• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Dzięki za pomoc. Myślałem, że uda mi się kupić olej na miejscu ale w takim wypadku muszę go zamawiać na necie. Polecisz jakieś pewne źródło zakupu w/w oleju?

K2 na PAO z norma C3 za 90zł? Pewnie tak samo na PAO jak Mannol Legend + Ester 0W40 mało, ze nie było w nim estrów to nie spełniał nawet normy SAE wg. testów u ruskich ;)

Pływak i wlyszkow a ty co byście zalali z C3 5W40 na krótkie dystanse? Olej typu Envio czy np Specol z AR9100? Weźcie mnie już uświadomcie bo mi w głowie huczy od tych kart charakterystyki. Nie miałem problemu jak lałem 0W40 z VW502 w poprzednim aucie, a tu nie ma co nalać bo wszędzie jakieś oszukaństwo.

Jak ma być tanio to Specol + AR to dobre związanie możesz jeszcze rzucić okiem na Liqui Moly TopTEC 4100 lub jego odpowiednim od Meguin'a.

Ma być coś co jest najlepsze, niekoniecznie najtańsze, na oleju nigdy nie oszczędzałem.

Im wyższy numerek tym lepszy dodatek znaczy się że 9100<9200<9300, a dobór zależy jedynie od zasobności portfela? I jeszcze jedno pytanie: czy rąbać AR od razu czy czekać aż silnik przekroczy powiedzmy 10 tys km i porządnie się dotrze?

Ostatnia edycja:
Nowoczesne silniki nie wymagają docierania. Są tak pasowane, ze docieranie w pełnym tego słowa znaczeniu jak to miało miejsce za czasów dużych fiatów nie istnieje. Dodam tylko, że skoro auto nowe zwróć uwagę na warunki gwarancji czy nie wymaga ona aby zalewany olej posiadał odpowiednia aprobatę producenta.

No nie do końca, bo 9300 to ceramizer - raz wlewasz, robi spustoszenie w silniku i przez jakiś tam czas masz spokój. Ciekawi mnie przez jaki, bo co prawda niby rok trzyma ale nie piszą nic o wymianach oleju w między czasie. U mnie rok to 4 wymiany oleju (co 5-6 tys.). Będzie trzeba towarzysza W. podpytać ;)

Z kolei AR9100 i 9200 to normalne dodatki dolewane przy każdej wymianie.

Ja mam teraz 9300 w silniku. Na razie zrobiłem z 500 km, jak zrobię półtora tysiąca to się pochwalę co wybuchło i odpadło oraz którą stroną silnika korba wystrzeliła :D

Nowoczesne silniki nie wymagają docierania. Są tak pasowane, ze docieranie w pełnym tego słowa znaczeniu jak to miało miejsce za czasów dużych fiatów nie istnieje.

niby nie ma, a Fiat z instrukcji wyraźnie pisze, że w pierwszym okresie silnik jest w fazie docierania i zużycie oleju stabilizuje się po około 6000 km :D

Każdy silink trzeba dotrzeć. Nie rozumiem dlaczego dziś ten proces miałby nie miec sensu. Co sie zmieniło?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Tak, stopy z których wykonywane są odlewy oraz proces obróbki metali. Warto poczytać w jakich tolerancjach były robione silniki kiedyś, a w jakich są teraz. Czy producenci wymagają wymianę oleju po tych 6K km czy dopiero po 30K km? Gdyby coś się miało dotrzeć jak to bywało w starych autach po kilku tysiącach zlewał byś olej pełen syfu. Baa gdyby cokolwiek miało się dziś trzeć jak to bywało kiedyś to w np. silnikach toyoty gdzie jest takie pasowanie, ze zalecany olej to 0W20 to silnik momentalnie by się zatarł.

bobby tak z ciekawości masz jakieś podstawy choć teoretyczne z zakresu mechaniki lub konstrukcji maszyn?

Ostatnia edycja:
Każdy silink trzeba dotrzeć. Nie rozumiem dlaczego dziś ten proces miałby nie miec sensu. Co sie zmieniło?

nic się nie zmieniło pomimo może innych materiałów. cały czas obróbka i pasowanie pozostają prawie takie same. Kto nie wierzy niech sprawdzi sobie manuale. Żeby było weselej to stary ts 8v ma max luz na głównych 0.03 a zobaczcie ile jest teraz :)

Więc cały czas należy docierać powierzchnię pierścień-cylinder, panewek oczywiście się nie dociera.

Amortyzatory
Powrót