Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Na jakiej podstawie to stwierdziłeś ?

Moja wiedza na temat olejów silnikowych jest, hmmm "mocno ogólna", więc kierowałem się marką (Motul jest generalnie b. chwalony) i rodzajem jaki jest mi potrzebny. Dodatkowo mieszkam w Krakowie wiec mogę osobiście podjechać do chłopaków z Komartu.

Jak wspomniałem bardzo słabo znam się w temacie i dlatego chciałem zasięgnąć opinie mądrzejszych.
Jeśli jednak dalej szukał bym Motula jest jakiś konkretny, który nadawałby się do mojego silnika?

A co z olejami firmy "Gulf"? Pan z polecanego sklepu na forum Alfaholików polecił właśnie ten olej do Alfy Romeo 2.5 V6 + 200 000 km,mówiąc że jakością i parametrami nie odbiega od oleju Selenia 20k.
Nie jest też "przekombinowany" w Polsce.
Obecnie mam zalany syntetyk 5W40,ale chyba nie zaszkodzi wlać 10W40 (przy całkowitej wymianie oleju i filtru...).
12-latce należy się chyba coś gęstszego :)

ponownie się wtrącę z pyt. do specjalistów.
w swojej 147 1.9 JTD 16V 140KM (przebieg lekko ponad 100 tyś) jeżdżę na Motulu X-Cess. Zastanawiam się nad zmianą oleju na polecanego przez wiele osób Millersa XFD. chcę jak najlepiej dla mojej kochanej Alfki
i pyt. czy zmieniać czy zostać na tym X-cessie. Motul też uchodzi za b.dobry olej. Zmiany olejów są dobre dla silnika ?
Dajcie proszę radę.
Pozdrawiam

Jesli jest mozliwosc zakupu oleju przeznaczonego specjalnie dla Diesla, to warto sie w to pakowac.

A co z olejami firmy "Gulf"? Pan z polecanego sklepu na forum Alfaholików polecił właśnie ten olej do Alfy Romeo 2.5 V6 + 200 000 km,mówiąc że jakością i parametrami nie odbiega od oleju Selenia 20k.
Nie jest też "przekombinowany" w Polsce.
Obecnie mam zalany syntetyk 5W40,ale chyba nie zaszkodzi wlać 10W40 (przy całkowitej wymianie oleju i filtru...).
12-latce należy się chyba coś gęstszego :)

A co złego robi olej 5w40 w silniku Twojego auta, że chcesz go zmienić na gorszy ?

A co złego robi olej 5w40 w silniku Twojego auta, że chcesz go zmienić na gorszy ?

Jest to Alfa 12-letnia,nie jest pierwszej młodości,swoje kilometry już przejechała.
Wiem ,że do starszych aut (nawet na forum AR) poleca się gęstszy olej czyli 10W40.
Pół-syntetyk chyba nie zaszkodzi?
Czy ktoś zalewał Gulf'a? :)

Jest to Alfa 12-letnia,nie jest pierwszej młodości,swoje kilometry już przejechała.
Wiem ,że do starszych aut (nawet na forum AR) poleca się gęstszy olej czyli 10W40.
Pół-syntetyk chyba nie zaszkodzi?
Czy ktoś zalewał Gulf'a? :)

Ale powiedz co złego robi dla silnika olej 5w40.
Nikt tutaj takich bezsensownych zabiegów przecież nie zaleca.
Olej GULF jest spoko.

A ja z takim Nietypowym tematem, bo na innych forach nic mi nie mówią to może tutaj ktoś powie. Jaki olej do Maximy j30 12v??

Mam pytanie do forumowiczów. Będę miał zmieniany olej w swojej Alfie (2.0 TS, 1998 rok, 210 000 km) i zastanawiam się, czy można zalać inny niż zalecany przez Alfę (czyli Selenia), który mam obecnie zalany i który do tej pory był jedynym jaki był lany? Czy warto go zastępować innym?

Mam pytanie do forumowiczów. Będę miał zmieniany olej w swojej Alfie (2.0 TS, 1998 rok, 210 000 km) i zastanawiam się, czy można zalać inny niż zalecany przez Alfę (czyli Selenia), który mam obecnie zalany i który do tej pory był jedynym jaki był lany? Czy warto go zastępować innym?

Poczytaj co najmniej kilkanaście stron wstecz i nie zadawaj głupich pytań.

