prymie
Użytkownik
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/26750-sprawdzanie_wtryskiwaczy_cr.html
moze sie na cos przyda
P.S.Modzi, nie mam polskich znakow - praca.
moze sie na cos przyda
P.S.Modzi, nie mam polskich znakow - praca.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Kody IMA zawierają charakterystykę pracy wtrysku na jałowym, przy średnim obciążeniu oraz przy pełnym obciążeniu. Nie wiem czy szarpanie miałeś od zakupu czy to dolegliwość nabyta w trakcie użytkowania. Sprawdź korekty FESem i przy okazji czy zgadzają się kody w sterowniku z kodami wybitymi na wtryskach. Często czytałem , że "fachowcy" po wymianie lub regeneracji nie wpisują nowych kodów lub po teście zamieniają je miejscami... Jeśli wszystko będzie w normie po sprawdzeniu zalej jakimś preparatem do czyszczenia wtrysków polecam firmy Wynn`s http://wynns.pl/top/wynns profi/WYP 46754.php rewelacyjny środek, w passacie CR 170 koni po jednym czyszczeniu jak ręką odjął wszelkie dolegliwości.mógłbyś coś więcej powiedzieć lub podesłać jakiegoś linka o co dokładnie chodzi z IMA. Jak sprawdzić że wtryski dobrze pracują i nie są zużyte i że wszystko jest dobrze poustawiane?
Przed chwilą odebrałem auto po wymianie kolektora na regeneorwany, założeniu dławika EGR, czyszczeniu EGR i regeneracji pompy wtryskowej - auto chodzi super w dolnym zakresie obrotów płynność i moc. Trochę więcej napisałem tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...lektor_ssacy_jtdm_kompleksowo.html#post716342
Ciężko sprawdzić czy zostało szarpanie - właśnie jest +3st C na zewnątrza, a przy takiej temperaturze to nigdy nie szarpał. Czekam zatem na cieplejsze dni i dam znać.
Podpinałem ELMa do alfy, ale jeszcze przed wymianą kolektora. kody na wtryskach się zgadzają z tym co pokazuje FES. co do korekt, to przy średnich i wyższych obrotach było raczej w bliskiej okolicy 0, ale na wolnych obrotach na 2 cylindrach wartości odbiegały (pierwszy ok +1.5 a czarty -1.5). Nie mam pojęcia czy to akceptowalne czy nie, ktoś podpowie?
Na wszelki wypadek muszę sprawdzić to jeszce raz - teraz po wymianie kolektora, gdy klapy wirowe działają, może to inaczej będzie pracować (wcześniej każda była inaczej ustawiona - tylko 3 cylinder pracował). Dam znać
Auto postało z 45minut po jeździe zanim zrobiłem test, a na zewnątrz było wtedy +5C, więc nie było 100% rozgrzane - z tego co pamiętam wskaźnik temperatury płytnu pokazywał coś raczej 75-80. Zrobię test jeszcze raz, może jutro się uda. Poza tym kwestia niedziałających klap wirowych kolektora a zatem ustawionych w przypadkowych pozycjach na dla cylindra 1, 2 i 4. Wstawię wykresy z testu i wtedy poproszę Cię o opinię.Korekty mierzyłeś na rozgrzanym silniku? Powinno być raczej -1 do 1.
To teraz odpal FES-a kliknij F7 i daj skasuj autoadaptację czy parametry samoprzyswajalne coś w tym stylu. Następnie wyłącz zgodnie ze wskazówkami programu zapłon na min. 45 sekund, następnie odpal zimny silnik i pozostaw na wolnych obrotach , aż sie zagrzeje do temperatury roboczej i zgaś. Kolejnym krokiem jest jazda "testowa". Po tym wszystkim posprawdzaj wszystkie parametry i daj znać czy coś się zmieniło jak wyglądają korekty, choć nie za ciekawie wyglądaj ą te powyżej wartości 1...Auto postało z 45minut po jeździe zanim zrobiłem test, a na zewnątrz było wtedy +5C, więc nie było 100% rozgrzane - z tego co pamiętam wskaźnik temperatury płytnu pokazywał coś raczej 75-80. Zrobię test jeszcze raz, może jutro się uda. Poza tym kwestia niedziałających klap wirowych kolektora a zatem ustawionych w przypadkowych pozycjach na dla cylindra 1, 2 i 4. Wstawię wykresy z testu i wtedy poproszę Cię o opinię.

