• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Chyba jedynymi w pełni syntetycznym olejki Motula jest seria 300V, cała reszta to HC albo diabli wiedzą co - a to też dobrze nie wróży. Zresztą Motul ma w sprzedaży olej 505.01 z serii Specific - olejów robionych specjalnie pod konkretną normę (albo raczej olejów najbliżej ideału sprzedawanych za odpowiednio wyższa cenę ;)). Jeżeli polecać coś z Motula to właśnie te 505.01. Firma jest solidnym średniakiem w olejach cywilnych i niezła w wyczynowych. Ma sensowne oleje za w miarę sensowną cenę, więc jak wlejesz coś od nich nie będzie źle.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Dziękuje wszystkim za chęć pomocy i zainteresowanie się tematem.
Tego Motula Specific 505.01 ( większość forum VW deklaruje ,że leje ten olej) lałem dwa sezony (olej wymieniam średnio co 8.tyś km) ogólnie ok tylko silnik był głośny i szukałem oleju który cokolwiek wyciszy silnik. Gulf wycisza bardziej(tylko ten goły HC mnie przeraża może niepotrzebnie) a ma to dla mnie znaczenie ogromne gdyż 3 cylindrowy Diesel nie ma żadnej kultury pracy i każde delikatne wyciszenie ma znaczenie dodam ,że mimo 12 letniej jednostki silnik nie bierze oleju .

Wiekszośc aut od nowości zalewana jest HC w dodatku VW jednym z gorszych i te auta robią setki tysięcy kilometrów na tych olejach. Lanie niewiadomo czego do lecwiego TDI to przerost formy nad treścią i zwykła motoryzacyjna hipochondria. HC to nie jest wielkie zło, wystarczy skrócić interwały wymiany.

Jeśli chcesz w pełni syntetyczny, to np. MOTUL 8100 X-CLEAN 5W-40

Skąd masz te informacje jakoby ten olej to był syntetyk? MSDS twierdzi, że od 50 do 100% składu to hydrocrack

Ostatnia edycja:
Dobre HC z dobrymi dodatkami będzie równie dobre co syntetyk jeżeli będziemy trzymać się odpowiednich interesów wymiany.
[MENTION=75115]Robert 1[/MENTION] - olej zasadniczo nie ma za zadanie wyciszyć silnika, tylko go smarować. 505.01 to w zdecydowanej większości olej 5W-30. Jak zalejesz 5W-40 to bedzie lepiej z oczywistych względów. Jak chcesz mieć dobrze i cicho to znajdź 505.01 5W-40, albo zalej wysokiej jakości 505.01 5W-30.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Dobre HC z dobrymi dodatkami będzie równie dobre co syntetyk jeżeli będziemy trzymać się odpowiednich interesów wymiany.

Problem HC tkwi w tym, ze mamy dziesiątki jak nie steki olejów HC na rynku gdzie rozrzut jakościowy jest jak z dobrego gnojownika i tu pojawia się problem co wybrać. Kupując olej na PAO/Estrach raczej nie trafisz na nic o kiepskich parametrach. Drugą stroną medalu jest to, ze te naprawdę dobre oleje HC jak Millers czy Penrite itp. ceną często dorównują olejom PAO/Ester

To może zostać przy tym Gulfie i nie kombinować tylko bym zmienił z 5w40 na 5w30 ,bo temp płynięcia zimą jest u pierwszego (-33) a w drugim przypadku( -39)?

Dostałeś propozycje Neste który przy lepkości 5W40 ma temperaturę w okolicach -50 to chcesz zostać przy gulfie. Już wiesz czemu ten temat ma ponad 1000 stron? :lol:

Nie skreśliłem tego oleju zastanawiam się i muszę poszukać który ma normę 505.01 bo city pro 5w40 nie ma tej normy.

Czy norma VW 505.01 określa jakiekolwiek parametry oleju poza enigmatyczną informacja o przeznaczeniu do pompowtrysków?

To pytanie do znających lepiej temat,ja nie odpowiem na to pytanie działam jak większość w tym temacie jest norma to się jej trzymam być może to błąd ,niemniej ja tego nie wiem?

Ostatnia edycja:
Nowa formuła 504 507 z TBN ponad 7 i poziomem fosforu ponad 700ppm znacznie przewyższa 505.01 chociaż trzeba przyznać że starsze oleje 504 507 z TBN poniżej 7 nie mogły formalnie zastępować 505.01

505.01 można zrobić bez kropli PAO a w 504 507 jednak na ogół 20% PAO jest...

Ostatnia edycja:
Czytałem o tym oleju to z pewnością czołówka,niemniej cena ma znaczenie ,szukałem oleju plus minus do 130zł za 4l

Dobre też są oleje Neste zarówno City Pro 5W40 (nie ma oficjalnie 505.01 tylko 505 ale ludzie leją z powodzeniem do PD-ków ten olej) jak i City Standard 5W40 (ma 505.01 i w przeciwieństwie do większości olejów z tą normą jest full saps). Cena oficjalna 135,00 zł za 4l ale jak się zagada to można dostać rabacik forumowy:cool:
Całkiem niezłym olejem jest też Liqui Moly Top Tec 4100 5W40, który jako Meguin Low Emission 5W40 można kupić w bańce 4l taniej niż za 130,00 zł. Millers niestety droższy.

Przy wymianie skłonię się do Neste City Standard 5w40 (505.01 to mnie uspokaja:cool:)

Przy opisie LM jest napisane olej lekkiego biegu jakie są odczucia i czy są rzeczywiście jakieś , podczas użytkowania samochodu z tym olejem?

Co z tego, ze parametry gorsze od City Pro ważne, ze jest norma :P Większość olejów dzisiaj to oleje tak zwane "lekkiego biegu". Co do odczuć to nie wiem czego oczekujesz od oleju i o jakie odczucia chodzi? Spodziewasz się jakiegoś wow po jego zmianie? Możesz się lekko rozczarować.

Pany,

Wolnossąca benzyna 4.2 V8 , 5W40

Penrite HPR
Meguin Leichlauf
czy Neste City pro

?

Amortyzatory
Powrót