Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
To jaki filterek oleju polecacie jeśli nie ori?

MANN, KNECHT, Filtron, Purflux.
Dla przykładu OE filtr do silnika 3.2 m.in. GTA jest produktem marki Clean, i kosztuje w ASO około 60 pln. Jest to na 100% Clean, ponieważ razem ze znaczkami AR/Fiat/Lancia ma również nadruk CLEAN. Ten sam filtr w normalnym sklepie bez znaczków marek kosztuje około 20 pln.
taki to fenomen najlepszych(podobno) oryginalnych części zamiennych.

Czy Wy potraficie czytać ze zrozumieniem? "filtron OSTATNIO zalicza wtopy" - jest na nie duzo reklamacji. Nigdzie nie powiedziałem, że "polski produkt=do dupy". Zawsze uważałem, że możemy być dumni z tej marki. Jednak na obecna chwilę myślę, że lepiej wybrać coś innego. Ja wybrałem Boscha, który był w bardzo podobnej cenie. Jest on produkowany w afryce, a paliwa w chinach - jednak jakie to ma znaczenie? Produkty znanych marek muszą spelniach ich standardy. Nie używają goszych materiałów, tylko tną koszt produkcji. Wiec powiedzenie "wszystko co z chin/afryki jest tandetne i gowniane" mija sie z prawdą. Nie możesz przecież porównywać (załóżmy) bluzy pumy (która została wyprodukowana w chinach) z bluza z bazaru (również z chin, jednak po miesiącu nadaje się na śmietnik).

PS
Gwoli ścisłości, z tego co się orientuję, nawet Filtron produkuje już w Chinach. No i w sumie przejął go Wix (czy coś takiego).

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
MANN, KNECHT, Filtron, Purflux.
Dla przykładu OE filtr do silnika 3.2 m.in. GTA jest produktem marki Clean, i kosztuje w ASO około 60 pln. Jest to na 100% Clean, ponieważ razem ze znaczkami AR/Fiat/Lancia ma również nadruk CLEAN. Ten sam filtr w normalnym sklepie bez znaczków marek kosztuje około 20 pln.
taki to fenomen najlepszych(podobno) oryginalnych części zamiennych.

Kolego - słyszałeś o róznicach w zastosowanych materiałach i kontroli jakości w produktach tej samej marki, które zamawiają różne firmy? Dlaczego fabryczne elementy zawieszenia wytrzymują zazwyczaj nawet na polskich drogach 100 tysięcy lub więcej, natomiast części zamienne tego samego producenta nawet 10 x krócej? Byłbym bardzo ostrożny w ferowaniu stwierdzeń dotyczach takiej samej jakośći filtrów i części sygnowanych logo marki w stosunku do tych sygnowanych logo producenta. Weźmy niektóre oryginalne filtry powietrza do AR - mają metalową siatkę po wewnetrznej stronie, niestety odpowiednik sygnowany logo producenta ma plastikową lub tylko ściężki klejowe. No na koniec zapytam, kto każe kupować oryginalne filtry w ASO?

Do Twojego auta można jeszcze Millers Trident 5w40, lub z tańszych Valvoline Durablend Diesel 5w40.
Millersa XFD już nie ma niestety.

Cena nie jest najważniejszym aspektem. Szukam dobrego oleju, a przede wszystkim pełnego syntetyka - bo po naczytaniu się o Castrolu Edge chcę już go zmienić. Także Durablend z góry odpada :) Polecasz Pablo Millers Trident 5w40, a jak on ma się np do Valvoline synpower 5W40 ? Mam strasznie namieszane w głowie, dlatego tak ciężko zdecydować się.

Ostatnia edycja:
Kolego - słyszałeś o róznicach w zastosowanych materiałach i kontroli jakości w produktach tej samej marki, które zamawiają różne firmy? Dlaczego fabryczne elementy zawieszenia wytrzymują zazwyczaj nawet na polskich drogach 100 tysięcy lub więcej, natomiast części zamienne tego samego producenta nawet 10 x krócej? Byłbym bardzo ostrożny w ferowaniu stwierdzeń dotyczach takiej samej jakośći filtrów i części sygnowanych logo marki w stosunku do tych sygnowanych logo producenta. Weźmy niektóre oryginalne filtry powietrza do AR - mają metalową siatkę po wewnetrznej stronie, niestety odpowiednik sygnowany logo producenta ma plastikową lub tylko ściężki klejowe. No na koniec zapytam, kto każe kupować oryginalne filtry w ASO?

W zasadzie masz rację, nie pomyślałem o tym. Jak by nie było, to fabryka/producent samochodu zleca zewnętrznej firmie wykonanie danej partii produktu, o danych, ściśle określonych parametrach i tyle. Taki producent np. filtrów wykonuje ileś tam sztuk na zlecenie i koniec. Reszta produkcji może mieć nie wiele wspólnego z tym co produkowali dla danej fabryki.

mówcie co chcecie ja tam do filtrona nie mam zastrzezen. nawet zdarzalo mi sie wybebeszyc filtrona i knechta dla porównania - oczywiscie tylko wizualne i wielkich róznioc nie było. a filtron 2x tanszy

Mam znajomego pod Monachium, który w swoim warsztacie używa tylko filtrów Filtrona i twierdzi, że mamy (Polacy) najlepsze jakościowo filtry.
Jak widać opinie różne - kilka filtrów rozbebeszałem i faktycznie różnic w budowie ciężko się doszukać (miałem akurat Filtrony i Knechty).