U mnie miałem czarno na białym przy takich korektach , że wtryski uwalone. Oczywiście na wolnych obrotach korekty były większe czyli takie jakie podałem Tobie, przy wyższych obrotach korekty ⇒ 0. Powodem szarpania raczej będzie co bardziej prawdopodobne jeśli się potwierdzą nasze tezy "przytarty" 3 wtrysk niż "lejący" 4 chociaż jak wiadomo na dłuższą metę lejący to w ostateczności dziura w tłoku. Trudno powiedzieć bez sprawdzenia wtrysków na stole. W Peugeocie miałem kiedyś problem z jednym wtryskiem , który się "przycierał" i tylko przy lekko rozgrzanym silniku szarpał jak szalony a korekty dla wszystkich były bardzo zbliżone.Dzięki za odpowiedź. Co do przydymiania - u mnie rura wydechowa jest czyściutka, więc o czymś takim raczej nie ma mowy. Piszesz że korekty były u Ciebie ok 2.5 na 3 i 4 cylindrze - u mnie jest pomiędzy 1 a 1.5 (lub -1 a -1.5), znacznie mniej. Też odjeżdżały u Ciebie tylko na wolnych obrotach czy może w całym zakresie? Ciekaw jestem czy coś zmieni wypalenie baku z STP do czyszczenia wtrysków. Wrzucę przebiegi za jakieś 3 tygodnie.
Auto postało z 45minut po jeździe zanim zrobiłem test, a na zewnątrz było wtedy +5C, więc nie było 100% rozgrzane - z tego co pamiętam wskaźnik temperatury płytnu pokazywał coś raczej 75-80. Zrobię test jeszcze raz, może jutro się uda. Poza tym kwestia niedziałających klap wirowych kolektora a zatem ustawionych w przypadkowych pozycjach na dla cylindra 1, 2 i 4. Wstawię wykresy z testu i wtedy poproszę Cię o opinię.
Kolego Tomek_KRK dublujesz posty... To samo napisałem m.in w poście z 04-11-2011 o godz. 19:34Przede wszystkim to co jest wybite na wtryskach musi się zgadzać z tym, co jest wpisane w centralkę - jeśli masz błędnie zakodowane wtryski to nie ma co pchać się w jakieś resetowanie parametrów domyślnych czy też inne prace nad samochodem. Wtryskiwacze są numerowane od lewej strony, patrząc na silnik od strony przodu auta (czyli normalnie masz podniesioną maskę, patrzysz na silnik i wtryskiwacze masz od lewej do prawej od numeru 1 do 4.
Kolejna sprawa - spróbuj lekko podnieść obroty i zobaczyć, co się dzieje z korektami. Jeżeli zaczynają się zbliżać do wartości 0 - to nie musisz się bardzo łamać stanem wtrysków, zalej do baku preparat do czyszczenia układu i będzie ok. Jeżeli natomiast korekty rozjeżdżają się jeszcze bardziej - to te wtryski, które mają najgorsze parametry - do wymiany.
Dzięki Tomek, ale chyba nie czytałeś zbyt wstecz. Pisałem parę postów wyżej że sprawdziłem kody z wtryskiwaczy z tym co pokazuje FES i wszystko się zgadzało. O zalaniu wczoraj STP do czyszczenia wtrysków też wspominałemPrzede wszystkim to co jest wybite na wtryskach musi się zgadzać z tym, co jest wpisane w centralkę - jeśli masz błędnie zakodowane wtryski to nie ma co pchać się w jakieś resetowanie parametrów domyślnych czy też inne prace nad samochodem. Wtryskiwacze są numerowane od lewej strony, patrząc na silnik od strony przodu auta (czyli normalnie masz podniesioną maskę, patrzysz na silnik i wtryskiwacze masz od lewej do prawej od numeru 1 do 4. Kolejna sprawa - spróbuj lekko podnieść obroty i zobaczyć, co się dzieje z korektami. Jeżeli zaczynają się zbliżać do wartości 0 - to nie musisz się bardzo łamać stanem wtrysków, zalej do baku preparat do czyszczenia układu i będzie ok. Jeżeli natomiast korekty rozjeżdżają się jeszcze bardziej - to te wtryski, które mają najgorsze parametry - do wymiany.

