• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

System podbicia dzwięku silnika Stelvio

Mikrofon jest najpewniej pojemnościowy więc niekoniecznie rezystor zamiast niego się sprawdzi, trzeba by go pomierzyć i dobrać odpowiedni rezystor lub kondensator zamiast niego. Oklejanie taśmą bądź odłączanie to półśrodki, w obu przypadkach będzie coś generować.

przy pojemnosciowym zwarcie lub rezystor np 10kr da rade imho- ale nie mamy pewnosci co tam siedzi. np w 159 itp w blue&me mikrofon zintegrowany jest z jakims wzmacniaczem a laczony na 2 kablach - zgaduje ze centralka bm wrzuca staly prad a mikrofon moduluje swoja impedancje albo jest jakis rodzaj dzielnika? w sumie w wtm wypadku 10kr bedzie bezpieczniejsze. mysle jednak ze pare zwojow tadmy izolacyjnej wystarczajaco zalaywi temat.

ale zgadzam sie w 100% ze tobpowinno byc konfigurowane z infotainment i to indywidualnie dla kazdego trybu dna a nawet dla 2 roznych kluczykow (potencjalnie kierowcow). i tak giulia jest dopracowana, w 159 media player zawsze mi sie wlacza, niezaleznie czy ostatnio sluchakem radia czy ze zmieniarki cd, a najbardziej wkurza w 159 ze wlaczam stacyjke i np czekam na zone, sluchm powiedzmy radia, zona przychodzi przycisjsm start, zapala silnik a radio od poczatku przestawione na mediaplayera. auto z 2010 a firmware bm zaktualizowany do najnowszego czyli przez 5+ lat produkcji nie chciało im sie prostej rzeczy dopracowac

w 159 media player zawsze mi sie wlacza, niezaleznie czy ostatnio sluchakem radia czy ze zmieniarki cd, a najbardziej wkurza w 159 ze wlaczam stacyjke i np czekam na zone, sluchm powiedzmy radia, zona przychodzi przycisjsm start, zapala silnik a radio od poczatku przestawione na mediaplayera. auto z 2010 a firmware bm zaktualizowany do najnowszego czyli przez 5+ lat produkcji nie chciało im sie prostej rzeczy dopracowac

Miałem dwie 159 i nigdy nie miałem problemów przez ciebie wymienionych. Zostawiłem na radiu i włączało się na radiu.
W 159 to były jednak inne czasy. W tamtych latach to ten system nawet dawał radę. Nie było update bo Włosi NIGDY nie robią update i gwarantuję wam, że z Giulią będzie dokładnie to samo. W sumie już jest bo np ja mam stary wskażnik oleju a już są z nowszymi. Nowe mają android auto stare tylko mogą się ślinić. Żeby zrobili update czekogolwiek to by musiał być jakiś ogromny babol gdzie by zginęły 3 osoby to może by w rok zrobili.

Obecny infotainment w Giulii praktycznie niczym się nie różni od 159. Kamerę cofania + muzykę bluetooth + ciśnienie w oponach musieli dodać bo to obecnie standard wymagany prawem. Reszta to UX sprzed 10 lat. Zabrali jeszcze odtwarzacz CD i parę funkcji :D

w giulii jest to co trzeba jesli chodzi o media, tu brakow nie zauwazylem. btw, w 159 byly 2 updaty do blue and me wersje 5.5 i 5.6

Powracam do tematu: Jak wylaczyc to elektroniczne buczenie nadawane przez glosniki kiedy auto sjest w trybie D? Czy ktos to w koncu zrobil? Jak? Dzieki.

takie rzeczy w alfie?!

Nawet w takich samochodach jak w Maserati jest. Dzisiaj, przy obecnych wyśrubowanych normach spalin mało kto może sobie pozwolić na niemontowanie takiego ustrojstwa do samochodu. W zależności od producenta dźwięk wydobywa się albo z głośnika, albo z wydechu wzmocnionego przez dedykowane urządzenia tam zainstalowane.

Trochę się łezka w oku kręci, ale to i kilka innych symptomów to nieomylna oznaka końca motoryzacji jaką znamy. Czy tego chcemy czy nie, samochody elektryczne za kilka lat wyprą auta z silnikami spalinowymi.

Nawet w takich samochodach jak w Maserati jest.

