• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
O ile w ASO wymieniano _w ogóle_ olej i filtr, nawet przy tych wydłużonych interwałach.

Pewnie przy 30-35 tysiącach
Taki interwał jest teraz w Wieśkach, z tym że mój kolega przy odbiorze nowego CC dowiedział się że "lepiej zmniejszyć go do 15 tysięcy i wielu klientów tak robi"

Bardzo podobnie wyglądał filtr oleju w Sprinterze przy ostatniej wymianie. Auto w firmie od nowości, wymiana oleju wg ASO co 40 000 km... I to auto zrobiło już ponad 120 000 km w 2.5 roku przy takich interwałach, a silnik wizualnie i akustycznie rzecz biorąc ma się całkiem dobrze. Przy czym olej też dupy nie urywa - Shell Rimula 5W30 i Mobil 1 ESP 5W30. Mercedes ma moc ;)

Tak wygląda materiał filtrujący kiedy jest niedrożny i powykręcany od nadmiernego ciśnienia oleju z powodu braku przepływu oleju - nie ma szans aby się to nie odbiło na zużyciu silnika.
Nowe turbo diesele mają bardzo wysoki próg otwarcia zaworu zwrotnego w pompie oleju np. VW 3.0 TDI CR ma chyba 11bar a dla porównania np. Subaru STI ok. 6 bar.

OMG przeczytalem do strony 660 wstecz i nic nie wiem. Poprzedni wlasciciel lal motula ale nie wiem jakiego chyba 8100 ale wyczytalem ze to nie syntetyk pomimo ze nawet w tabelkach od jakiegos kolegi wychodzi ze syntetyk.... Panowie, prosto z mostu, silnik jtd 120koni 190tys. Jezdze tylko autostrada po 500km na raz. Co wlac panie premierze?

Tanio: Shell Helix Diesel Ultra 5W40.
Topowo: Amsoil DEO 5W40 lub Liqui Moly Diesel Synthoil (+ Archoil 9100).

Nie piszę o dziadostwach, więc Shell to właśnie Twoje "średniawo".

OMG przeczytalem do strony 660 wstecz i nic nie wiem. Poprzedni wlasciciel lal motula ale nie wiem jakiego chyba 8100 ale wyczytalem ze to nie syntetyk pomimo ze nawet w tabelkach od jakiegos kolegi wychodzi ze syntetyk.... Panowie, prosto z mostu, silnik jtd 120koni 190tys. Jezdze tylko autostrada po 500km na raz. Co wlac panie premierze?

DPF jest ?

Jak zaczalem sprawdzac to juz nie wiem czy mam czy nie mam dpfa. Eper pokazuje Dpf pytanie czy jest tez pod autem... Dzieki ci Arith

Ostatnia edycja:
To ja też zapytam czy jest sens/czy można tego archOil dolać do Milersa XF LONGLIFE C3 5w30? Gdzie można go kupić i ile potrzeba do 159 16V

Powinno się go zalewać OBOWIĄZKOWO (jeśli ktoś dba o silnik swojego auta) do olejów ekologicznych, wykastrowanych z dodatków przeciwzużyciowych i z TBNu - a więc wszystkie oleje C2, C3, C4 ...

A gdzie można go dostac? A nie wpływa to negatywnie na turbine? Pytam bo wcześniej uzyskując inne auto tez po programie i na innym forum mówiono żeby nie stosować żadnych dodatków do olejów

Ostatnia edycja:
Np. na Allegro.

Dodano po 3 minutes:

A np. do takiego LM Diesel Synthoil 5w40 jest sens wlewać ten specyfik?

Ostatnia edycja:
Przecież niżej jest napisane że do każdego.A co do zakupów na allegro olei itp.nie uważam.Z ciekawości zobaczyłem jakie koszta są tego dodatku.Tani interes to to nie jest za 500 ml 130 zł.Podsumowując olej za 180zł plus dodatek to wymiana oleju wychodzi 300 zł ho ho

Ostatnia edycja:
A co to Google się zepsuło?

W sprawie Archoil możesz zapytać Pablo.

Amortyzatory
Powrót