Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
mi ten olej co teraz mam wygląda na syntetyk- jest sporo rzadszy od półsyntetyka (a mam zalanego peugeota2.0 HDI- 10W40 castrol diesel) zaleje go tym edge sport 0w40 i zobacze co sie będzie działo. przynajmniej turbina będzie miała porządne smarowanie.

pólsyntetyka na full syntetyk.
Dokładnie... czytając jakąś fachową literaturę na ten temat, na to często zwracają uwagę. Jednym z powodów jest choćby to iż np. olej syntetyczny, wlany po długotrwałym stosowaniu oleju półsyntetycznego może "wypłukiwać" powstały dotychczas osad/nagar w rożnych miejscach w śliniku, co może spowodować po jakimś czasie wycieki itd...

Ostatnia edycja:
Dokładnie... czytając jakąś fachową literaturę na ten temat, na to często zwracają uwagę. Jednym z powodów jest choćby to iż np. olej syntetyczny może "wypłukiwać" powstały dotychczas osad/nagar w rożnych miejscach w śliniku, co może spowodować po jakimś czasie wycieki itd...
ja też coś gdzieś czytałem, że niby to nieprawda. jak będzie miało lecieć to wydaje mi się, że i na mineralnym poleci.

ja też coś gdzieś czytałem, że niby to nieprawda. jak będzie miało lecieć to wydaje mi się, że i na mineralnym poleci.
Wiesz nie myślę tutaj o tak "zmęczonym śliniku" że już i tak cieknie wszędzie, ale o takim w którym jest ok, ale ktoś stosował ileś czasu półsyntetyk, albo nawet mineralny (w starszych autach) a nagle wpadło komuś do głowy zalanie syntetykiem - większość mechaników też się z tym zgadza że może być nie ciekawie i bezcelowa jest taka zamiana.

Wiesz nie myślę tutaj o tak "zmęczonym śliniku" że już i tak cieknie wszędzie, ale o takim w którym jest ok, ale ktoś stosował ileś czasu półsyntetyk, albo nawet mineralny (w starszych autach) a nagle wpadło komuś do głowy zalanie syntetykiem - większość mechaników też się z tym zgadza że może być nie ciekawie i bezcelowa jest taka zamiana.

Nie wiem czy 90tys km to dość czasu , ale po zmianie półsyntetyka selenia 20KAR na Liqui Moly 5W50 pełny syntetyk, do tego przed zmianą płukanie specyfikiem tej samej firmy - nic nie cieknie, nie ubywa, moc ta sama.
Gęstych, smolistych osadów po tej selenii było masa. Wariator wcześniej klekoczący czasem przy rozruchu kika sek (ok 40tys od wymiany) prawie przestał klekotać.
Cenowo - nawet taniej niż ta selenia. Gęstość syntetyka wcale nie jest mniejsza! - sprawdźcie tabele danch. Tyle, że w niskich temp półsyntetyki 10W w zimie mocno gęstnieje co wiadomo jak skutkuje, a syntetyk 5W nie, tzn w dużo niższych dopiero. Syntetyk ma to co olej powinien mieć, półsyntetyk sporo niepotrzebnych i tworzących się podczas pracy "syfów" bo jest mieszanką tego co jest potrzebne oraz produktów ubocznych. Informacje cytowanego Sterndoktora jakoś bardziej do mnie przemawiają niż "paaanie, rozszczelni się panu silnik" mechanika. Na pytanie - a dlaczego - "bo tak" . No , "bo tak" mnie nie przekonuje. Chyba, że usłyszę relację z pierwszej ręki o takim przypadku lub lepiej wyniki badań obiektywnych tego tematu.
Inna sprawa, ze pewnie półsyntetyk jest wystarczający, ale czemu nie dać silnikowi czegoś więcej niż "wystarczające" tym bardziej, że wcale nie droższe?

ktos z was uzywał tego cud srodka do mycia silnika?a alfy działa to tak samo?