W Maserati chyba jednak na szczęście nie jeszcze... Klapy wydechu aktywnego a i owszem, ale to całkiem inna para kaloszy, naturalny dźwięk można powiedzieć. W BMW a i owszem, w Audi tez , głośniczki w wydechach itd.
Ale w Alfie męczy to jeśli masz dobry wydech, psuje odbiór.

Ok, przyznam się, że nie mam teraz u siebie źródła tej informacji, ale pamiętam, że gdzieś czytałem, że w Ghibli z silnikiem wysokoprężnym jest podbicie dźwięku ... w benzyniakach też, ale jak już przyznałem - nie mam źródła na potwierdzenie swojej (mam nadzieję słusznej) wiedzy.

o curwa ale kyrk. Pomyśleć, ze jeszcze niedawno auta były analogowe, naturalne. Spece m.in. od wydechu mieli dużo frajdy z pracy, a klienci to doceniali. Boksery Alfy (i jeszcze bardziej Subaru) słychać było z końca ulicy, nie wspominając o przejeździe przez tunel :) Nawet T.S.-y miło było posłuchać. Wydech Fiata 125 i Poloneza też był nie do podrobienia. Co mamy teraz? Możemy mieć wszystko - V8, Boksera, Trabanta i F1. Tylko po co?

[MENTION=12943]jacool.n[/MENTION] pie*****sz jak połamany. Giulię Q sobie posłuchaj, tam własnie "spece od wydechu" z Ferrari mieli frajdę z pracy i masz genialnie brzmiące auto "analogowe, naturalne" a wiele osób zachodzi w głowę, jak oni to zrobili, że tak świetnie brzmi turbo.

Ostatnio słyszałem Giulię Q ruszającą ostro z pod świateł i niestety ale brzmiała bardzo przeciętnie, pierdzenie jak z subaru bokser tylko jakieś takie bardziej bez wyrazu. Nie słychać tam ani v6 ani tym bardziej ferrari. Ja się zawiodłem [emoji53]

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio słyszałem Giulię Q ruszającą ostro z pod świateł i niestety ale brzmiała bardzo przeciętnie, pierdzenie jak z subaru bokser tylko jakieś takie bardziej bez wyrazu. Nie słychać tam ani v6 ani tym bardziej ferrari. Ja się zawiodłem [emoji53]

Pewnie nie była w race, wtedy jest orgazm. To auto brzmi po prostu świetnie.

Bo podczas normalnej jazdy ma zamknięte klapy w wydechu po to, że właśnie brzmiała "bardzo przeciętnie" i nie denerwowała wszystkich dookoła. W trybie R cały czas a w trybie D powyżej bodaj 3500 RPM wydech się otwiera i wtedy brzmi jak należy.
Zobacz na jutubie jak brzmi nowe M5 z silnikiem V8 - podpowiem: nie brzmi. To nie jest fanaberia czy zła wola producentów, tylko unijne normy dot. hałasu, podobnie jest z Giulią Q czy nawet Veloce (chociaż w przypadku tej drugiej powinni oferować wydech sportowy jako opcję...).
Piękne rasowe V8 z głośników, zniekształcone jak na Atari: https://youtu.be/Ur-gxpfcQI0?t=5m24s
Tutaj mówi o sztucznym dźwięku i regulacjach EU: https://youtu.be/Ur-gxpfcQI0?t=8m36s

Ostatnia edycja:
Boksery Alfy (i jeszcze bardziej Subaru) słychać było z końca ulicy, nie wspominając o przejeździe przez tunel
Miałem taką 145 w rodzinie. Przepiękny dźwięk. To było chyba 20 lat temu ale pamiętam do dziś ten dźwięk :)

Przez 2 lata w stanach mialem 2015 Subaru Outback 2.5 boxer i......zadnego dzwieku godnego zapamietania nie wydawal. Nie wiem o czym mowa? Jak go sprzedalem to obiecalem sobie ze nastepny samochod musi miec dzwiek....stad Alfa i plany na nowy wydech.

Przez 2 lata w stanach mialem 2015 Subaru Outback 2.5 boxer i......zadnego dzwieku godnego zapamietania nie wydawal. Nie wiem o czym mowa? Jak go sprzedalem to obiecalem sobie ze nastepny samochod musi miec dzwiek....stad Alfa i plany na nowy wydech.

To może w Subaru było wydech wymienić a nie sprzedawać? :D

Amortyzatory
Powrót