Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
wiecie może jak mniej więcej ma się temp. oleju do płynu chłodniczego? np. w takim JTD 16v jak u mnie.
Wskaźnik jest niestety tylko tego drugiego.

W sumie jak w każdym aucie ma się nijak, podczas butowania JTDka temperatura spokojnie poszybuje sporo powyżej 100 stopni ;)

Z powodu drobnych problemów dziś do 2.4 JTDm zmuszony byłem zalać to co mieli na miejscu czyli wybrałem mniejsze zło i poszedł Shell Helix Ultra Diesel 5W40 ale już na dniach będę go musiał trochę podpicować AR9100, żeby na te 10K km spokojnie starczył.

Temperatura oleju w misce jest bardzo zależna od ............ posiadania dolnej osłony silnika, można śmiało powiedzieć że osłona zwiększa temperaturę o 15 lub więcej stopni w zależności od silnika i wystawania miski

Temperatura oleju w misce jest bardzo zależna od ............ posiadania dolnej osłony silnika, można śmiało powiedzieć że osłona zwiększa temperaturę o 15 lub więcej stopni w zależności od silnika i wystawania miski

Szczerze powiedziawszy to nie wydaje mi się aby były tu jakieś większe różnice?!

Miski są aluminiowe niejednokrotnie odlew jet tak zrobiony aby powierzchnia oddawania ciepła była wieksza wiec logicznym jest, że miska owiewana przez zimne powietrze będzie lepiej oddawała ciepło niż miska przykryta plastikiem z wygłuszeniem.

Oczywiście swoją wypowiedź popierasz czujnikiem temperatury z miski????????????

W pełni zamknięta komora silnika od dołu temperatura przy normalnym użytkowaniu w takich warunkach jak dziś 82 stopnie, otwarta 65.
Miska jest od spodu owiewana powietrzem i działa jak radiator, różnica w głębokości miski w przypadku 2.5 Busso, a 1.9 JTD to blisko 3 centymetry.
W Alfie mam osłonę, a w Niemcu nie z tego powodu

NIE patrząc na markę a na specyfikacje API zalałem ostatnio olej Mannol extreme 5w40.
Przejechałem już na nim 4000 km i silnik obniżył spalanie i się wyciszył.
Póki co nie ma efektu jakiegoś szybkiego zużycia się oleju. Silnik nadal pracuje cicho a olej nie znika z miski.

Za to NIE polecam olejów "GM" 5W30 które można nabyć poprzez allegro bo miałem to raz wlane i wylałem po 2000 km.
Silnik bardzo podniósł spalanie i stuki. Nie wiem co to tam jest w tych bańkach - albo wiem - masakra jakaś. :)

https://www.youtube.com/watch?v=PhP7YhdnpDQ
Specol wypadł najgorzej ze wszystkich testowanych olejów. W opisie zestawienie...
Wiadomo że ta miarka nie jest miarodajna ale widać bez mierzenia że sporo ubyło materiału.
Uważam że te testy są nie miarodajne i nie odzwierciedlaja warunków w silniku no ale jak inne oleje dosyć podobnie to ten specol słabiutko

Porównywalnie słabo wypadł Castrol 10W-60 ;-)
Pomiar pomiarem ale głównie temperatura testu jest problemem bo zddp nawet w tej temperaturze nie działa.
Dobrze wypadł np półsyntetyk z MoS2 a i baza i dodatek prymitywne ale MoS2 jako zawiesina już działa na zimno.

W odpowiednich temperaturach testu oleju silnikowego wyniki tych olejów mogą być diametralnie inne. ;-)

Ten test jest zupełnie niemiarodajny z przyczyn o których pisze Kolega wlyszkow ale jak widać po większości komentarzy ludzie już wyciągnęli "odpowiednie" wnioski. Niestety ale mało profesjonalnie przeprowadzone testy mogą zamiast pomagać prowadzić do fałszywych wniosków i teorii.

Co do tych temperatur pracy, ja dziś pierwszą przejażdżkę uliczną zrobiłem ze wsk temp oleju. W TS 2.0 156tka.
Temp otoczenia 2st C. Olej miał 90st dopiero po 17-20 km. Woda miała 90 po okolo 5-10 km.
Jazda uliczna prawie przepisowa pierwsze 5-7 km później s-ka. Obroty do 4-5 tys do tych 90 stopni oleju. Raczej do 4.
Przy tych 90 oleju ciśnienie na jałowych 2 bary. Przy 3-4 tys Obr ciśnienie 5 to mój koniec zegara, ale wtedy i tak juz puszcza zawór w pompie.
Olej liquy moly 10W60, start z garażu z temp 15st C.
Jazdy tak ponad pól godziny w sumie i jałowe 2 bary.
W lecie po lojeniu na torze 1 i ciut bara na jałowych z tym samym olejem.

Taka obserwacja co do sensu 10w60 na codzien.

Aha, czujniki temp i ciśnienia w podstawce filtra oleju.

Ostatnia edycja:
proponuję używać olejów jako żel analny a skuteczność ich działania korelować z poziomem bólu :P

To będzie tak samo kompetentny test jak ten na filmie....

Ten Gość chce robić test Ar9300 co uważam że na wstępie wynik będzie beznadziejny i ludzie napiszą że produkt beznadziejny, za nim ta ceramika osiądzie na tym kawałku testowanego metalu to test się zakończy. Proces ceramizacji wymaga czasu i pewnie tempetatury.

Btw. Co sądzicie o tym oleju https://www.oem-oil.com/media/wisybb/1487566871.jpeg według mnie całkiem ok

Ostatnia edycja:
Pamiętajcie że np zddp tworzy film smarny po rozgrzaniu a kolejny zimny rozruch jest już przez niego chroniony. Tak to działa a kiedy badamy zupełnie na zimno to raczej jakby zddp nie było. ;-)
Prezes Specola ma materiały, których nie mogę opublikować, z których wynika, że w 90C w testach laboratoryjnych taka tabelka wyglądałoby zgoła inaczej ;-)

P.s. A propos Fuchsa C3 pao/ester to taki olej może mieć parametry jak poniżej ;-)
uploadfromtaptalk1487685149601.jpg

Witam,
Po przewertowaniu ostatnich ok 50 stron wątku mam chyba więcej wątpliwości niż wcześniej.
Pacjent to Alfa Romeo GT z 2004 r z silnikiem 1.9 JTD 150KM bez DPF.
Przebieg na liczniku "teoretycznie" 215 tys. km.
Nie mam pojęcia co było lane wcześniej bo auto przyjechało z Holandii i nie ma żadnej informacji nt. oleju zalanego aktualnie.
Mam dwa swoje typy oleju które rozważam: Valvoline 5w40 All Climate oraz Elf Evolution 5w40.
Który z tych dwóch będzie lepszy do mojego silnika?

Amortyzatory
Powrót