Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
A dlaczego 10w60 jest niby gęsty, lepkość w określonej temperaturze ma niewiele wspólnego z "gęstością" organoleptyczną, po za tym po 5 ciu kilometrach w zimie vałka ma 90 stopni na blacie i parę kilometrów dodatkowo dla oleju. 5w40 też trzeba nagrzać , nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie katował zimnego silnika.
A ten złoty środek w postaci 5w40 nie pazwoliłby mi spokojnie używać mojego auta zgodnie z przeznaczeniem, do jeżdżenia po bułki go nie kupiłem.
A dobre 10w60 ma lepsze parametry płynności od większości 5w.

Potwierdzam - odcięcie jest tak agresywne ze można w kiere głowa walnąc :)

A dlaczego 10w60 jest niby gęsty, lepkość w określonej temperaturze ma niewiele wspólnego z "gęstością" organoleptyczną, po za tym po 5 ciu kilometrach w zimie vałka ma 90 stopni na blacie i parę kilometrów dodatkowo dla oleju. 5w40 też trzeba nagrzać , nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie katował zimnego silnika.
A ten złoty środek w postaci 5w40 nie pazwoliłby mi spokojnie używać mojego auta zgodnie z przeznaczeniem, do jeżdżenia po bułki go nie kupiłem.
A dobre 10w60 ma lepsze parametry płynności od większości 5w.

Na III : 140, na IV 180

Co do 10W60 pisałem już o swoich obserwacjach ciśnienia - nagrzewa się jak należy dopiero naprawdę, naprawdę ostro traktowany. Nonstop ostro traktowany.
Tu jest szerzej o tym:

http://www.bobistheoilguy.com/motor-oil-101/

końcowe rozdziały z tabelkami odnośnie przepływu - bo przepływ jest najważniejszy, nie ciśnienie bo samo ciśnienie nie gwarantuje przepływu tam gdzie on potrzebny (oczywiście mowa o sprawnym silniku itd.).
W skrócie - 10W60 nie krąży cały tam gdzie trzeba z taką szybkością jak trzeba gdy nie jest bardzo rozgrzany. A ma krążyć .

Masz racje - ja dlatego do v6 leje 5w50.

"Te drugie" (auto) - chodzi o 2,5v6 - 230 na 3 biegu (tzn tyle pokazywał prędkościomierz).(No chyba że była to czwórka a mnie się coś poplątało) 1 do odcinki, 2 do odcinki, 3 do odcinki, 4,5,6 już nie wrzucałem bo nie było gdzie - zresztą nie sądzę by było szybciej. Szybciej jak 230 to 2,5v6 chyba nie pojedzie. Opony 225/45/r17 jeśli to ma znaczenie. Może by i wypadało odświeżyć pamięć i sprawdzić czy nie wypisuję głupot - ale nie bardzo są warunki, nie chciałbym ryzykowac prawka i kolosalnego mandatu (a na to naprawdę mnie nie stać) i jednak nie tęsknię za trzęsącymi się kolanami ze strachu w aucie.

Generalnie chodziło o to że silnik był katowany do odcinki na oleju 10w60 i to przeżył. Właściwie to GrzesieKK jak już się odezwał to by napisał czy ar156 v6 jeździ z taką prędkością na 3 biegu - bo jeśli nie - to bym może głupot już więcej nie wypisywał.

Pierdoły wypisujesz.
Ja w 155 V6 mam odcinkę przy 140 km/h na trzecim biegu, a skrzynia 5 biegowa, więc i biegi dłuższe niż w 6B 156 V6

Wg. AMuS 2001 156 2.5 V6 rozpędza się na 3 biegu do 128 km/h (niecałe 7000 obr.) a 156 GTA do 145 km/h (AMuS 2003). Na 5 biegu 2.5 V6 osiąga 205 km/h a GTA 231 km/h. Czyli to musiała być 5 raczej.

