• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] szarpie przy 1,5 tys obrotów

Ja zaraz pójdę odłączyć przepływke i zobaczę czy będzie lepiej...

U mnie też występuje szarpanie i zdiagnozowałem że to na pewno przepływomierz, bo z odpiętym jest idealnie.
Bardzo dobrze.
Jednak musisz wiedzieć, że odłączając przepływomierz deaktywujesz jednocześnie sterowanie EGR - równie dobrze w tym momencie w nim może być problem. Więc to nie jest takie oczywiste ;) A znacznie częściej pada EGR niż przepływka.
Przepływomierz możesz sprawdzić w czasie jazdy z podpiętym kompem.

Ostatnia edycja:
Magil wiem, z tym że EGR wykluczam, ponieważ poprzedni właściciel wymienił go na nowy jakiś rok temu. Także zakładam, że w ciągu tego czasu i przy niewielkim przebiegu wykręconym przez tego człowieka (jakieś 15 tys km.) EGR raczej się nie powinien był popsuć.

Aby jednak mieć pewność powiesz coś dokładniej o tej diagnozie kompem ?

Ostatnia edycja:
Wybierasz dwa parametry (tylko dwa, aby częstotliwość otrzymywania próbek była największy): zmierzoną i oczekiwaną masę powietrza. Lapek na fotek pasażera i w drogę. Ja zawsze jadę trochę spokojnie, później kilka razy mocniej przycisnę. Na wykresie zobaczysz, czy wartości się pokrywają.

Były już opisane przypadki, że EGR, mimo że wymieniony na nowy, po pewnym czasie działał niepoprawnie. Dlatego najtańsza i najprostsza diagnoza to całkowite zaślepienie EGR-a. Przepływka kosztuje parę stówek.

No spróbuję tego zaślepienia, zobaczymy ;)

Gdyby jednak okazało się, że przepływka, to wracając do mojego pytania wymiana, czy czyszczenie ?

U mnie tez szarpalo jak kupilem Alfe rok temu. Poczytalem forum i zablokowalem EGR co rozwiazalo problem.

panowie takie pytanie do kogoś kto sie na tym zna i ma pojęcie... gość który grzebał kiedyś przy mojej 159 powiedział że egr nie da się "wywalić" bo jest na pięć kabli a idzie tylko te co są na dwa... jest taka opcja?

Ściema jakaś. Fizycznie poza założeniem blachy zaworu nie ruszasz! EGR wyłącza się w sofcie.

mówiąc "wywalić" miałem na myśli wy kodowanie go porostu. Fizycznie zostaje zaślepiony.

Problem z szarpaniem między 1500 a 2000 obrotów przy lekkim dodawaniu gazu miałem w swojej AR 159 2.0 jtdm, dziś został rozwiązany - problemem był zasyfiony EGR. Po umyciu jak ręka odjął, nic już nie szarpie. Przy okazji polecam zajrzeć do przepustnicy (u mnie była bardzo czysta), ale mechanior (niezła fachura od Fiata/AR) stwierdził, że jak przepustnica mocno się zasyfi to potrafi się przyblokować a silnik elektryczny ma dość mocy żeby ściąć zęby na pierścieniu. A to ponoć dość drogi gips.
Wracając do meritum, jeśli szarpie w przedziale 1500 -2000 obr/min zerknijcie na wskazówkę doładowania - u mnie jak szarpnęło to ciśnienie szybko spadło by po chwili wrócić do góry (przy czym słychać było, że turbo jakby nagle przyśpieszyło), jeśli macie to samo to EGR się przycina. Szarpania nie było jak mocniej cisnąłem.

Kolego IamICEman, z reklamy w poście widzę, że sprzedajesz felgi i opony. Aktualnie poszukuje zapasu do 159, czy masz może coś na stanie? Może być dojazdówka jak i pełen wymiar.

A jak cenowo to wygląda? Czy masz może cały zestaw?

Witam wszystkich
Proszę o pomoc chodzi o to że gdy jade na obojętnie jakim biegu i trzymam obroty na 3000 lub wiecej to gdy zatrzymam się oboty pokazują prawie 1000 i czujnik od ciśnienia doładowania jest nad 0. Dodam że spod maski unosi się lekki dymek i czuć spalenizną .

Witam wszystkich
Proszę o pomoc chodzi o to że gdy jade na obojętnie jakim biegu i trzymam obroty na 3000 lub wiecej to gdy zatrzymam się oboty pokazują prawie 1000 i czujnik od ciśnienia doładowania jest nad 0. Dodam że spod maski unosi się lekki dymek i czuć spalenizną .
no a ile niby doladowanie ma pokazywac na wolnych obrotach jak nie 0?
1000jest caly czas po zatrzymaniu czy tylko przez chwike a potem spada na te 800cos?
poogladaj weze gumowe przed turbo, moze kuna pogryzla(u mnie pogryzla i cos smierdzialo wlasnie)

Kolega napisał, że czujnik od ciśnienia doładowania ma nad 0 :). Może pad właśnie czujnik?

Kolega napisał, że czujnik od ciśnienia doładowania ma nad 0 :). Może pad właśnie czujnik?
a to sorki, jakoś czytając na małym ekraniku komórki odczytałem 'na 0' i zdziwiłem sie o co chodzi:)

nad 0 jest przy wypalaniu DPFa i gdy czujnik jest już zabrudzony, lub uszkodzony, no albo jak coś nie tak jest z turbiną/zaworem overboost.

Amortyzatory
Powrót