[Giulietta] System start & stop

• Autor wątku Autor wątku TOM & JULIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
- u mnie po dwóch latach.
- mam akumulator dedykowany do S&S, 540 A.

a gdzie te wasze logi z AlfaOBD, chyba że wolicie sobie ponarzekać..
logi tak na prawde nie wiele mówią, przynajmniej nie na tyle zeby jednoznacznie okreslić przyczynę złego funkcjonowania S&S, to
zliczanie podawane w logach momentami nie bardzo ma sens , bo jesli podaje ze wstrzymanie było bo np. napiecie rozuchu
jest niedostateczne a chwile pozniej S&S gasi silnik i nie uruchamia go wczesniej niz po 3 minutach (kiedy zadziała timer) to
wniosek z tego ze aku wcale nie byl zły bo gdyby był to by sie nie wyłaczył wogole lub ponownie właczył np po kilkunastu
sekundach. Ponad to u mnie komputer uparcie twierdzi ze ostatnią przyczyną wstrzymania systemu S&S było nie zapiecie pasa
mimo ze oczywiscie pas zapięty był . Aso twierdzi ze do Punto pojawil sie niedawno upgrade oprogramowania SS , do 1.4MA
jeszcze sie nie ale mam nadzieje ze bedzie bo jest sporo do poprawy , zreszta koledzy juz wspominali ze w innych samochodach
ten system funkcjonuje duzo lepiej

- - - Updated - - -

jakie są przystosowane do systemy S&S, muszą mieć jakieś specjalne cechy ?
tak, muszą to by akumulatory w technologii EFB (przez niektorych producentów oznaczane tez jako ECM) o
prądzie rozruchu co najmniej 540A (jesli mówimy o benzynie 1.4) . Napewno (wbrew temu co twierdzą czasem sprzedawcy) nie
nadają się akumulatory typu AGM (jak np Varta Stop Start Plus) ktore (pomijajac ze są drozsze od EFB) zwyczajnie nie nadają
sie do naszych Julek. Ten typ akumulatora jest przeznaczony do samochodów z zaawansowanym S&S zaopatrzonych w system
rekuperacji

Ostatnia edycja:
Ja mam dokładnie ten założony:
Akumulator VARTA START&STOP - technologia EFB 60Ah/560A +P B13 247x175x190
i nie ma porównania z fabrycznym badziewiem....

koledzy szybkie pytanie - może w FESie dezaktywować S&S ?

ok a jakies inne sposoby ? nie wiem.... bezpiecznik ?

Porównuję start stop Giulietta i BMW E90. Są to różne filozofie, BMW jest jakby bardziej przewidywalny, ale Giulietta jest z automatem, a to dodatkowe obostrzenia. Lubię ten S&S bo w korku robi się cichutko, jeszcze mnie nie zawiódł a zrobiłem kilkaset kilometrów i wszystko przed nami.

w 1.4TB uzywalem start & stop...120k i nic sie nie dzieje jak na raze...
za to po odbiorze Julki jtdm tct start & stop wylaczylem juz w salonie przed wyjazdem :P dobrze ze poprawili to ze zapamietuje konfiguracje bo juz nie uzywam start stopu ale przed liftem przy kazdym restarcie auta musze pamietac o wylacznieu tego systemu....

dla mnie ten system to porazka...zrobiony na sile pod ekologow chyba bo nie wiem jakie ma zalety?

system ktory glownie uzywany w miescie, gdzie uzywa sie klimy lub grzania - a gdy s&s sie zalaczy wtedy wszystko sie wylaczy :P

Ja wole nie katowac silnika resetujac go caly czas, a zaoszczedze na paliwie wiecej gdy kilka startow ze swiatel potraktuje spokojnie :) ....ale to moja opinia

Ostatnia edycja:
Odświeżam temat.

