• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Nie ma wielu parametrów, takich jak TBN, czy jeszcze ciekawszy NOACK! A jak się kolega zapyta przedstawiciela, to się dowie, że nie ujawniają takich informacji, ponieważ się kolega nie zna i nie potrafi odpowiednio zinterpretować tych wartości - zainteresowanym wyślę maila od millersa na priv. Nie będę też komentował pompowalności na zimno tych olejów, bo nie ma czego.

Tak? A jak je niby zinterpretować? Bo ja widzę czyste liczby, które są dostępne dla zwykłych użytkowników patrzących na zwykle opisy choćby allegro.

- - - Updated - - -

Wystarczy wiedzieć co to jest TBN, żeby wiedzieć jak zinterpretować parametr. A w Millersie XF LL na pewno nie wynosi więcej jak 10-11 ;]

Tak? A jak je niby zinterpretować? Bo ja widzę czyste liczby, które są dostępne dla zwykłych użytkowników patrzących na zwykle opisy choćby allegro.

Nie czuje się winny za brak wiedzy kolegi, jednak nie o to chodzi. W przypadku kiedy zadajemy firmie konkretne pytania, oczekujemy konkretnych odpowiedzi i uchylanie się od nich, źle świadczy o firmie.

TBN, to parametr informujący o możliwościach neutralizacji kwasów przez olej i pośrednio o możliwościach czyszczących i dyspergujących. Parametr ten powinien być powyżej 10 dla olejów pełnopopiołowych i powyżej 7 dla olejów niskopopiołowych.

NOACK - bardzo ważna informacja o ilości odparowanego oleju podczas próby w wysokiej temperaturze, bardzo dobre oleje na bazach PAO i/lub estry, w zależnośći od klasy lepkościowej mają NOAC na poziomie 7-9, oleje na bazach HC w okolicach 11-13. Wyższy NOACK odpowiada za odparowywanie lżejszych fakcji oleju i co za tym idzie jego ubytkom oraz zwiększaniu lepkości.

Ostatnia edycja:
Dawid - a przeczytałes chociaż poprzednie 2 strony?

NOACK- zapewne ten parametr jak i TBN jest odpowiedzialny za tworzenie się osadów w silniku..

Każdy tu poleca Millersa, Motula, Valvo - to taki lej. Albo wyjdź na przekór i zalej coś tańszego o podobnych parametrach, choćby Shell, Total.

Zestawienie parametrów wybranych olejów 5w40

[TABLE="class: grid, width: 1000, align: right"]
[TR]
[TD]Nazwa[/TD]
[TD="align: right"]Total Quartz 9000 Energy[/TD]
[TD="align: right"]Shell Helix Ultra[/TD]
[TD="align: right"]Elf Excellium LDX[/TD]
[TD="align: right"]Platinum Synthetic[/TD]
[TD="align: right"]Valvoline Maxlife[/TD]
[TD="align: right"]Valvoline Synpower[/TD]
[TD="align: right"]Millers XF LL[/TD]
[TD="align: right"]Millers XFS[/TD]
[TD="align: right"]LM TopTec 4100[/TD]
[TD="align: right"]LM Synthoil Hightech[/TD]
[TD="align: right"]Motul Xcess[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]indeks lepkości z karty charakterystyki[/TD]
[TD]172[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]169[/TD]
[TD]174
[/TD]
[TD]169[/TD]
[TD]173[/TD]
[TD]170
[/TD]
[TD]170[/TD]
[TD]170[/TD]
[TD]170[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]indeks lepkości obliczony[/TD]
[TD]172[/TD]
[TD]179[/TD]
[TD]170[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]169[/TD]
[TD]168[/TD]
[TD]173[/TD]
[TD]164[/TD]
[TD]170[/TD]
[TD]169[/TD]
[TD]171[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]HTHS[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]3.68[/TD]
[TD]3.75[/TD]
[TD]4[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]3.5[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]3.7[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]TBN[/TD]
[TD]8.8[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]10[/TD]
[TD]10.3[/TD]
[TD]10.3[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]7.4[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]10.1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]temp zapłonu[/TD]
[TD]230[/TD]
[TD]215[/TD]
[TD]228[/TD]
[TD]235[/TD]
[TD]220[/TD]
[TD]204[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]236[/TD]
[TD]222[/TD]
[TD]230[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]temp płynięcia[/TD]
[TD]-45[/TD]
[TD]-39[/TD]
[TD]-39[/TD]
[TD]-42[/TD]
[TD]-41[/TD]
[TD]-42[/TD]
[TD]-36[/TD]
[TD]-36[/TD]
[TD]-39[/TD]
[TD]-45[/TD]
[TD]-36[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]cena allegro 5l bez kosztów przesyłki[/TD]
[TD]67[/TD]
[TD]94[/TD]
[TD]78[/TD]
[TD]127 (sklep.platinumoil.pl)[/TD]
[TD]142[/TD]
[TD]130[/TD]
[TD]183[/TD]
[TD]175[/TD]
[TD]149[/TD]
[TD]178[/TD]
[TD]121[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]wielokrotność ceny najtańszego[/TD]
[TD]1.00[/TD]
[TD]1.40[/TD]
[TD]1.16[/TD]
[TD]1.90[/TD]
[TD]2.12[/TD]
[TD]1.94[/TD]
[TD]2.73[/TD]
[TD]2.61[/TD]
[TD]2.22[/TD]
[TD]2.66[/TD]
[TD]1.81[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Skąd te info? Pytam z ciekawości. Total najlepszy czy źle czytam? Skoro najlepszy czemu go nikt nie poleca i nawet nie wspomni?

czemu go nikt nie poleca i nawet nie wspomni?