Termostat się pewnie w pełni otworzył i wychłodził silnikDzięki Tomek, ale chyba nie czytałeś zbyt wstecz. Pisałem parę postów wyżej że sprawdziłem kody z wtryskiwaczy z tym co pokazuje FES i wszystko się zgadzało. O zalaniu wczoraj STP do czyszczenia wtrysków też wspominałem![]()
Po minimalnym podniesieniu obrotów korekty zbliżają się do 0 - np inny przebieg jaki zarejestrowałem dla ok 1500obr/min - ładnie wszystko trzyma się zera. Tak samo jak próbowałem 2000obr/min czy 3500obr/min. Przy najbliższej okazji spróbuję sprawdzić minimalnie wyższe niż wolne - ok 1000-1100, zobaczymy co wyjdzie. Poniżej wklejam wyniki jakie uzyskałem - silnik był troche już przestudzony na początku testu (78st C) wolne obroty, potem 2100obr/min, potem 1500obr/min i potem znowu wolne. Widać że korekty są bardziej "odjechane" gdy silnik jest lekko niedogrzany, bo potem jest jakieś 0.2 lepiej dla 3 i 4 cylindra - to co pisałem w poście wcześniej, że jak rozgrzał się jeszcze lepiej to się jeszcze bardziej wszystko zbliżyło:
Pokaż załącznik 40383
Zastanawiam się czy to normalne że przy +3st na zewnątrz silnik się wychładza na wolnych obrotach - nie testowałem dokładnie, ale temperatura spada do jakiś 83stC?
No niby tak to wygląda, tylko nie wiem czy termostat otwiera się płynnie czy ma tylko 2 stany otwarty/zamknięty. Jeśli to drugie to się zgodziłbym że może przy wolnych obrotach silnik mniej wydziela ciepła niż chłodnica odprowadza gdy powiedzmy różnica pomiędzy temperaturą zewnętrzna a silnika jest >80st C. Jeśli jednak termostat ma działać płynnie to może coś jest nie tak z termostatem?
Proszę o podpowiedź i ewentualnie informację jaką u Was temperaturę (odczyt z FES) trzyma silnik przy wolnych obrotach.
Przede wszystkim to co jest wybite na wtryskach musi się zgadzać z tym, co jest wpisane w centralkę - jeśli masz błędnie zakodowane wtryski to nie ma co pchać się w jakieś resetowanie parametrów domyślnych czy też inne prace nad samochodem. Wtryskiwacze są numerowane od lewej strony, patrząc na silnik od strony przodu auta (czyli normalnie masz podniesioną maskę, patrzysz na silnik i wtryskiwacze masz od lewej do prawej od numeru 1 do 4.
Kolejna sprawa - spróbuj lekko podnieść obroty i zobaczyć, co się dzieje z korektami. Jeżeli zaczynają się zbliżać do wartości 0 - to nie musisz się bardzo łamać stanem wtrysków, zalej do baku preparat do czyszczenia układu i będzie ok. Jeżeli natomiast korekty rozjeżdżają się jeszcze bardziej - to te wtryski, które mają najgorsze parametry - do wymiany.
Zrób to kablem VAG KKL ja miałem też ten sam problem i mimo , iż po wpisaniu kodu kablem KKL wyskoczył błąd kody się zapisują w centralce , a wpisując "kablem ELM327" wyskakuje że ok a się nie wpisuje. Tak jakoś na opak to działaMam problem z 4 wtryskiem który ma inny kod wpisany w centralkę. Po podłączeniu się z ELM 327 do komputera (posiadam FESa z licencją) nie mogę zmienić kodu. Wykonywałem ją w zakładce REGULACJE i teoretycznie wszystko jest ok. Komunikat pojawia się o zmianie ale po przejściu do zakładki PARAMETRY kod się nie zmienił. W uwagach napisali, że należy powtórzyć procedurę o ile nowy kod się nie przyjmie. Tak też zrobiłem nawet kilkukrotnie bez rezultatu. Co może być powodem takiej sytuacji?