• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Stelvio Recall 8223 ??

Panowie, ja byłem "prawie" umówiony w ADF we Wr. ale po tym jak mnie potraktowano - pisałem o tym - i po tym co widze u Was TO SOBIE ODPUSZCZAM ten cały Recall. Obawiam się, że "szpece" z ASO uczą się na naszych autkach i więcej popsują niż naprawią. To jakaś partyzantka a nie przemyślana akcja. ....

Bez przesady... Tzn., jeżeli oni traktują nas jak głupków, to działa i w drugą stronę - do przeglądu rocznego można wyrzucić cały ten szmelc z 8223 spod maski, i powiedzieć, że się nie trzymało i samo odpadło - niech robią znowu, może do tego czasu będą już "nauczeni"... Ja, po wielu latach korzystania z ASO i niezależnych warsztatów - uważam za sukces, jeżeli po wizycie w serwisie samochód nie jest w gorszym stanie niż przed wizytą... A szczęśliwie - wydaje się, że przy okazji akcji 8223 nie popsuli niczego innego, więc temat dla mnie zamknięty ;)

No ale bez przesady, toż to wygląda na robotę pana czesia a nie ASO. Ja bym tego maziaja nie odebrał. Zobaczymy zresztą jak wyglada to uszczelnienie w szwajcarskim ASO. Mnie też czeka taka "przyjemność".

Byłoby super gdybyś wrzucił jakieś foto z wyników pracy Szwajcarów - myślałem podpytać na zagranicznym forum, ale i tak mielibyśmy info z pierwszej ręki

Wczoraj mialem wizyte u dilera w Reutte, Austria na ten recall . Moj samochod byl jednym z pierwszych ktore ucierpialy jqk woda wdarla sie do komputera. Zreperowali go juz wczesniej. Teraz zrobili recall, a wlasciwie to nic bo zrobili tosamo wczesniej co teraz wszystkim robia. Patrzylem jak sprawdzali wedlug instrukcji. Zadnych takich rzeczy jak fotografowane przez was. Wszystko wyglada jakby co to wyszlo z fabryki. Pozadek, czysto i schludnie.

No prosze...czyli można nie ciapać, wkładac worki, itp. Czegoś tu nie rozumiem. Akcja dotyczy tego samego modelu, tego samego problemu. Komputer jest w tym samym miejscu w każdym z naszych aut.Poważna firma dowiaduje się o problemie i centralnie opracowuje jak to naprawic. Wypracowuja sposób i podają do wszystkich swoich oddziałów procedure, rozumiem ze taką samą. To jak to kuźwa jest, ze każdy serwis robi po swojemu, na jakiegoś czuja. Czyli albo w dupie maja procedury i klienta, albo gówno wiedzą jak to naprawić. Jeszcze raz uważam, że temu dziadostwu nie oddam auta w ręce a i Alfa powodów do dumy nie ma. Kupilismy auta za ćwierć bańki i wypadałoby oczekiwać profesjonalnego podejścia ze strony firmy. Dziadostwo i jeszcze raz dziadostwo. To ma budować prestiż marki. Kpina.

Tym bardziej śmieszy to co robią w polskich ASO, albo raczej smuci

Nie bardzo wiem co fotografowac? Nic tam sie nie rzuca w oczy...ale OK.

OK, rzeczywiście.... ciekawa sprawa - wygląda dokładnie tak, jak u mnie przed 8223. A masz w ogóle jakieś widoczne skutki przeprowadzenia akcji? Gdziekolwiek w samochodzie - pod maską, lub w okolicy skrzynki we wnęce u nóg pasażera? Szczerze mówiąc, aż się prosi o pytanie - to co u Ciebie w ramach 8223 robili? Trochę jak w dowcipie - "Na terenie Polski nie znaleziono kabli miedzianych sprzed 3-ch tysięcy lat, co oznacza, że już wtedy ich mieszkańcy mieli łączność bezprzewodową" ;)

Oby tak n ie bylo ze ponownie zima jak snieg, lod,woda, niskie temperatury wstrzasna Stelvio ponownie auto zwariuje... Serio....widze slady usczelniania silikonem (zdjecia nie pokazaly tego) dodatkowe gumowe uszczelki i ochrona kabli aby po nih woda nie splywala do komputera. Diler mial specjany zestaw materialow do reperacji tego recall ale w nim nie bylo takich szarych "gabek" jak na waszych zdjeciach. Beda robili nastepne Stelvio za kilka dni...poprosze o zdjecia co zrobia w nim. Byc moze fakt ze moje auto bylo juz reperowane na ten feler zmienia stan rzeczy. Nie wiem. Z ASO to zawsze jest loteria.

Tym bardziej śmieszy to co robią w polskich ASO, albo raczej smuci

Jestem chyba ostatnią osobą, która będzie broniła polskich ASO - ale minimum obiektywizmu nakazuje wspomnieć, że w moim przypadku też mieli zestaw do recalla od Alfy, podrukowaną dokumentację i w sumie nie wyglądało to jakoś źle lub chaotycznie. Niestety - nie mogłem być na warsztacie tylko podglądałem ich pracę z kamer, a to nie zawsze dawało pojęcie co dokładnie robią.
Jedyny oczywisty minus to to, że kierownik serwisu na koniec mnie okłamał co do zakresu prac, bo ewidentnie nie chciało mu się zapytać mechaników co dokładnie robili...

Czekam na kolejne zdjęcia po akcji ;))

Mam termin na 3 lipca, sam jestem ciekawy co mi tam ulepią.

Ja na wtorek mam wizytę ws akcji, podobno jakiś spec przyjeżdza :)

Z dobrego źródła wiem że informacja o bylejakości wykonania 8223 dotarła do działu nadzoru. Jaki będzie efekt zobaczymy w najbliższym czasie.

Ja jestem już po tej akcji i nie widzę żadnych zmian. Robiłem w Carserwis Warszawa.

Nie w nogach pasażera nic nie sprawdzałem, ale coś robili bo zostawili odcisk reki na pokrywie silnika :) no i samochód stał 2 dni.

Żeby nie było "ręce które leczą"...

Amortyzatory
Powrót