• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] szarpie przy 1,5 tys obrotów

Zrób to kablem VAG KKL ja miałem też ten sam problem i mimo , iż po wpisaniu kodu kablem KKL wyskoczył błąd kody się zapisują w centralce , a wpisując "kablem ELM327" wyskakuje że ok a się nie wpisuje. Tak jakoś na opak to działa :)

Tylko niektórzy, za radami wyczytanymi na forum, nie kupili KKL, tylko sam ELM + adapter typ 1.
Jeśli jest problem z FESe, to najlepiej go odrazu zgłosić albo dystrybutorowi albo bezpośrednio wysłać maila do gościa który pisał FESa - może za jakiś czas poprawią?

Wg. sprzedawcy interfejsu ELM327 1.3+ firmy pmfactory wszystko powinno działać ale nie działa :( Kupowanie kolejnego interfejsu średnio mi się uśmiecha zważywszy na to, iż nie wiem czy sytuacja się nie powtórzy. Skończy się jak zwykle kolejnym wydatkiem i podjadę do diagnosty który wbije kod wtrysku :(

że Wy się nie boicie grzebać w tym FES'ie przecież przez taką zabawę z niepewnymi przejściówkami kablami i programem z niewiadomym kodem można sobie porządnie namieszać w aucie.

Bez paniki. Mechanicy używają FESa - już nie jeden u którego byłem, więc chyba jakoś jest sprawdzony. Jak każdy program ma swoje bugi. Myślę, że z FESa nie masz dostępu do naprawdę zaawansowanych funkcji auta - to musi byc dodatkowo chronione (hasła albo jakaś skomplikowana procedura dostępu), tak żeby wykluczyć możliwość przypadkowego namieszania. Ździwiłbym się gdyby było inaczej. Tak naprawdę poza monitoringiem parametrów, kasowaniem inspekcji i paroma innymi, czysto obsługowymi funcjami (wymiana oleju, kasowanie błędów), FES chyba nie wiele umożliwia - nic tam zaawansowanego nie widziałem (ale dopiero 3 razy korzystałem z niego i podłączałem się tylko do komputera silnika).
I tak powinno być jeśli chodzi o software ogólnego przeznaczenia. Choć sam podgląd parametrów to już dużo - można wiele awarii znaleść. Z tego co wyczytałem to byle nie wypalać bez potrzeby DPFa bo można więcej zaszkodzić niż pomóc autu.

Przeszukałem forum i ogólnego tematu o FES-ie nie znalazłem. Zdaje się, że powinniśmy założyć nowy temat o możliwościach FES-a i ewentualnie czego nie powinniśmy na nim robić jako amatorzy.

Przeszukałem forum i ogólnego tematu o FES-ie nie znalazłem. Zdaje się, że powinniśmy założyć nowy temat o możliwościach FES-a i ewentualnie czego nie powinniśmy na nim robić jako amatorzy.

FES-em nie zrobisz upgrade softu poszczególnych centralek, poza tym można wykonywać praktycznie wszystkie funkcje, jakie ma oryginalny examiner.

Zmiana kodu IMA wtryskiwacza to nie upgrade a jednak centralka nie przyjmuje nowego ustawienia.

Witam, chciałem odgrzac temat. Mam dokładnie takie same objawy jak "dragan" i "epsonix"

Dodakowo zmierzona ilośc powietrza (podczas dodawania gazu) zatrzymuje się na okolo 600, gdzie docelowa powinna być nawet ponad 1100
Egr niby pracuje - był czyszczony
docelowe doładowanie też jest trochę nizsze od zmierzonego zawsze o okolo 0,3-0,3 bara

Odpiołem przepływkę i popsikałem w VTG WD40 - oto wyniki:

Egr - zawsze ma 4% (sterowanie EGR - wył) bez względu na depnięcie w pedał
zmierzone doładowanie turbo większe od docelowego nieznacznie, ale przy pedale na max to nawet 1,8 bara
Zmerzona przepływka 500, docelowa powinna być 260 - więc teraz daje nawet duzo więcej

Wnioski:
co mam wymienić? Samą przepływkę czy też EGR???

