałem.

(...) Al Amatuzio formulated the first synthetic motor oil in the world to meet API service requirements for automobile engines. The new lubricant performed like no other before it. When the first can of AMSOIL 10W-40 appeared on the market in 1972, it signaled the birth of an entire industry. (...)

ale...

wychodzi na to, że na dużą skalę naziści byli pierwsi na rynku ( z Adolfem na czele) :)

Historical Facts(borrowed from wayback machine since synlube website was down)

1877
C. Friedler and J.M. Crafts synthesize the first "synthetic" hydrocarbons.

1913
Friedrich Bergius in Germany develops Hydrogenation process for production of synthetic oil from coal dust

1921
Standard Oil in USA produces one barrel of synthetic oil from one ton of shale rock

1921
Friedrich Bergius in Germany develops commercial process for hydrogenation of coal to synthetic oil

1925
In Germany Franz Fisher and Hans Tropsch develop Synthetic Oil industrial production process

1926
I.G. Farben acquired the patent rights to the Bergius hydrogenation process for production of synthetic oil from coal

1927
I.G. Farben's Leuna works start synthetic oil production

1929
Standard Oil of Indiana makes the first attempt at commercial development of synthetic hydrocarbons

Many gallons of synthetic oil were made by polymerization of different olefins.

1930-34
Union Carbide and Carbon Corp develop and investigate the applications of water soluble Polyalkylene Glycol (PAG)

1931
Nobel Prize for Chemistry:
Friedrich Bergius & Carl Bosch

Invention and development of chemical high pressure methods (used for synthetic oil production)

1932
I.G. Farben investment into synthetic fuels production from coal

1936
Adolf Hitler in Germany starts Major synthetic fuels and oil program

1937
First Polyalphaolefins were synthesized

1939
Fischer-Tropsh process that used carbon monoxide and hydrogen to make synthetic oils and fuels was commercialized in Germany

1942-45
PAG synthetic oils used in fleets and commercial vehicles

1944-1954
10% of German supply of lubricating oil is "synthetic", made by using three different processes

1944
US Army aircraft operating in Alaska and Canada use PAG engine oils

1944-45
The idea of using colloidal solids in synthetic fluids for lubrication of the first jet engines is tested and researched in Germany

1946
National Carbide Company, Inc. markets the "First" commercial PAG engine oils

Prestone Motor Oil

1946
New York Power & Light Corp uses PAG engine oils in variety of their commercial vehicles.

1942-1955
Diester oils used in turbine engines because Petroleum oil simply was inadequate to meet the demands of these engines.

1962
Texaco produces Synthetic Aircraft Turbine Oil

1962-66
U.S. Army experiences significant problems in operating vehicles and equipment in Alaska with
MIL-L-10295 Lubricating Oil.

1965
Mobil introduces fully synthetic grease

1966
First Syn! Synthetic Super Lubricants produced in Canada

1966
Motul introduces first semi-synthetic motor oil in France

1968

U.S. Army develops MIL-L-46167 specification, which can be satisfied only with PAO synthetic oil

1969
SynLube Company is formed in Vancouver, B.C. Canada – it’s specialty the first "syn-sol".

1970’s
Arab Oil embargo prompts interest in "synthetic" oils

1971
Motul in France introduces first all-synthetic oil in Europe

1972
AMSOIL is formed and markets re-labeled MIL specification oils to motoring public through multi-level "pyramid" type organization.

1974
Mobil test markets Mobil 1 synthetic SAE 5W-20 "synthesized engine lubricant"

1976
Mobil 1 goes national in USA and changes the product description to "synthetic" motor oil

1980
Mobil introduces second generation synthetic motor oil Mobil 1 available as SAE 5W-30 and 15W-50

1982
SynLube in Canada produces first SAE 5W-50 all synthetic motor oil

1984
Agip in Italy introduces synthetic motor oil SAE 10W-50

1985
U.S. Army uses the MIL-L-46167 lubes in other than arctic conditions.

1986
Mobil only in Europe introduces Rally Formula Mobil 1 synthetic motor oil SAE 5W-50

1990
Quaker State introduces line of Synquest synthetic lubricants: grease NLGI No.2 GC-LB, motor oil SAE 5W-50 and gear oil SAE 75W-90

1990
SynLube opens sales office in Las Vegas, Nevada USA

1990
Chevron introduces synthetic motor oil

SAE 5W-30 and 5W-50

1992
Mobil introduces Advanced Formula Mobil 1 motor oil SAE 5W-30, 10W-30 and 15W-50

1992
Formulation of first SAE 0W-60 motor oil in Germany

1992
Valvoline introduces synthetic motor oil

SAE 5W-30, 10W-30 and 20W-50

1992
CASTROL introduces Syntec SAE 5W-50 motor oil based on PAO

1993
Texaco introduces Havoline Synthetic motor oil SAE 5W-40

1993
Pennzoil introduces Performax synthetic motor oil SAE 5W-50

1993
Sunoco introduces DynaTech synthetic engine oils SAE 20W-50 and 5W-40

1993
Sta-Lube launches marketing of synthetic gear oils and synthetic industrial grease

1994
Pep Boys starts selling synthetic motor oil under their own brand name

SAE 5W-30, 10W-30 and 20W-50

1994
Petrolon introduces synthetic motor oil under Slick 50 brand name

1994
Synthoil starts marketing of SAE 10W-30 synthetic motor oil

1992
CASTROL reformulates Syntec motor oils with API Group III (petroleum) base stock from Shell

1996
SynLube introduces SynLube™ Lube-4-Life ®
"The FIRST oil you do NOT change" !

1999
Mobil introduces Mobil 1 "Tri-synthetic" version of their motor oil

1999
NAD rules that hydroisomerized base oils (Group III) can be classified as "synthetic oils"

1999
Exxon and Mobil merges to ExxonMobil.

2000
Mobil 1 introduces Synthetic-Blend motor oil

2002
Mobil 1 introduces Synthetic motor oil with SuperSyn.

(...)

Intersujace ! Cyt: 1937 First Polyalphaolefins were synthesized.

Ale doskonale wiemy jaki cel mialy poczatkowo te oleje.

Czy z parametrów LM Synthoil i Specola Golda wynika bezpośrednio, że LM ma lepsze właściwości czyszczące? Regenerowałem turbo, przed czym zrobiłem płukankę Archoilem i zalałem Specola na pierwszy 1000km. Olej na bagnecie nie zmienił barwy. Następnie wlałem Synthoila i po ok. 1000 km jest już czarny.

Amortyzatory
Powrót