Bo pablo sprzedaje tylko millersa i valvo i dlatego te dwie marki sa takie dobre
Inaczej. pablo sprzedaje tez inne oleje ,ale to millers i valvo najlepiej go premiuja za sprzedaż ich produktów. Ten avatar z logo milersa + lanie wody na forum nt tego jaki ten milers super miał na celu urabianie ludzi, a jak przyszło co do czego to pablo pisze ze PAINT mu sie zawiesil i tabeli nie wklei. Toż to KPINA!!!!!!!

Kumpel ma warsztat i w zamian za to , że leje castrol dostaje co jakis czas jakies klucze i inne imbusy od castrol polska
Tak to funkcjonuje Panie.:marchmellow:

Ostatnia edycja:
Jak funkcjonuje marketing by robić klienta w konia to ja wiem doskonale:) Przyznam szczerze, że rzecz niebywała by olej za 67 zł by lepszy od tego za 140:)
Zakrawa na kpinę;)

Total na pewno nie ma bazy PAO/ 3-estrowej. Ale po co taka baza skoro wymieniamy olej co 10 tyś a nie 30.. Total nie ma złych parametrów. Shell też nie ma.. Castrol jest olejem osadowym, przede wszystkim Magnatec, ale jeśli zmiana będzie się odbywać regularnie to bez przesady, ale nie wiadomo jakiego syfu tam nie będzie. Chyba, że ktoś sobie wydłuża interwały między wymianami.

Więc jeśli inne są lepsze to chcemy na to dowodów a nie zwyczajnego lania wode, bo Millers to ma jakieś dodatki do diesla, bo to tamto.. Jakie ma dodatki się pytam?

Rozbierał ktoś silnik zalewany Millersem po 200 tyś. km. i pomierzył? Bo chyba tak można miarodajnie stwiedzić jaki to ten olej jest wspaniały?

Dajcie sobie spokój z tym Millersem.. Lepkość przy 100 stopniach na poziomie ~14cst? Lepkość HTHS ~170? PFF..
Agip Extra HTS SAE 5W-40 ma ~210.

Więc z czym do ludzi.

Dawid - a przeczytałes chociaż poprzednie 2 strony?
wiedziałem, że zaraz się ktoś przyczepi. Już nie mozna poprostu zapytać i uzyskać odp trzeba najpierw się nasłuchać od maruderów. Przeczytałem dość trochę tego wątku już jakiś czas temu i przewinęło się tam sporo rodzajów oliwy i lepkości tak samo. Nie pytałem wtedy konkretnie o 10W40. Ale dzięki za konkretną odp. Nie ma to jak fachowa porada

Zalej Shell Helix HX7 10w40 i będziesz zadowolony, jak upalasz auto to Shell Helix Ultra Racing 10w60.
Każde auto Ferrari ma ten olej (Shell) po wyjeździe z fabryki i tylko Shella można lać do Scuderia Ferrari.
Daj sobie spokój z Millersami.

Ostatnia edycja:
Dzięki za konkretną opinię. Myślę, że do mojej V-ki 10W40 jest akurat. Co do 10W60 nie jestem przekonany. Jeden podobno syntetyk drugi półsyntetyk, poza tym czy potzrebny taki olej na codzień?

10w60 na co dzień nie. Dziwne, że.. nie będę wymieniał kto, nie wspomniał, że taki olej stosunkowo szybko traci swoje własności. Chroni dobrze przy upalaniu, ale krótko, trzeba go częściej wymieniać.

- - - Updated - - -

Do normalnej jazdy wystarczy Ci 10w40, ew. 5w40- jak nie chcesz przechodzić z semi na full to XADO ma taki w swojej ofercie (semi o lepkości pełnego syntetyku). Ale nic Ci to nie da, jedynie zimą spowoduje łatwiejszy rozruch i lepsze smarowanie przy ujemnych temp.

wiedziałem, że zaraz się ktoś przyczepi. Już nie mozna poprostu zapytać i uzyskać odp trzeba najpierw się nasłuchać od maruderów. Przeczytałem dość trochę tego wątku już jakiś czas temu i przewinęło się tam sporo rodzajów oliwy i lepkości tak samo. Nie pytałem wtedy konkretnie o 10W40. Ale dzięki za konkretną odp. Nie ma to jak fachowa porada

Ale jakies wnioski wyciągnąłeś? Czy nic?

5w50 valvo wlej. Pewnie teraz zapytasz dlaczego....

A niby czemu mu tak radzisz? ;] Taki olej zaleca AR?

nie jestem pewny.. ale ja takiej lepkości w instrukcji nie widziałem, napisane jest, że olej na bazie syntetycznej lepkość w zależności od klimatu 5w albo 10w i albo 5w40, 10w40, albo do ostrej jazdy 10w60 a o 5w50 nic nie było napisane.

10w60 na co dzień nie. Dziwne, że.. nie będę wymieniał kto, nie wspomniał, że taki olej stosunkowo szybko traci swoje własności. Chroni dobrze przy upalaniu, ale krótko, trzeba go częściej wymieniać.

A moje odczucia z jazdy mieszanej są dokładnie odwrotne, 10W40 dużo szybciej zdycha niż 10W60- ale ja sie nie znam, ja tylko tym jeżdżę

A niby czemu mu tak radzisz? ;] Taki olej zaleca AR?

Ja zalecam do swojego auta na podstawie wlasnego stylu jazdy i parametrów oleju oraz prognozowanego przebiegu. Pisałem już w tym wątku dlaczego.

Amortyzatory
Powrót