Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Najgorszy wybór ze wszystkich 10w60 chyba. Polsyntetyk w cenie full. Szybki spadek ciśnienia w funkcji wieku/przebiegu.

Nie jest najlepszy za swoją cenę. Bo zaraz ktos powie ze to szajs ;p

Kupowanie orlena, mobila, castrola itp to przegięcie w jedną stronę. A z drugiej to znowu przesadzacie z olejami za kilkaset złotych..... "Weź Pan" zalewaj co "dychę" średniopółkowy syntetyk i będzie dobrze. Roztrząsanie czy lepszy valvoline czy millers to jak kłótnia czy lepiej pespi czy coca-cola..... I tak poza osobistą ekstazą to nikt z Was nie zauważy różnicy po zalaniu któregokolwiek z olei wyższej półki.

bo ja już zgupiałem naczytałem sie tych wypocin o tych olejach a chce wymienić olej w przyszlym tygodniu , i castrol zły valvoline zły , motul taki sobie itp. itd , mam zalany castrol 5w40 chcem zminic na 10w60 , I chciałem włansnie kupic tego valvolina echh...

Nie ma jednego najlepszego. Kazdy jest najlepszy ktory jest w moim silniku:) Ja ostatnio spotkałem przedstawiciela z intercarsu pytam sie go czy nie maja promocji na liqui moly z siarczkiem, a on eee to szajs do starych diesli. Zdziwilem sie i pytam to co proponujesz a on motula, tylko motul, a ja na to a na czym jeździsz? a on na motulu oczywiscie:) usmialem sie po pachy bo za rok jak go spotkam to powie tylko liqui sam na takim jezdze:) olej to olej najwazniejsze wymieniac czesto.

W 2008 roku FL SELENIA wykupił PETRONAS LUBRICANTS ITALY S.P.A. i od tego czasu nic się nie zmieniło, olej jest produkowany w tej samej fabryce w Torino we Włoszech.

Sieciówką widocznie nie opłaca się trzymać umów na Selenie, bo jest ona mniej popularna od Castroli Motuli itd Wolą Lotosa wrzucić na półki

Ciekawe czy ktoś z Was jeździ albo inaczej, przyzna się, że jeździ na np Lotos Synthetic Plus :)

hmmmm..... Nie jestem fachowcem ale z tym porównaniem chyba przesadziłeś :sarcastic:

bo? maxlife jest lepszy? w czym? No i mam na mysli maxlife, nie synpower....

Ostatnia edycja:
No właśnie jestem ciekaw konkretów. Wiemy jaki jest stereotyp ale może konkrety w liczbach?

Zanim zaczniecie się opluwać - tabelka z parametrami parę stron wcześniej, jak nie ma w wykazie to poszukać w necie tych parametrów co w tabelce i możecie dyskutować. Bo na razie to macie markę przeciwko marce, nazwę przeciwko nazwie i własne upodobanie przeciwko własnemu upodobaniu. Czyli żadnych dowodów tylko własne przekonanie.
Czyli równie dobrze mógłbym napisać bez sprawdzania, że obaj nie macie racji i oba wasze oleje są do dupy a ja jestem najmądrzejszy na świecie.

hm łatwy rozruch do -30??? Przy 5W???

TROCHĘ MAŁO...

No właśnie jestem ciekaw konkretów. Wiemy jaki jest stereotyp ale może konkrety w liczbach?

Ja tez wiem jaki stereotyp - polskie to be, amerykanskie super. Wiec moze ktos wie cos wiecej niz ja i wykaze wyzszosc valvo 5w40 nad lotos "o dlugiej i trudnej nazwie" 5w40?

Ostatnia edycja:
Jak chwalisz ten olej, podaj może punkt płynięcia temp zapłonu, lepkość w 100 st

Mamy na rynku tak naprawdę trzech liczących się, największych producentów oleju: Shell - produkuje shell, BP - produkuję np Castrol, Petronas - produkuję np Selenię

A lotos jest producentem?

K...a - p...lone forum tnie cytaty jak chce, polowe tresci mi wycielo. W kazdym razie - ja sie opieram na tabelkach - tutaj do valvo
http://www.valvoline.fi/tuoteselosteet/Valvoline MaxLife Synth 5W-40.pdf

teraz - kto mi wytlumaczy dlaczego 1 jest gorszy od drugiego? Bo ja twierdze ze sa porownywalne.

PS. Nie zamierzam nikogo opluwac - tym bardziej Marka.

Ostatnia edycja:
z całym szacunkiem, jeżeli ktoś coś popiera, powinien znać podstawy, nieprawdaż?

Amortyzatory
Powrót