Odpiołem przepływkę wczoraj wieczorem i tylko odpaliłem autko i zapuściłem FES-a.
Testy drogowe zrobię dzisaij lub jutro - wtedy napiszę jak to chodziło.
Co prawda ze 2 miesiace temu juz odpinałem przeplywkę i nie szarpalo, ale po depnięciu w gaz auko leciało jak rakieta i nagle "pipipi" i przeladowanie i to chyba mocne. Przeczyściłem wtedy czujnik ciśnienia doładowania (był bardzo zabrudzony czarną mazią) i na kila dni przeszło. Teraz pośmigam troche dłuzej i poobserwuję jego zachowanie na podpiętym kompie. Po woli tracę cierpliwośc dotego auta :mad:

Po podpięciu przepływki i resecie ustwień samoprzyswajalnych, już smigam tak 3 dzień, wszystko wróciło do normy:
- wogule nie szarpie
- egr chodzi w zakresie 4% - 41%
- wskazanie przepływki są trochęnizsze od docelowych (okazało się, że mam przepływkę od brery 2,4jtd - trochę inny numer od tego co powinno być)
- turbo chodzi płynnie i dynamicznie max niecałe 1,6

Jedyny problem jaki pozostał to rano czy po pracy podczas odpalania chodzi przez kilka sekund jakby na 3-4 cylindrach (telepie i próbuje zgsnąć, oboty wachlują 900-800)- po dodaniu gazu jest oki, zadnych błędów, na ciepłym pali super.
Musze wymienić tę przepływkę -niestety tylko w ASO za 680zł - w intercarsie nawet nie mogą tego zamówić w Bosch-u ??? oto jejn numer: fiat: 51827033, bosch:0281 006 048.

Jedyny problem jaki pozostał to rano czy po pracy podczas odpalania chodzi przez kilka sekund jakby na 3-4 cylindrach (telepie i próbuje zgsnąć, oboty wachlują 900-800)- po dodaniu gazu jest oki, zadnych błędów, na ciepłym pali super.
Pewnie może być pełno innych przyczyn, ale ja bym sprawdził świece żarowe, choćby omomierzem do masy po odpięciu przewodów.
Korekty wtrysków masz w miarę w normie? Klapy wirowe i listwa sterująca na właściwym miejscu?

A jak to można sprawdzić - w programie FES???
Sprawdzisz wizualnie, nie w FESie. Oczywyście na forum było tysiąc razy pisane łącznie ze zdjęciami, ale OK, tu masz stronkę na której masz filmiki nawet pokazane:
http://www.kolektorycdti.pl/
wspomniałem o klapach i listwie, dlatego że to tylko polega na rzuceniu okiem czy wszystko jest OK i dlatego, że u mnie jak się klapy zatarły i spadła listwa, to klapy zostały w różnych pozycjach i miałem inne korekty wtrysków niż później po naprawie kolektora, a to wydaje mi się że może mieć wpływ na kulturę pracy silnika.

Ważniejsze jednak wg mnie jest sprawdzenie świec żarowych, robiłeś już to? Choćby omomierzem, choć pewnie lepiej amperomierzem podczas pracy aby mieć pewność że świece działają po rozgrzaniu (np brak jakiegoś mikropęknięcia grzałki). Poszukaj na forum, w ciągu ostatnich paru dni pisałem o tym więcej.

Musze wymienić tę przepływkę -niestety tylko w ASO za 680zł - w intercarsie nawet nie mogą tego zamówić w Bosch-u ??? oto jejn numer: fiat: 51827033, bosch:0281 006 048.

mam identyczny problem! od zakupu auta to miałem :/

Identyczne objawy jak u Ciebie, czasem jest okej, ale ostatnio to już nawet po pierwszym odpaleniu dłużej kręci aby zapalić i zaraz potrafi zgasnąć . Po drugim telepie kilka sekund i jest okej. Później auto wystarczy, że stoi kilka godzin i problem powraca.

Na ciepłym kultura pracy już bardzo dobra, odpala bez problemu etc.

silnik mamy ten sam ;) daj znać jak rozwiążesz problem

Przy tych temperaturach świece nie biorą udziału przy odpalaniu, Telepanie przy odpalaniu na zimno to typowy problem tych silników (nie jedyny...) ja obstawiam co powtórzę po raz kolejny zawalony syfem kolektor ssący...

Nie biorą w ogóle? Zawsze myślałem że świece grzeją w każdych warunkach, choć że w zimie najbardziej się przydają (tzn muszą wtedy działać poparawnie bo inaczej nawet nie zapalisz).
Jakby nie było, sprawdzić omomierzem świec nie zaszkodzi - mniej niż 5 minut prostej roboty.

mam identyczny problem! od zakupu auta to miałem :/

Identyczne objawy jak u Ciebie, czasem jest okej, ale ostatnio to już nawet po pierwszym odpaleniu dłużej kręci aby zapalić i zaraz potrafi zgasnąć . Po drugim telepie kilka sekund i jest okej. Później auto wystarczy, że stoi kilka godzin i problem powraca.

Na ciepłym kultura pracy już bardzo dobra, odpala bez problemu etc.

Regulator ciśnienia na pompie wtryskowej.

Amortyzatory
Powrót