Nie zdziwił bym się jednak gdyby dużo zależało od partii produktu ...

Mam znajomego pod Monachium, który w swoim warsztacie używa tylko filtrów Filtrona i twierdzi, że mamy (Polacy) najlepsze jakościowo filtry.
Jak widać opinie różne - kilka filtrów rozbebeszałem i faktycznie różnic w budowie ciężko się doszukać (miałem akurat Filtrony i Knechty).

Nie zdziwił bym się jednak gdyby dużo zależało od partii produktu ...

Knecht to jest filtr dla maniaków - takie strzyżenie baranów z gotówki. Jakiś czas temu kupiłem do mojej taczki z ciekawości i okazło się że sporych rozmiarów filtr płaski powietrza był fabrycznie krzywy, po wcisnięciu (dość trudną) w obudowę filtra popękały wszystkie ścieżki klejowe stabilizujące filtr - o siatce nawet plastkowej mozna tylko pomarzyc. Wkład filta olej u jak każdy inny, natomiast wkład filta paliwa wykonany w dokładnie takiej samej technologii jak wkład olejowy - najzwyklejszy impregnowany papier bez żadnych dodatkowych elementów filtracyjnych, nasz filtron lub Sędziszów to wysoka technologia przy tych filtrach. Na zakończenie dodam, że sprzedaję detalicznie oryfinalne filtry do Alfay w cenach tak polecanego Knechta. Filtron należy do WIX, czyli jednego z najwiekszych producentów na swiacie i ich wyroby są eksporowane do wielu krajów, gdzie cieszą sie bardzo dobrą opinią.

Wszystkie filtry powietrza z Knechta, które do tej pory kupiłem, miały wewnątrz metalową siatkę...

witam
a podpowie mi ktoś czy to będzie oryginał czy jakaś podróbka?? http://allegro.pl/selenia-wr-p-e-5w30-c2-dpf-5l-wysylka-gratis-i3401100052.html

zastanawiam się bo rok temu kupowałem w metalowych bańkach po 2L. a w 5l wychodzi taniej. jest jeszcze coś takiego http://allegro.pl/olej-selenia-wr-p-e-pure-energy-5w30-dpf-fvat-4-l-i3387981705.html tylko ze to 4L.

a moje pytanie bierze się stąd ze naczytałem się w tym wątku o podróbkach ze hoho, a poza tym niektórzy pisali ze selenia strasznie drogo wychodzi w porównaniu z innymi olejami, ale 170pln to nie tak drogo a moja alfa od początku jeździ na oryginalnym oleju wiec po co mam zmieniać, jeśli ktoś się orientuje w podróbkach selenii proszę o informacje.

Ostatnia edycja:
Nigdy nie słyszałem o podróbkach Selenii - po co ktoś miał by podrabiać tak niszowy i średniawy olej skoro można "trzepać" bański Castrola, Mobila i Motula ?

Panowie przeczytałem mase stron z tego tematu i mam mętlik.. powiedzcie co polecicie mi do aR 147 1,9 JTD 115 przejechane 200k- silnik działa świetnie i bardzo cichutko... :) cos załózmy do 150-160zl za 5l z najlepszym stosunkiem cena/jakość..

Mam ten sam motor, ten sam przebieg. Pablo doradził mi Millers Oil seria Trident 5W40 lub Valvoline SynPower 5w40 i któryś z nich zakupię.

Panowie przeczytałem mase stron z tego tematu i mam mętlik.. powiedzcie co polecicie mi do aR 147 1,9 JTD 115 przejechane 200k- silnik działa świetnie i bardzo cichutko... :) cos załózmy do 150-160zl za 5l z najlepszym stosunkiem cena/jakość..
Do JTD wlewam i polecam Motul 8100.

- - - Updated - - -

Nigdy nie słyszałem o podróbkach Selenii - po co ktoś miał by podrabiać tak niszowy i średniawy olej skoro można "trzepać" bański Castrola, Mobila i Motula ?
Motul jest też marką niszową.Przeciętny użytkownik nawet nie słyszał o takim oleju.

Niestety ostatnimi czasy bardzo mocno podrabianą.
Poza tym wszystko się zgadza.
Nie ma również oficjalnego przedstawicielstwa w PL.
Oficjalne przedstawicielstwo nie chroni przed podrabianiem-patrz Castrol,Mobil.
Kupuje od sprzedawcy który zajmuje się tym od wielu lat.Nie ma mowy o podróbach.

Lej to co do tej pory ja jesteś zadowolony:) w sumie to jak zmienisz samego producenta, a zostaniesz w aktualnej lepkości, to różnicy praktycznie nie zauważysz. Jedni twierdzą, że silnik chodzi ciszej.....

Auto dopiero kupione. Nie wiem co było wcześniej niestety :(

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Amortyzatory
Powrót