Stelvio - reflektory nie doświetlają zakrętów

Krzyk

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM
Stelvio - reflektory nie doświetlają zakrętów Problem rozwiązany

Witam

Od 10 dni mam Stelvio ( nowe brane ze stocku ), w którego wyposażeniu jest:

230 - Światła bi-ksenonowe 35W z AFS i DRL ze spryskiwaczami

w innym zaś miejscu listy wyposażenia:

8LZ - Pakiet Lighting 35W z AFS i DRL

Problem w tym, że ewidentnie nie doświetlają zakrętów, snopy światła stale na wprost. Przetestowane dwukrotnie w odpowiednio ciemnych i krętych warunkach. Nadmienię, że po uruchomieniu silnika reflektory robią charakterystyczny przebieg góra - dół ( DRL ).

Koncepcje są następujące:

- coś pochrzaniono w liście specyfikacji ( to wyjaśnia dealer )
- coś pochrzaniono w sofcie
- coś pochrzaniono w podłączeniach ( kilka dni po odbiorze auta demontowany był zderzak z powodu wadliwego spryskiwacza reflektora )
- coś pochrzaniono w bezpiecznikach

Czy ktoś z Was miał podobnie? Czy obudowy reflektorów w komorze silnika w wersji powyższej różnią się od zwykłych?
Jakieś inne pomysły?

Do dealera nie pojadę bo to blisko 600km a do serwisu najprędzej po weekendzie.

Ostatnia edycja:
Lampy kseononowe z AFS robią góra dół oraz lewo prawo po starcie- coś u Ciebie ewidentnie nie jest włączone- nie było lamp ksenonowych w Stelvio bez AFS.

Dzięki - to już jakiś trop.

było już w kilku wątkach. Po lifcie podobno działa to gorzej, sam nie mam jak sprawdzić bo przedliftem nie jeździłem. U mnie też nie widzę znacznych ruchów świateł na zakrętach.

sprawa prosta- Objawem działania AFS jest ruch soczewki lewo prawo bezpośrednio po włączeniu świateł. nie trzeba latać po drogach żeby to ocenić. Proste.

było już w kilku wątkach. Po lifcie podobno działa to gorzej, sam nie mam jak sprawdzić bo przedliftem nie jeździłem. U mnie też nie widzę znacznych ruchów świateł na zakrętach.

Czytałem i nie wszyscy to potwierdzają. Jest użytkownik poliftowej giulii, który pisze o wyraźnych ruchach snopów światła. U mnie jak w mordę na wprost. Zaraz przetestuję jeszcze raz przy uruchamianiu i potem w trasie na długich. Może coś się wyjaśni.

nie ma znaczenia czy długie czy krótkie - ma działać. a jak nie to o ile pamiętam kwestia odpalenia opcji w MES- (nie mam przy sobie MESa więc na 99% nie powiem)

sprawa prosta- Objawem działania AFS jest ruch soczewki lewo prawo bezpośrednio po włączeniu świateł. nie trzeba latać po drogach żeby to ocenić. Proste.

No i tu się zaczyna historia... ale po kolei:

Przy uruchamianiu widzę snopy świateł na ścianie garażu. Daję głowę, że do dziś ( a nawet jeszcze godzinę temu ) był przebieg tylko pionowy. Wystawiłem samochód przed chwilą na podjazd tak, aby snopy padały na posadzkę garażu. Przy okazji pogmerałem włącznikiem świateł po wszystkich pozycjach powracając ostatecznie na auto. Uruchomiłem i na posadzce garażu taka kolejność zdarzeń:

1. Snop światła w dół
2. Zez rozbiezny ( około 20 cm każdy reflektor na zewnątrz )
3. Powrót do świecenia na wprost
4. Snop światła w górę

Zatem działa. Być może po tym gmeraniu przełącznikiem, choć sam w to nie wierzę. Zaraz znów sobie gdzieś pojadę sprawdzić, czy jest różnica w stosunku do jazdy sprzed dwóch godzin.

Mam porównanie do XC60, które bardzo wyraźnie wodziło wzrokiem swym po zakrętach. Może Stelvio robi to subtelniej, nienachalnie, wstydliwie, nieśmiało.... :)

Mam Giuliette z ksenonami skrętnymi i przy uruchamianiu lampy świecą góra dół i na boki.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Zatem działa. Być może po tym gmeraniu przełącznikiem, choć sam w to nie wierzę. Zaraz znów sobie gdzieś pojadę sprawdzić, czy jest różnica w stosunku do jazdy sprzed dwóch godzin.
Moim zdaniem działało i wcześniej i sobie wkręcasz. Ja mam przedlifotwe Stelvio i jak kiedyś to sprawdzałem, bo chyba pierwszy tę sprawę poruszył kolega bodajże grucha, to też nie zauważyłem przy teście po uruchomieniu ruchów na boki, jedynie góra-dół. Ruchy na boki są znacznie mniejsze. Nie mam porównania, ale podobno poliftowe ruchy na boki mają mniej zauważalne podczas jazdy

Moim zdaniem działało i wcześniej i sobie wkręcasz. Ja mam przedlifotwe Stelvio i jak kiedyś to sprawdzałem, bo chyba pierwszy tę sprawę poruszył kolega bodajże grucha, to też nie zauważyłem przy teście po uruchomieniu ruchów na boki, jedynie góra-dół. Ruchy na boki są znacznie mniejsze. Nie mam porównania, ale podobno poliftowe ruchy na boki mają mniej zauważalne podczas jazdy

stań ok 8-10 m od ściany to ruchy będą mocno widoczne

Wróciłem z nocnej 40to kilometrowej przejażdżki i stwierdzam, że nic mi zakrętów nie doświetla. Snopy światła na stałe przyklejone do osi wzdłużnej samochodu. Ponieważ są osoby, które twierdzą, że snopy świateł u nich wyraźnie myszkują w kierunku zakrętu, temat będę drążył w ASO.

W moim poprzednim aucie XC60 było wyraźnie widać ruch w stronę zakrętu a także ruch powrotny przy kręceniu kierownicą do położenia środkowego.

Zakładam obecnie wersję: coś pochrzanione w sofcie.

na pewno- w przedliftowym stelvio światła kręcą aż miło.

W mojej wersji Stelvio MY2020 reflektory dość wyraźnie skręcają podczas pokonywania zakrętów więc w Twoim przypadku może być coś uszkodzone.

Wróciłem z nocnej 40to kilometrowej przejażdżki i stwierdzam, że nic mi zakrętów nie doświetla. Snopy światła na stałe przyklejone do osi wzdłużnej samochodu. Ponieważ są osoby, które twierdzą, że snopy świateł u nich wyraźnie myszkują w kierunku zakrętu, temat będę drążył w ASO.

W moim poprzednim aucie XC60 było wyraźnie widać ruch w stronę zakrętu a także ruch powrotny przy kręceniu kierownicą do położenia środkowego.

Zakładam obecnie wersję: coś pochrzanione w sofcie.

Drąż w ASO. W Giulii '16 skręcają aż miło, jadąc slalomem światła wyraźnie świecą to w lewo, to w prawo.

Pytanie - błąd czy coś zmienili w polifcie? Wygląda na błąd.

Zanim zrobię awanturkę w ASO, postanowiłem nagrać film z nocnego przejazdu. Na film potem naniosę linie proste promieniście wychodzące zgodnie z perspektywą ujęcia. Zobaczę, czy będzie widoczny jakikolwiek efekt. A potem ewentualnie będę się tym posiłkował w ASO.

Amortyzatory
Powrót