Użytkuję Julkę od 2 miesięcy, czyli w okresie zimowym. W tym czasie S&S uruchomił mi się może ze 2 razy i zaczynam się zastanawiać co jest. Temperatura jeszcze za niska? Bywało już i po 8-10st i też się nie włączał. Klimę mam praktycznie cały czas wyłączoną. Auto pali bez żadnego problemu, stoi w ocieplanym garażu. Generalnie w normalny dzień pokonuję w korkach 20 km - do pracy i z pracy.

Czy mam się martwić, czy aura za oknem po prostu nie sprzyja S&S i poczekać na prawdziwą wiosnę?

system start stop daje minimalne oszczedności na paliwie, max do pół litra na setkę, za to daje gwarancję znacznie szybszego remontu: wymiany koła dwumasowego, napraw turbiny, rozrusznika itd.

To "ekologiczne" kretyństwo

nie używaj tego g......, dezaktywuj przed jazdą.

system start stop daje minimalne oszczedności na paliwie, max do pół litra na setkę, za to daje gwarancję znacznie szybszego remontu: wymiany koła dwumasowego, napraw turbiny, rozrusznika itd.
.....
Kolego skąd te mądrości - jak długo użytkujesz Giuliettę?
S&S daje oszczędność rzędu 1l/100km przy jeździe miejskiej. A co ma mieć do turbiny (która ma chłodzenie cieczą) i koła dwumasowego? Rozrusznik jest wzmocniony

Koło dwumasowe. Niestety mamy to w swoich Julkach. I nawet TCT nie pomoże.

Może nie wysprzęglony, ale na "luzie", czyli koła zębate nie są spięte z wałkiem i obracają się swobodnie.
Rozrusznik napędza wieniec zębaty tej części koła, która jest spięta z silnikiem, a tylko tutaj występują obciążenia podczas rozruchu silnika, więc S&S nie ma żadnego wpływu na zużycie koła. Co innego jazda na niskich obrotach z gazem w podłodze i "strzały" ze sprzęgła...

Ale swoją drogą cały ten system jest rzeczywiście jakiś dziwny, u mnie już drugi raz pojawił się znaczek "!" na wyświetlaczu wraz z komunikatem "Start&stop unavailable" - co ciekawe w ogólnie nie używam S&S, samochód stoi zawsze w garażu a komunikat pojawił się po 50 km jazdy w trasie. Po wyłączeniu i włączeniu stacyjki komunikat znika, a włączony system prawidłowo gasi i zapala silnik.

S&S jest dobrym pomysłem i generalnie w Giulietta działa poprawnie, choć potrafi zaskoczyć, np. pracował przy ujemnych temperaturach ( w BMW nie działa poniżej 3stopni). Nie zawsze się załącza. Ja wykryłem, że jak jeżdżę tylko po mieście to potrafi zastrajkować nic nie sygnalizując, wtedy dłuższa jazda robi OK, ale jak postoi noc :) Jaki wniosek? Akumulator musi być dobrze naładowany bo elektronika pilnuje jego napięcia i jeśli poniżej progu to S&S nieaktywne. Kilka razy po zatrzymaniu obroty spadały ładnie i wyglądało tak jakby zgubił jeden zapłon, a to po prostu napięcie na akumulatorze zjechało poniżej progu.
S&S jest dobrą informacją o akumulatorze - nie działa to na 90% czeka nas zakup akumulatora.

Nie uzywam S&S, szczegolnie zima jest on bezuzyteczny ze wzgledu na warunki, ktore musza zostac spelnione by dzialal poprawnie. W Julce na szczescie jest mozliwosc permanentnego wylaczenia S&S. W moim poprzednim aucie FL2 system dzialal o wiele bardziej nieprzewidywalnie a warunki aby zadzialal byly bardziej podkrecone. Nie zauwazylem takze aby spalal mniej paliwa, przynajmniej moj portfel tego az tak bardzo nie doswiadczyl.

Amortyzatory
Powrót