Andrzejsr - powiem Ci że prawie mnie przekonałeś hm... no wiesz ja nie jestem żadnym ekspertem, a posiłkuję się jedynie informacjami od osób (przynajmniej teoretycznie) bardziej kompetentnych w w/w kwestii odemnie, albo art. w prasie mot.
Sam nie wiem. Ja puki co problemów z wariatorem nie mam. Gdyż jak autko kupiłem w tym roku - od razu w zasadzie profilaktycznie - wymieniłem wariator przy okazji wymiany rozrządu, a silnik zalałem MOTUL-em 10W40 a wiec półsyntetyk.
Nie wiem czy może następnym razem się skusić na syntetyka. Autko ma już 158tyś km... hm...
Zobaczymy. Przeciętnie olej wymieniam co 8-10tyś więc będę miał to "szczęście" jeszcze w tym roku. Wtedy się zastanowię.

zalałem swojego dieselka castrolem edge sport 5w40, ciekawe jak się spisze. będe informował na bierząco

Przeczytaj jakie ma dopuszczenia VW i MB i sprawdź co one oznaczają, a sam wyciągniesz wnioski. (podpowiem, że to najniższe normy, ta MB oznacza praktycznie brak wymagań..., a ta VW oznacz że jest dopuszczony TYLKO do diesli, a masz w podpisie twinsparka...)
Dzięki Andrzej za krótką, lecz wyczerpującą całkowicie temat, wypowiedź.
Zawsze warto się jednak zapytać, jeśli nie zna się oznaczeń wszystkich norm ;)
Czyli do TSa będę szukał oleju od Valvoline, Seleni

Znalazłem informacje o Gulfie, że nie jest rozlewany w Polsce, dlatego znalazłem przykładowe ogłoszenie 10w40 i dobrze zrobiłem, że zapytałem.

Dzięki Andrzej za krótką, lecz wyczerpującą całkowicie temat, wypowiedź.
Zawsze warto się jednak zapytać, jeśli nie zna się oznaczeń wszystkich norm ;)
Czyli do TSa będę szukał oleju od Valvoline, Seleni

Znalazłem informacje o Gulfie, że nie jest rozlewany w Polsce, dlatego znalazłem przykładowe ogłoszenie 10w40 i dobrze zrobiłem, że zapytałem.

Naprawdę polecam wszystkim w/w w tym wątku PDF'a ! tam są normy też opisane a wszystko logicznie, przejrzyście i spójnie.

Naprawdę polecam wszystkim w/w w tym wątku PDF'a ! tam są normy też opisane a wszystko logicznie, przejrzyście i spójnie.

czytałem i wniosków jest kilka;
-nie wszystko syntetyk mimo iz tak pisze...
-kupujac z netu nie wiesz co kupujesz...
-normy europejskie lepsze od amerykanskich, chc bardziej skomplikowane oznaczenie...
-mozliwa jest zmiana z "pólsyntetyka" na full syntetyk, pod warunkiem ze to prawdziwy syntetyk
tego ostatniego jednak nie bede wypróbowywał na swoim silniku.

pozdrawiam.

Czy może być taki OLej

Co sądzicie o Oleju MOBIL 1 DISEL 0w40 do AR 02' 156 1,9 SW przebieg 170 tys KM :) dpierutko ją kupiłęm i nie wiem jaki olej był wlewany przejechałem nią 6tyś i jak razie nie zjadła nawet troszkę oleju:)

Dzieki za odpowiedz bo już miałem stracha ze ją popsuje tym olejem tyle się naczytałem o pół i syntetykach jutro wymieniam jej rorząd + pompa płyny i wszytkie filtry i śmigam dalej :)

Co do olejów - od nowości do Sieny lałem Selenię 20K (11 lat), w tym roku za radą mojego mechanika zalałem Motula. Selenia trochę szaleje z cenami, ale pomijając tę kwestię. Może to złudne odczucie, ale podczas mrozów motor jakby bardziej miękko odpalał, trochę ciszej pracuje.

Może na dniach stanę się (w końcu po takim okresie szukania) posiadaczem AR 156 benzyna. Pytanie, czy cena Seleni np. tej 20K for AR jest uzasadniona? Jak oceniacie jakość tego oleju, jakie są Wasze odczucia? Chciałbym do TS'a wlać porządny olej, na tym silniku nie będę oszczędzał - chcę bezproblemowo jeździć. Gazu broń Boże nie wsadzam. Przejeżdżam rocznie 6 - 9 tyś km. Jeżdżę raczej na krótkich trasach, głównie miasto.

Dzięki i pozdrawiam,
Tomasz.

Amortyzatory
Powrót