Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
chłopaki nie kłóćcie się o to każdy ma swoje zdanie i go nie przegadasz jak mam takiego kuzyna co do audi jest najlepsze i nigdy się nie psuje :D ja tu pytam się gdzie kupić olej ?!

Pablo, darek2116, ewentualnie standardowe sklepy

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Skoro jesteś "fanem" to zrozumiałe, że będą one dla Ciebie zawsze "wątpliwe" :)

Ja nie jestem "fanem" żadnej marki oleju - a te marki, które oszukują swoich klientów umieszczając na opakowaniach olejów mineralnych po HC ("półsyntetycznych") nie dające wątpliwości napisy "FULL SYNTHETIC" po prostu dyskwalifikuję w swoim użytkowaniu i traktuję jako naciągaczy. A właśnie do tej grupy od prawie dwóch lat należy też Motul.

A tu "wątpliwe" i "jednostkowe" przypadki - wystarczy wejść na wschodnio-europejskie większe fora motoryzacyjne a bez problemu znajdzie się więcej ;)
Pokaż załącznik 102641Pokaż załącznik 102642

Albo tutaj - znajdź trzy różnice (z Allegro) :)
Pokaż załącznik 102643

Coż można naciąć się na podróbki ojelów marek Castrol, Mobil (pewnie raczej Mobil1) i Motul. Słyszeliście o podróbkach np Shella, Elfa czy Valvoline?
Najbardziej jednak ciekawi mnie czy wykryto podróbki naszych olejów Lotos i Platinum?

Słyszałem o Shell'u i Valvoline. Poszukaj na forach innych marek - łatwo znaleźć. Ja mam znajomych w drukarniach w Bydgoszczy i mają naprawdę sporo zamówień na etykiety do olejów z całej Polski. Przoduje Castrol i Mobil.

Ja mam znajomych w drukarniach w Bydgoszczy i mają naprawdę sporo zamówień na etykiety do olejów z całej Polski. Przoduje Castrol i Mobil.

I rozumiem, że nic z tym nie zrobisz tylko chwalisz się po forach, ze znajomi klepią etykiety na podróby?

Jak zwykle potrafisz tylko gadać - wklej zatem zdjęcia Millers'a, które znalazłeś i choć raz pokaż dowody na swoje wydumane teorie olejowe.
Ja nie muszę nic udowadniać, to Ty siejesz teorie spiskowe z tymi podróbami podejmując watek z neta jako szeroką skalę podrabiania oleju danej marki, Na pewno sa przypadki podróbek ale to moze dotyczyć każdej marki oleju.

Słyszałem o Shell'u i Valvoline. Poszukaj na forach innych marek - łatwo znaleźć. Ja mam znajomych w drukarniach w Bydgoszczy i mają naprawdę sporo zamówień na etykiety do olejów z całej Polski. Przoduje Castrol i Mobil.

Wykosztuje się człowiek 150 zeta na full synthetic hydrokraka o cudownych własnościach, a mu podróbke wcisną i silnik sobie zniszczy. Przykre.

Z tymi etykietami jak dla mnie sprawa nie jest tak oczywista jak może sie wydawać niektórym poszukiwaczom spisku. Jeśli np. olej jest rozlewany w kilku miejscach to może w każdym z tych miejsc drukują etykiety sami i stąd te różnice? A może różna seria druku. Czemu mamy od razu wierzyć, że to podróbka?
jeśli o podróbkach mowa to mnie najbardziej zastanawia fakt kto je robi? Przecież to też jest olej więc trzeba go wyprodukować tak samo jak te "markowe" Chyba, że te podróbki to porostu najtańszy możliwy olej wlany do opakowania tego podrabianego.

jeśli o podróbkach mowa to mnie najbardziej zastanawia fakt kto je robi? Przecież to też jest olej więc trzeba go wyprodukować tak samo jak te "markowe" Chyba, że te podróbki to porostu najtańszy możliwy olej wlany do opakowania tego podrabianego.

Akurat z MOTULem sprawa była najprostsza w świecie.
Koleś kupował najtańszy 10w40 i przeklejał etykiety. złapano jednego, ilu jest takich nikt niestety nie wie. Na 100% oryginał powinien być w blaszanych bankach, ponieważ nie jest to proste do podrobienia.
Co do podróbek, to wystarczy trochę zainteresować się tematem i poszukać na forach biznesowych, nie motoryzacyjnych.