No i faktycznie - albo mnie już z racji wieku pamięć zawodzi albo ze strachu mi sie coś pomieszało. Te 230 na trzecim biegu to raczej na pewno nie było bo przy 4000 obr jest o 90km/h więc jakby jeszcze trochę brakuje. Inna sprawa że powyżej 3500 obr alfina robi się strasznie wyrywna (aż się zdziwiłem)

Hej własnie jestem po wymianie silnika w 166 2.4 ,przyczyną była obrócona panewka . Od ponad 30000 km(wymiana co max.10000km.) wlewałem olej Max Life 10W40.
W sierpniu wróciłem z Chorwacji i po 4 dniach padła turbina a miesiąc po tym, nie wróciłem z Poznania , jak płaciłem na bramkach na autostradzie usłyszałem stuki ,szczęście ,że zaraz był parking i tam już zostałem .Ogólnie to długa historia bo auto stało u mechanika 2 miechy nie potrafił zdiagnozować usterki itd.
Nie żebym pisał ,że to wina oleju ,ale jak czytam opinie o o olejach ,że ten super czy tamten a zaś inny zły to...
Acha przed awarią silnik nie dawał ,żadnych sygnałów odnośnie pracy silnika, w skrócie Alfę pod względem mechanicznym mam bardzo zadbaną .Podejrzewam,że wpływ miał wirus ,którego mam od x lat poprzedni właściciel o nim nie wiedział .

A ja mam przypadek w 159 1.9 16v, gdzie zatarły się wałki rozrządu w łożyskowaniu, i teraz może ktoś podpowie czego to wina ?
Oczywiście dowiedzieliśmy się o tym po zerwaniu zębów na pasku rozrządu.

Z innej beki... Gdyby ktokolwiek tutaj nadal wątpił w potencjał polskiego Specola to polecam lekturę parametrów tego oleju bo płynie od -63C, Noack 8% a HTHS od producenta dostałem 3,01 (chyba najlepszy w klasie 0W20)
To są już parametry bijące na łeb światowe marki... Brawo!
http://www.specol.com.pl/main/produkt/692.html

No ja właśnie potrzebowałem w tych dniach 0W20 ale jeszcze świeżo jest ten Specol 0W20 (prawdę mówiąc to kilka dni temu jeszcze nie widziałem na ich stronie jego specyfikacji ani wyszczególnionego wśród olejów silnikowych?) i jeszcze trochę z obawy przed nowością się nie zdecydowałem, tylko na Penrite. Ale o ile nie podskoczą z cenami jakoś dramatycznie to na następne wymiany już może jakieś opinie będzie miał i chętnie go wleję.
Póki co ze Specola 5W40 nasz na wydaniu TS 1,6 korzysta i jest spoko, po coś około 0,5 tys km nawet jakby wariator nie chciał już klekotać na zimno hmm.. A nie dałem mu AR9100 choć miałem zamiar.

A co powiecie o 0w40 Pro z Orlenu? CCS przy -35 - 5400, TBN 9.5, Noack 8%

Całkiem, całkiem te parametry. Lepiej od tej serii max ex. Trochę tylko nie rozumiem tego TBN poniżej 10 bo wtedy nie spełnia a3/b4 do diesela. To samo robi Penrite. Do benzyniaków raczej.

A co powiecie o 0w40 Pro z Orlenu? CCS przy -35 - 5400, TBN 9.5, Noack 8%

Różne opinie słyszałem, nie zawsze pochlebne - ale to informacje z drugiej ręki.
Jeżeli masz wątpliwoci, to dołóż trochę i zainwestuj w jakiś Castrol lub Mobil - ceny może trochę wyższe: http://www.motochemia.pl/mobil-m-32.html ale do przeskoczenia. No i silnik odwdzięczy Ci się stabilniejszą pracą.

Ostatnia edycja:
Różne opinie słyszałem, nie zawsze pochlebne - ale to informacje z drugiej ręki.
Jeżeli masz wątpliwoci, to dołóż trochę i zainwestuj w jakiś Castrol lub Mobil - ceny może trochę wyższe: http://www.motochemia.pl/mobil-m-32.html ale do przeskoczenia. No i silnik odwdzięczy Ci się stabilniejszą pracą.

Dzięki, na razie nie szukam oleju. Ale na jakiej podstawie sądzisz, że silnik będzie pracował stabilniej na którymś z wymienionych olejów?

Amortyzatory
Powrót