Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Valvo to potrafi na rynek wypuścić olej z Noack rzeczywistym 22% chociaż na butelce ma normy pokazujące max 15%

A co w nim jest lepszego dla silnika diesla ?

Dodano po 3 minutes:

Przykro mi to stwierdzić, ale ciągle równia pochyła.
Powoli zmieniamy ofertę z tego powodu.
Durablend jest półsyntetykiem według źródeł internetowych. :)

Panowie, a czy do zwykłego 1.4 turbo 120km bez MA mógł bym zalać przykładowo na zimę takie 0w30 Amsoil AZO z AR9200 ewentualnie Mobila1 0w40 ESP z AR9100 nie zmieni się za bardzo ciśnienie oleju/nie narobię sobie biedy? Obecnie auto jeździ na Millersie XF 5w40. Bo do 1.4 MA widzę, że producent teraz zaleca 0w30 C2, ale nie wiem czy bardzo się różni ten silnik od zwykłego.

To samo czy mogę tego Mobila 0w40 ESP zalać z AR9100 do 1.2 8v z grupy fiata tego euro VI 69km na cały rok.
Oba auta robią w 70% trasy do 12kilometrów jednorazowo, czasami po 40.

Ostatnia edycja:
Pablo a Ty co proponujesz?dodam że silnik nie bierze oleju

Millers Trident 5w40

Dodano po 2 minutes:

Durablend jest półsyntetykiem według źródeł internetowych. :)

MaxLife również niestety, podobnie jak obecnie Synpower.
Niestety opakowania zostały bez zmian, a zawartość spadła na jakości.
Jeśli Synpower, to tylko Xtreme, ale również nie mam pewności co do jego formulacji.

Ostatnia edycja:
Z tego co widze, to:
MaxLife Syntetyczny 5W-40 jest pełnym syntetykiem,
MaxLife FE 5W-30 - producent nazywa syntetycznym blendowanym (cokolwiek to znaczy), czyli pewnie półsyntetyk

Z tego co widze, to:
MaxLife Syntetyczny 5W-40 jest pełnym syntetykiem,
MaxLife FE 5W-30 - producent nazywa syntetycznym blendowanym (cokolwiek to znaczy), czyli pewnie półsyntetyk

A gdzie to widzisz, poza opakowaniem ? Pytam z ciekawości, ponieważ mocno interesuję się tymi produktami.

Tutaj cytat z karty SynPower 5w40: "Znakomita ochrona
Przez zastosowanie technologii syntetycznych olejów
bazowych, olej silnikowy SynPower SAE 5W-40
zwalcza trzy główne przyczyny obciążeń silnika —
ciepło, osady i zużycie."

Co ciekawe, Maxlife 5w40 ma lepsze parametry od Synpower 5w40, więc może jednak ??? Aczkolwiek karty są mało aktualne niestety.

A gdzie to widzisz, poza opakowaniem ? Pytam z ciekawości, ponieważ mocno interesuję się tymi produktami.

Tutaj cytat z karty SynPower 5w40: "Znakomita ochrona
Przez zastosowanie technologii syntetycznych olejów
bazowych, olej silnikowy SynPower SAE 5W-40
zwalcza trzy główne przyczyny obciążeń silnika —
ciepło, osady i zużycie."

Co ciekawe, Maxlife 5w40 ma lepsze parametry od Synpower 5w40, więc może jednak ??? Aczkolwiek karty są mało aktualne niestety.
To są oleje HC niestety, już nie ma tej jakości, co kiedyś, to samo się stało z Motulem. Na niemieckich stronach piszą, że nie jest to olej syntetyczny, tylko olej w technologii syntetycznej. Ja ostatnio wlałem Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40, bardzo dobrze też piszą o Millersie. Tylko cena nieco wyższa i chyba w LM nie ma użytych nanotechnologii.

Ale SynPower Xtreme MST C3 5W-40, też podają jako w pełni syntetyczny olej silnikowy.

Napiszę po raz kolejny dla jasności - Valvoline nie ma w swojej ofercie oleju syntetycznego.

