omron8
Nowy
- Auto
- 155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.
Chodziło mi bardziej o nanotechnologię 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Chodziło mi bardziej o nanotechnologię![]()
Julka w MA jako jedyna teraz woła o 0W-30 C2 ;-)
Ale ok, następny będzie Multiair. Instrukcja od Julki pewnie![]()
Dyskutowaliśmy już z Pablem o olejach zalecanych do takiego np. 1.7 TBi w 159 - jak Twoim zdaniem zachowywał by się w nim taki przykładowo Shell Helix Ultra 5W40 czy Amsoil ECF 5W40 ?
Nie widzę merytorycznych przeciwskazań mimo zaleceń producenta o stosowaniu olejów C2-C3 w tych silnikach.
Jeśli chodzi o 9.55535-S2 w Julce:
a/ wszystkie silniki 1.4 TB
b/ silniki MultiAir MY2010 - MY2012
Znane mi oleje:
Castrol EDGE Sport 0W-40 (w nie zalecanej przez Alfę klasie lepkości!)
Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40
Castrol Magnatec Diesel 5W-40
Fuchs GT1 Titan XTL 5W-40
Fuchs GT1 Titan Pro Gas 5W-40
Fuchs Syn Pro Gas 10W-40 (w nie zalecanej przez Alfę klasie lepkości!)
Liqui Moly TOP TEC 4100 5W-40
Midland Synova 5W-40
Mobil 1 ESP 0W-40 (w nie zalecanej przez Alfę klasie lepkości!)
Motul 8100 X-Clean C3 5W-40
Selenia K Pure Energy 5W-40
Selenia StAR Pure Energy 5W-40
Total Quartz Ineo MC3 5W-40
Valvoline SynPower Xtreme MST C3 5W-40
wlyszkow: a co bedzie optymalne dla fiatowskiego 1.2 16v (z tego co pamietam z 2001 r.) obudowanego Lancia Y z przebiegiem ~107 kkm?
Auto ma u nas dożywocie, więc może zrobiłbym mu dobrze lejąc smaczną oliwę ;-)
Producent w książce z tamtych lat napisał o rekomendowanym 10W-40 bądź 5W-30 dla bogatych wariatów. Jak dotychczas ma nalany siakiś 5W-40 (zmiana w systemie jesien/wiosna) i 99% gospodyń domowych nie widzi różnicy. Mogę mu dogodzić bardziej?
Owszem, był, natomiast Penrite nie przyznaje się, żeby spełniał 9.55535-S2. Co nie jest szczególnie dziwne, jeśli się weźmie pod uwagę fakt, że firma jest z Australii (pewnie nawet nie wiedzą, że taka specyfikacja istnieje), niemniej oficjalnie nie wiadomo, czy wytyczne spełnia.
To dwa zupełnie różne silniki wiec ni jak ma się Twoje "doświadczenie" do tego silnika.Hej,
Jako użytkownik słabszego 1.2 od fiata bo 8v przez równe 5 lat czuje się kompetentny wypowiedzieć.
Zalecana do tego silnika Selenia to też HC, więc ?Zreszta z mojego doświadczenia z jtsem nie wlałbym shella 5w40 również do tbi. Nie tylko dlatego ze to olej full saps, a dlatego ze to jest olej HC wiec z defininicji będzie się degradowal szybciej na trysku bezpośrednim, mimo ze shell go calkiem dobrze hydrokrakuje i przynajmniej na papierze calkiem niezle to wygląda.
To temat nie raz już poruszany i ja w tym silniku 10-12 000 km bym nie przekraczał na wymianie.... i raczej nie trzymałbym się interwalu 35k jak wskazuje ksiazka serwisowa![]()
Napisałem "Amsoil ECF", więc raczej wiadomo.btw, o którym amsoilu 5w40 piszesz ?