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź i zapraszam kolegę, do zapoznania się z 265 stronami wątku w celu znalezienia odpowiedzi na, co dla nie których, banalne pytanie. Odpowiedź bez żadnej uszczypliwości i odsyłania do zapoznania się z 265-cio stronicowym wątkiem znalazłem na forum... BMW-Sport :confused:

Przydałby się podział porządkujący ten wątek.

Co najmniej na silniki benzynowe i disla, a gdyby w ramach tego wyróżnić grupy silników (boksery, TS-y, V6 oraz jtd-ki 8 i 16v oraz 10 i 20v) byłoby prawie idealnie i wygodnie dla poszukujących odpowiedzi.

Czy pytania są głupie? Nie dla tych którzy pytają - raczej nie chodzi im o kolejny wpis, a o pomoc - i nie zawsze prośba o nią jest wynikiem pójścia na łatwiznę, wynikającą z niechęci czytania postów (zwłaszcza takiej ich ilości jak tu).

Wszystko pieknie, tylko wypadaloby przeczytac ostatnie 5-15 stron zanim zada sie pytanie. Wiem, ze 266str. to strasznie duzo i nie kazdy ma czas siedziec i czytac i tez chyba nie o to chodzi Pawlowi.

To oczywiste, że należy zadać sobie trochę trudu - przy okazji można tez trafić na ciekawe informacje, niekoniecznie bezpośrednio poszukiwane, ale uświadomione właśnie w trakcie poszukiwań.

Wiem też, że uporządkowanie dotychczasowych wątków nie jest proste, byłoby jednak ogromnie pomocne.

Szukając oleju do swojego auta przewertowałem zarówno ten temat, jak i podobny na Alfa Clubie (choć niektóre wpisy sa niemal takie same), a oprócz tego wiele stron producentów - poszukując specyfikacji i kart charakterystyk - a nie materiałów reklamowych, a także artykułów na temat oleju.

To bardzo ważna dziedzina wiedzy o silnikach, a w zalewie działań promocyjnych tym trudniejsza do obiektywnej oceny potencjalnych nabywców danych produktów.

Podsumowując, to bardzo dobrze że Paweł chce dzielić się swoimi doświadczeniami z użytkownikami. Pewnie czasami nużące jest powtarzanie tych samych odpowiedzi.
Z kolei sieć nauczyła nas, że niektóre odpowiedzi chcemy mieć "od ręki".

Stąd pewnie bardziej pytanie, niż sugestia - o możliwość jakiegoś uporządkowania tematu.

Pozdrawiam

Ps. prymie - zawsze z ciekawością (a może i lekką zazdrością patrzę na te twoje prawie 500 Nm) :)

Ostatnia edycja:
Pozwoliłem sobie przenieść dyskusje z innego tematu do bardziej odpowiedniego ;)

Kiedyś kolega mi powiedział, że powyżej 150 tys przebiegu leje się 10W40. Ja tam nie wiem :)

I dobrze Ci powiedział...
Możesz mi _Mumin_ w tym temacie wyjaśnić jaki jest sens zalewania powyżej 150kkm 10w40 skoro wcześniej lany był 5w40 i nie było problemów? Co ma na celu ta zmiana bo nie bardzo rozumiem?

Pozwoliłem sobie przenieść dyskusje z innego tematu do bardziej odpowiedniego ;)

Możesz mi _Mumin_ w tym temacie wyjaśnić jaki jest sens zalewania powyżej 150kkm 10w40 skoro wcześniej lany był 5w40 i nie było problemów? Co ma na celu ta zmiana bo nie bardzo rozumiem?

Dobre, dobre:) Czasami sobie myśle, że jedni to zatrzymali sie epoce poloneza. Dla wszystkich zainteresowanych słuchaczy ogłaszam iż po przebiegu 157tkm jaki auto pokonało na 10w40, przeszedłem na 5w40 - silnik jeszcze nie wyskoczył z budy:)

Jak wyzej u mnie przy 150k km również przesiadka z 10w40 na 5w40 dodatkowo zastosowana płukanka i zero jakichkolwiek negatywnych skutków takiej wymiany dlatego tym bardziej nie rozumiem zmiany w drugą stronę z 5W40 na 10W40...

a jaka jest różnica między 5w40 a 10w40?

Nie wnikając we wszystkie strony tego wątku to zasadniczo wypadałoby wyjść z założenia, że nie każdy 5w40 czy 10w40 jest taki sam.

Amortyzatory
Powrót