Wszystkie jego oleje to już oleje na bazie HC - w dodatku nie najwyższych lotów o czym pisaliśmy wcześniej (vide Noack).

Ale to czy noack wynosi 15% czy więcej chyba nie jest wyznacznikiem czy olej jest pełnym syntetykiem, czy też nie. Więc wyjaśnij mi proszę, skąd przeciętna osoba może mieć wiedzę jaki olej jest pełnym syntetykiem? Na przykładzie Valvoline otrzymuję dwie sprzeczne informacje, jedną od producenta, drugą od Ciebie. Producent twierdzi że sprzedaje pełny syntetyk, Ty że nie jest to olej syntetyczny. Nie zrozum mnie źle, nie czepiam się twojej wiedzy, czy też doświadczenia, bo nie jest to wogóle moja dziedzina, ale właśnie dlatego trudno mi zrozumieć, że producenci tak oszukują konsumentów. Tak, wiem że w PL mogą sobie nazywać. Ale w Niemczech chyba prawo na to nie zezwala?

Czy wobec tego olej LM Synthoil HighTech 5W-40 też nie jest pełnym syntetykiem? Bo producent określa go podobnie jak Valvoline, czyli jako pełny syntetyk. A jeśli to też jest kłamstwo, to skąd pewność że zachwalane tu, na forum oleje jako pełne syntetyki, takowymi są?

PS
Chyba lepiej dla mnie było tego tematu nie ruszać i dalej jeździć w błogiej nieświadomości, na tym chrzczonym Valvoline. Na dziś wybór oleju, to jest wielki węzeł gordyjski ;)

Ostatnia edycja:
Andrzeju, gdybyś poczytał trochę więcej o olejach czy choćby ten temat wiedział byś skąd dość łatwo (czasem trudniej) otrzymać informację dot. składu bazy olejowej danego oleju.
Valvoline podaje bazy swoich olejów jako "hydrokrakowane destylaty ropy naftowej" bardzo często - i choćby po tym wiemy, że to nie PAO czy estry.

Co do Noack'a to żaden olej syntetyczny po prostu nie ma tego parametru (w klasie 5W40) na poziomie powyżej 10%.
I tak, akurat LM Synthoil można nazwać olejem syntetycznym (do niedawna w 100%, obecnie domieszki HC na poziomie 20-30%) - więc nawet w Niemczech może on być nazywany syntetykiem.
O Valvo tego powiedzieć nie można.

No tak, wszystko się zgadza, tylko, że karty są z 2013 r niestety.
Te nowe wynalazki Xtreme i NG wprowadzili w tamtym roku. Wtedy nastąpiły zmiany.
W zeszłym roku sam mi poleciłeś valvoline synpower. To teraz ten olej już jest ble? Co w zamian, jak żyć?

Producent twierdzi że sprzedaje pełny syntetyk
Ale Castrol na polskiej stronie internetowej oraz na opakowaniach wielu olejów twierdzi, że są to w pełni syntetyczne produkty (np 5W30 Edge). Z kolei na opakowaniach tego samego oleju w niemieckiej dystrybucji nie jest już taki "cwany".
PS
Chyba lepiej dla mnie było tego tematu nie ruszać i dalej jeździć w błogiej nieświadomości, na tym chrzczonym Valvoline. Na dziś wybór oleju, to jest wielki węzeł gordyjski
Bardzo dobrze to podsumowałeś :) Jedynie poważna zmiana w prawie mogłaby znacznie wybór oleju uprościć. Ale na to raczej nie ma szans. I jesteśmy skazani albo na opinię niezależnych specjalistów, albo na życie w błogiej nieświadomości.

W zeszłym roku sam mi poleciłeś valvoline synpower. To teraz ten olej już jest ble? Co w zamian, jak żyć?

Valvoline w zeszłym roku zmieniało karty niektórych produktów dwukrotnie ...
I nie jest "ble" tylko to bardzo średniej jakości HC teraz.

A co myślicie o castrol edge 5w40 full syntetic do alfy 159jdt 8v?

Silnik nie wybuchnie ani się nie rozpadnie :) Ale jak pisałem wcześniej - full synthetic to to nie jest...

Amortyzatory
Powrót