• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] szarpie przy 1,5 tys obrotów

OK, co ze świecami żarowymi?

Sprawdziałem - są dość nowe około 6 miesięcy iwszystkie mają 1,3 Ohma bez wykręcania.

I inne moje dane na zimnym zaraz po odpaleniu pomiar 20s.:
- otwarcie regulatora ciśniania (DRV) - jest stałe i wynosi 0%
- otwarcie elektrozaworu przpustnicy - jest równe i wynosi 5%
- zmierzone ciśnienie paliwa jest takie jakpowinno byc ale dopiero po około 8 sekundach od odpalenia
- otwarcie regulatora ciśniania (MPROP) od 0% do 40,3%

korekty wtrysków na zimnymsilniku zaraz poodpaleniu
cyl.1 od -0,01 do +1,52
cyl.2 od 0,00 do +2,60
cyl.3 od -1,17 do +0,57
cyl.4 od -2,04 do 0,00
cyl.5 od -1,82 do 0,00

Pomiary podczas jazdy do max 3600obrotów bez nagłego gazowania

- EGR pracuje w przedziale 4% -41,35%
- doładowanie i przepływka w normie
- wtryski
cyl.1 od -1,47 do +1,01
cyl.2 od -1,29do +1,15
cyl.3 od -1,10 do +0,66
cyl.4 od -0,64 do +1,25
cyl.5 od -0,89 do +1,34

korekty wtrysków na wolnych obrotach po nagrzaniu wszystkie w granicach -0,35 do +0,35

Dzwoniłem do Carserwisu to powiedzieli żeby sprawdzić czujnik temperatury silnika. Czy to jest ten czujnik w termostacie???
I jeszcze zostało do spawdzenia (tylko nie wim jak) czujnik ciśnienia w pompie CR - jakieś sugestie???

Już mi ręce opadają.

Ostatnia edycja:
Sprawdziałem - są dość nowe około 6 miesięcy iwszystkie mają 1,3 Ohma bez wykręcania.

I inne moje dane na zimnym zaraz po odpaleniu pomiar 20s.:
- otwarcie regulatora ciśniania (DRV) - jest stałe i wynosi 0%
- otwarcie elektrozaworu przpustnicy - jest równe i wynosi 5%
- zmierzone ciśnienie paliwa jest takie jakpowinno byc ale dopiero po około 8 sekundach od odpalenia
- otwarcie regulatora ciśniania (MPROP) od 0% do 40,3%

korekty wtrysków na zimnymsilniku zaraz poodpaleniu
cyl.1 od -0,01 do +1,52
cyl.2 od 0,00 do +2,60
cyl.3 od -1,17 do +0,57
cyl.4 od -2,04 do 0,00
cyl.5 od -1,82 do 0,00

Pomiary podczas jazdy do max 3600obrotów bez nagłego gazowania

- EGR pracuje w przedziale 4% -41,35%
- doładowanie i przepływka w normie
- wtryski
cyl.1 od -1,47 do +1,01
cyl.2 od -1,29do +1,15
cyl.3 od -1,10 do +0,66
cyl.4 od -0,64 do +1,25
cyl.5 od -0,89 do +1,34

korekty wtrysków na wolnych obrotach po nagrzaniu wszystkie w granicach -0,35 do +0,35

Dzwoniłem do Carserwisu to powiedzieli żeby sprawdzić czujnik temperatury silnika. Czy to jest ten czujnik w termostacie???
I jeszcze zostało do spawdzenia (tylko nie wim jak) czujnik ciśnienia w pompie CR - jakieś sugestie???

Już mi ręce opadają.

