Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Google wg instrukcji z mojej stopki. Bardzo skrotowo, obecnosc SS wyladowuje szybko aku ponizej 65% a to prog dzialania systemu. Do tego tzw intelugentne ladowanie. Stad problemy z szybko starzejacymi sie aku wiecznie niedoladowanymi ktorym spafa pojemnosc i jest coraz gorzej. Ponizej 50% nie dziala grzanie tylnej szyby (mimo kontrolki zaswiecobej) a ponizej 35% grzanie kiery i foteli. Polecam wylaczac ss mozna automatem (z shop.stuff4car.com) a aku ze 2x w roku minimum naładować (jak jezdzisz na krotke odcinki to wiecej razy) - z reszta w kazdym aucie moza piza tymi co miediecznie robia po kilka tys km, aku trzeba doladowac min. 2x w roku.
Witam, od dłuższego czasu nie działa u mnie w Giulia system start stop
aczkolwiek u mnie nawet po naładowaniu nie działa ….wiec albo słaba ładowarka a mam z lidla albo już nie wiem o co chodzi ?
Od jakiegoś czasu coś się spieprzyło z widokami na komórce. Włącz na telefonie motyw widok mobilny i zobaczysz swój post. W innych motywach go nie zobaczysz. Zwróć uwagę też na znacznik numerów wiadomości po prawej stronie i pewnie zauważysz że będzie sytuacja że jest np. #1, #2 a potem #4, a trójki jeśli to był jakiś Twój post - brak.Hmm, ciekawe czemu mój post (#2) zniknął? nie został usunięty przez moderatora bo nie dostałem powiadomień - jakieś chochliki na forum mamy?
spoko, tylko jak masz w tej toyocie 15Ah, to ładuj z ograniczeniem na 1.5A AGMa - tak przynajmniej podają we wszystkich źródłach. ja AGMa w Giulii ładuję na 14.7V za to (parę razy w roku muszę naładować, bo za dużo różnych prób, retrofitów, eksperymentowania z nowymi produktami, testowania kolejnych wersji/dodanych funkcji/poprawek itp).
czyli te kilkanaście km za każdym razem rozdziela Ci sie jeszcze na wyłączenie auta pod szkołą, potem pod sklepem potem pod domem, i znów po południu to samo.Cześć
Czy jest możliwość, że aku spada poniżej 65% (SS wyłączony) po ok tygodniu krótkich jazd od pełnego ładowania?
Codziennie 2 krótkie jazdy po kilkanaście minut (pracuję z domu, podrzucam dzieciaki do szkoły, sklep i dom, a potem odbiórka), może z jedna dłuższa, czy to jest wskazówka, ze coś jest nie tak?
Julka stoi w ogrzewanym garażu.
Zdaję sobie sprawę, że pytanie bardzo ogólne i "to zależy", ale czy to może być aż taka skala degradacji aku?
Miernik pokazał 12,7V po uśpieniu systemów.
EDIT: Pomyłka, około 12 dni od ładowania.
Od "pełnego ładowania" tzn od jakiej wartości IBS? Myślę, że raczej nie powinno Ci spaść o więcej niż 5%, przynajmniej u mnie jak naładuję na 85% (długo trzeba żeby wyciągnąć powyżej 95) to też długo trzeba żeby zeszło poniżej 80. Oczywiście jak powiedziałeś "to zależy" jakie te traski się robi.
czyli te kilkanaście km za każdym razem rozdziela Ci sie jeszcze na wyłączenie auta pod szkołą, potem pod sklepem potem pod domem, i znów po południu to samo.
ciężko dokładnie powiedzieć. czy masz jakiś GPS tracker? albo kamerkę w trybie czuwania/detekcji obrazu - takie pobierają całkiem niemało (w perspektywie nastu dni - np moja poprzednia Viofo A119S żarła ok 2.5Ah dziennie czyli jakieś 30% idealnego aku o 100% pojemności w te 12 dni).
Kolejna sprawa aktualizacje centralek, szczególnie tego badziewia TBM/alfa connect - w starszych wersjach potrafiły w noc rozładować aku (chyba się zawieszały i naparzały na full power). Gdzie parkujesz? Tu też pod kątem TBM/alfa connect - w końcu to się komunikuje cały czas z siecią i żre stale coś.
czekaj, teraz piszesz że SS sie załączał, a w oryginalnym poście napisałeś "(SS wyłączony)". zdecyduj się zatem.Jest trochę świateł po drodze (3) i tam SS się załączał, więc wyłączeń było trochę więcej.
Kamerkę mam bez postojowego i tyle z niestandardowych dodatków.
Parkuję w garażu w bryle domu.
Czyli wniosek by był taki, że jednak coś za szybko :/
czekaj, teraz piszesz że SS sie załączał, a w oryginalnym poście napisałeś "(SS wyłączony)". zdecyduj się zatem.
skoro SS był właczony to masz normalne zachowanie. SS uruchamia się w określonych warunkach, ale jeśli SoC aku jest minimum 65%. parę dni jeżdżenia na krótkie trasy, nawet z nowym i 100% naładowanym aku, do tego skrzyżowania na których SS wyłączył silnik i masz 65% i koło niego już oscylujesz, z czasem aku traci pojemność bo wiecznie tak sobie naładowany, zaczyna być mniej i syzbciej spadać, potem czesto masz poniżej 50% to już ogrzewanie szyby tył nie działa i jeszcze aku traci pojemność.
wielu przez to przechodziło.
Jo_gurt, piszesz o ładowaniu do pełna ale skąd Ty to wiesz że do pełna skoro nie masz elma. Zgaduje, że ładowarka kończy Ci cykl i coś tam zaświeca, ale to nie świadczy o żadnej "pełności". Co za ładowarka tak w ogóle?
epsonix napisał:Mój dezaktywator (shop.stuff4car.com), montujesz w 1 minutę, możesz wyłączyc, możesz wyjąć. Tak tylko nadmienię, że niektórzy dealerzy biorą ode mnie dla klientów regularnie i oni montują.