Ja nie muszę nic udowadniać ...
A widzisz, to tak jak ja. Więc po cholerę się napinasz ?

I rozumiem, że nic z tym nie zrobisz tylko chwalisz się po forach, ze znajomi klepią etykiety na podróby?
A Ty co byś niby zrobił ?
Mają zamówienia to robią - nie dziwię się. Mówią mi w dobrej wierze bo wiedzą, że interesuję się tematem a ja mam ich pod.....ć ? Niby za co ? Że naklejki robią ? Nie rozśmieszaj mnie.
A o odbiorcę tego pytał nie będę.

Jeśli np. olej jest rozlewany w kilku miejscach to może w każdym z tych miejsc drukują etykiety sami i stąd te różnice? A może różna seria druku.
Problem pojawia się, gdy to jeden odbiorca w drukarni zamawia 1000 etykiet Castrola, 500 Mobila i 500 Shell'a - nie ? A to właśnie o takich przypadkach mi mówili.

Ostatnia edycja:
A Ty co byś niby zrobił ?
Zgłosił problem do dystrybutora oni sie na pewno tym zajmą.

Mają zamówienia to robią - nie dziwię się.
Taaaa typowe byle zarobić. Później pieprzenie smutków, ze podróbek tyle na rynku. Sam wiedząc o takim procederze i nie robiąc NIC przyczyniasz się do tego, że podróbki zalewają rynek. Wiec następnym razem zanim zaczniesz psioczyć na podróbki to ugryź sie w język bo to czysta hipokryzja.

Mówią mi w dobrej wierze bo wiedzą, że interesuję się tematem a ja mam ich pod.....ć ? Niby za co ? Że naklejki robią ? Nie rozśmieszaj mnie.
A o odbiorcę tego pytał nie będę.
Biorą udział w oszustwie. Już za samo używanie zastrzeżonych znaków towarowych mozna miec problem, a co dopiero za podrabianie etykiet.

Dobraaa, a co z podróbkami Liqui Moly? Słyszał ktoś może? I jak to w ogóle z opiniami na temat tej firmy? Używam dość długo oleju tego producenta i wydaje się być w porządku. Mowa dokładnie o oleju Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40, oczywiście półsyntetyk. Jeżdżę na nim w mojej V6, dobry wybór? :)

Dobry. Za mało znana firma żeby podrabiać - ja nie słyszałem.

I tu zaczyna się problem.
Jeśli jest oficjalne przedstawicielstwo w danym kraju, to jest do kogo zgłosić, jeśli jednak nie ma, to mamy zonk.
Skoro akurat w tym konkretnym przypadku chodzi o Castrola i Mobila to ja problemu nie widzę. No ale co po tym, że jest do kogo zgłosić jak nie ma kto zgłosić bo sam największy wróg podróbek z tego tematu ma to gdzieś i nie zamierza nic zrobić. Tak to już w naszym kraju jest, ze hipokryzja się niektórym ulewa uszami

Ostatnia edycja:
Skoro akurat w tym konkretnym przypadku chodzi o Castrola i Mobila to ja problemu nie widzę. No ale co po tym, że jest do kogo zgłosić jak nie ma kto zgłosić bo sam największy wróg podróbek z tego tematu ma to gdzieś i nie zamierza nic zrobić. Tak to już w naszym kraju jest, ze hipokryzja się niektórym ulewa uszami

Niestety też nie do końca.
Mobil z PL wyszedł właśnie z powodu podróbek i nie ma oficjalnego przedstawicielstwa w naszym kraju. Przynajmniej tak było w zeszłym roku, teraz nie mam 100% pewności.
Castrol odpowiada tylko za produkty z oficjalnej sieci dystrybucji, i jeśli kupisz od sprzedawcy, który nie chce powiedzieć skąd go ma, to jesteś w głębokiej doopie.
W zasadzie legalny olej można w miarę łatwo sprawdzić, podając partię i sprzedawcę/dystrybutora, od którego był kupiony.
Uczciwy sprzedawca nie będzie ukrywał skąd ma dany produkt.
Kombinator niestety nie.

Amortyzatory
Powrót