No widać, że zapodałem za bardzo poważne dane

wymiana tylko, czy może jakieś czyszczenie pomoże?

jeśli tak, to do zrobienia we własnym zakresie przez osobę bez doświadczenia? :)

dzięki za podpowiedź.
Swego czasu temat czyszczenia regulatora przerabiałem w 156, w 159 regulator jest podobny. Wykręć regulator i spróbuj pędzelkiem przemyć sitko regulatora(cienka końcówka reg. - zabrudzenia najlepiej widać pod mikroskopem lub porządnym szkłem powięk.). Najlepiej dać do czyszczenia w wannie ultradżwiękowej - taki zabieg czasami pomaga, przed wymianą na nowy warto spróbować . Jak sprawdzałeś regulator - ja podpinałem lapka i porównywałem ciś. paliwa żądane przez ECU z ciś. rzeczywistym pod różnym obciążeniem silnika, jeżeli ciś te były mocno rozbieżne (przy różnicach ok.100bar silnik gasł) to czyściłem, czasami pomagało. Bywało, że czekając na nowy reg. w starym ucinałem sitko (pierwsze reg. w 156 nie miały sitka), ponownie czyśćiłem i chodził.

dzięki za info, w takim razie najlepiej oddać na czyszczenie w wannie ultradźwiękowej.

Ciekawe czy w Legnicy znajdę kogoś ktoś ma taki sprzęt ;)

odświeżam temat...
gdy kupiłem swoja alfe rok temu w maju lekko mi poszarpywała na obrotach 1500/2000 gdy od startu bardzo delikatnie dawałem gazu. Gdy dusiłem na pedał gazu dośc gwałtownie wszystko było ok. Przeczytałem ten temat i zacząłem od wyczyszczenia EGR. Problem niby zniknął... ale właśnie powrócił. Co zauważyłem dzieje się to częściej na włączonym AC, a zawsze jak na dworze jest ok 18stopni w górę. Zimą wszystko było ok. Teraz gdy przyszły ciepłe dni auto znowu szarpie. Dodam że mój EGR nawet wtedy nie był brudny.. :/ co może być przyczyną? całą zime było super. A teraz mnie to znowu wkurr... dzieje sie to tylko jak jade na 1500/1800 obrotów albo jak startuje i pomiędzy 1500 a 2000 wciskam bardzo delikatnie pedał gazu.

To, że EGR nie jest brudny nie znaczy, że się nie może przycinać :) Na próbę zaślep go pełną blachą i przetestuj.

Co do zaślepienia. . . Podobno w mojej alfie nie idzie wykodowac-usunąć egr. Nie znam się zbytnio na tym. I dlaczego szarpie tylko jak jest ciepło na dworze?...

Podobno w mojej alfie nie idzie wykodowac-usunąć egr
Idzie idzie :) Myślę, że zmień chip tunera :) Ale żeby to przetestować nie musisz od razu wyprogramowywać go z softu. Wyświetli się "check", ale nie wpłynie to na pracę silnika.

No też mi się zdawało że w każdej idzie:) nie za bardzo wiem do kogo się udać z tym egr. . . Będę walczyć. Gdzie najszybciej kupić taką blaszkę by zaślepic egr?

I będę musiał go wyłączyć?czy wystarczy wsadzić tą blaszkę ?

I będę musiał go wyłączyć?czy wystarczy wsadzić tą blaszkę ?

Wystarczy dać blaszkę, będzie się świecił błąd na liczniku ale to nie będzie miało żadnego negatywnego wpływu.
Programowo się usuwa tylko po to aby tego błędu nie było.

Ale idzie w moim modelu to usunąć programowo tak?bo ten gość u którego byłem powiedział mi że nie idzie... dobra najpierw go zaślepie a później będę myśleć :) dzięki za pomoc. Dam znać czy to aby na pewno wina Egr

magil a teraz takie pytanko z innej beczki,skąd masz ta mate w bagażniku?? :D tez chce taką :D

U mnie też występuje szarpanie i zdiagnozowałem że to na pewno przepływomierz, bo z odpiętym jest idealnie. Teraz pytanie, czy czyścić, czy wymieniać ? Jest temat na tym forum o czyszczeniu, ale tam niektórzy odradzali, że niby zaraz po czyszczeniu izopropanolem przepływka pada całkiem itp. Jak uważacie ?
Druga kwestia to czy check engine po odpięciu przepływki sam zniknie po kilku przejazdach, czy trzeba kasować ?

Amortyzatory
Powrót