• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Qbaas napisał Ci, że powinieneś mieć olej z normą C2, więc odpowiedź już chyba znasz.

A ja dzisiaj testuje Castrola edge sport 10w60 właśnie leży w zamrażalce .

A do mojego autka jaki był by najlepszy olej? obecnie mam castrola 10w40...
Valvoline, Millers, Motul jakie parametry tych olejów by pasowały do mojego silnika??

Ja zastosował bym płukankę, potem Millers XSS 10w40, jeśli nie będzie pobierał w nadmiernych ilościach, to potem dobry 5w40.

Millers XSS 10w40 rozumiem że to jest syntetyk? Ta płukania obowiązkowo? I jakiej firmy? I gdzie dostać ten olej bo pewnie jak pójdę do motoryzacyjnego i powiem im nazwę to będą dziwnie na mnie patrzeć.... :P

Millers XSS 10w40 rozumiem że to jest syntetyk? Ta płukania obowiązkowo? I jakiej firmy? I gdzie dostać ten olej bo pewnie jak pójdę do motoryzacyjnego i powiem im nazwę to będą dziwnie na mnie patrzeć.... :P

Olej pełny syntetyczny 10w40 to motul 300v 10w40

Olej pełny syntetyczny 10w40 to motul 300v 10w40

Nie tylko, jest również Millers CFS 10w40.
Taki test mieliśmy okazję przeprowadzić:

HONDA Civic 1.6 VTi (160 HP) kupiona i zalewana Motulem 10w40.
Pobór oleju około 1 litr/1000 km.
Potem wymiana oleju na Valvoline 10w60. efekt, branie około 0,7 - 0,8 l/1000 km.
Po przebiegu około 6000 km, silnik raczej mocno upalany, wymiana na Millers CFS 10w40.
I teraz cała ciekawostka. Branie oleju spadło do 1l./4000 km.
Jeden kierowca, ciągłe takie same warunki pracy, dziennie około 120 - 150 km.

ciesze sie niezmiernie ze napisal , chodzilo mi o konkretne nazwy oleju ......

Witam.
A kiedy ostatnio pytałeś o ceny.
Od końca kwietnia super ceny na Millersa i ceny hurtowe na filtry.

Zapraszam wszystkich na PW.

Pozdrawiam. ;)

Nie wiem jakie ceny masz teraz, ale jak dwa miesiące temu kupowałem od filtry_gdańsk, to różnice miałeś sporą, na Twoją niekorzyść. głównie też przez wysyłkę. za około 2 miesiące będzie kolejna wymiana, więc wtey będę się orientował, ale chyba od razu kupię z 15litrów żeby 3 razy w roku nie płacić za wysyłkę:P

ciesze sie niezmiernie ze napisal , chodzilo mi o konkretne nazwy oleju ......

Rafale, zamiast sie jezyc, przeczytaj ze cztery-piec stron wstecz i nazwy masz jak na dloni. Naprawde musisz osobiscie dostac powielona po tysiackroc odpowiedz?

Witam,

W gąszczu poprzednich postów nie udało mi się znaleść jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie:

Alfa 147 JTD 115km, przebieg 300k km+
Chce zmienić olej i zalać półsyntetyczny (kolejny raz) i obecnie najmocniejszym kandydatem jest Motul 6100 Synergie+ 10W40.
Pytanie do znających się na rzeczy: będzie ok, czy szukać czegoś innego?

Witam,

obecnie najmocniejszym kandydatem jest Motul 6100 Synergie+ 10W40.

Na jakiej podstawie to stwierdziłeś ?
Ja zalewam do takich silników Millersa XFE 10w40, dedykowanego do silników diesla.
Natomiast wymieniony przez Ciebie olej jest zwykłym olejem 1/2 syntetycznym uniwersalnym.

Amortyzatory
Powrót