[Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Nie ważne czy ukradło tych dwóch łebków czy ktoś przed nimi. Po prostu została skradziona. Po jakiego ch szukać dziury w całym?

Jako że bytłem użytkownikiem Giulietty, po długiej przerwie z marką, mam niezmierną chęć pomyśleć o Stelvio. Przydałoby się podsumowanie postów co by nie czytać 110 stron:D

Jako że bytłem użytkownikiem Giulietty, po długiej przerwie z marką, mam niezmierną chęć pomyśleć o Stelvio. Przydałoby się podsumowanie postów co by nie czytać 110 stron:D

Ok, to jak uda ci się przygotować to wklej tu a admin podepnie gdzieś na górze :D

Ok, to jak uda ci się przygotować to wklej tu a admin podepnie gdzieś na górze :D

dobra większość przeczytałem. Szukam teraz wątku jak był dla giulietty na temat silnika 1.4MA, to tutaj jest bliźniacza konstrukcja. Może ktoś opisywał jej jakies wady/zalety?
P.S. Jest ktoś w stanie subiektywnie ocenić ilość miejsca z tyłu? Mam dzieci małe, więc wlecą dwa foteliki na isofix. Obecnie mam Forda Fusion z usa czyli Mondeo MK5 więc teoretycznie auto gabarytowo większę, niewiele słabsze bo 2.0 na turbo również i trochę zastanawia mnie ilość tego miejsca za kierowcą.

Ostatnia edycja:
dobra większość przeczytałem. Szukam teraz wątku jak był dla giulietty na temat silnika 1.4MA, to tutaj jest bliźniacza konstrukcja. Może ktoś opisywał jej jakies wady/zalety?
P.S. Jest ktoś w stanie subiektywnie ocenić ilość miejsca z tyłu? Mam dzieci małe, więc wlecą dwa foteliki na isofix. Obecnie mam Forda Fusion z usa czyli Mondeo MK5 więc teoretycznie auto gabarytowo większę, niewiele słabsze bo 2.0 na turbo również i trochę zastanawia mnie ilość tego miejsca za kierowcą.

Jak 2 foteliki z isofixem z tyłu, to nie ma już miejsca na 3 osobę. Ja wciskam 3 dzieciaków (2 w fotelikach) ale zrezygnowałem z isofixa, żeby przesunąć foteliki bardziej do drzwi. Jest trochę zabawy z zapinaniem ale się da, najlepiej z przedłużkami dla kobiet w ciąży :).

Mam 2m wzrostu, z przodu jest super o ile mogę być odsunięty maksymalnie do tyłu. Jeśli fotelik z bazą to niestety wymusza przesunięcie fotela i wtedy szału z miejscem nie ma. Silnik ok, trafiają się problemy z MA ale dużo mniej niż w 1.4 i jakieś incydenty jak odkręcona śruba pompy oleju, mocowanie turbo i pewnie kilka mniejszych. Niska kultura pracy na biegu jałowym, spore zużycie paliwa ale duża przyjemność z jazdy, dobrze współpracuje z LPG.

Mam 2m wzrostu, z przodu jest super o ile mogę być odsunięty maksymalnie do tyłu. Jeśli fotelik z bazą to niestety wymusza przesunięcie fotela i wtedy szału z miejscem nie ma. Silnik ok, trafiają się problemy z MA ale dużo mniej niż w 1.4 i jakieś incydenty jak odkręcona śruba pompy oleju, mocowanie turbo i pewnie kilka mniejszych. Niska kultura pracy na biegu jałowym, spore zużycie paliwa ale duża przyjemność z jazdy, dobrze współpracuje z LPG.
No wlasnie wsadzę dwa foteliki, teoretycznie oba na isofox, a praktycznie jeden może byc bez, ewentualnie dam go na przód. Muszę gdzieś podjechać zobaczyć auto usiąść sobie wygodnie z przodu i wszystko będzie jasne. Co do MA to sie nie boję, miałem w giuliettcie. Odpowiednie traktowanie i nic sie z nim nie dzieje. Skrzynia ZF to lepszej byc nie mogło, i napewno wleci LPG. Mam obecnie w Fordzie z dotryskiem i sprawdza sie elegancko.

Jeszcze kilka pytań do potwierdzenia od uzytkownikow:
1. Jak działa klimatyzacja? W necie są informacje ze pracuje jak chce, tj. jakby czujnik temperatury w kabinie w ogóle nie reagował i nie regulował jej po wychodzeniu w kabinie?
2. Podobno czystej awarii ulega regulator napięcia ten przy akumulatorze?
3. Praca na biegu jałowym i taka spokojna jazda powoduje szarpanie auta?

Ostatnia edycja:
Witam. Od września posiadam Stelvio FE 280, przejechane ok. 12 tyś. km zatem pozwolę sobie na kilka uwag:
Autko kupione z jazd próbnych (miało 3.5 tyś. km.), bez widocznych uszkodzeń, rys, itp. uważam że w dobrej (bardzo dobrej):) cenie - poniżej 180 tyś. W porównaniu z poprzednikiem (Hyundai IX 35) rakieta, silnik bardzo zrywny, fajne brzmienie. Po przejechaniu prawie 12 tyś. km (głównie żona i na trasie ok. 50 km, troche miasto) głównie tryb "N" - sporadycznie "czerwony" mam spalanie na poziomie 10,2 l. Jadąc "dziadkowo" na trybie zielonym (trasa Wrocław - Warszawa S 8), tempomat na 105/h, noc, brak ruchu pokazał 7,3. Faktycznie da się zejść poniżej 7 -8 litrów, no ale...kto tak będzie jeździł TAKIM autem? Wyciszenie auta ok. Tak do 140 - 150 można rozmawiać dość swobodnie. Nagłośnienie nie powala na kolana, ale nie ma tragedii i powodów do rwania włosów. Może faktycznie nazwa Audio Sound Theatre obiecywało sale koncertową...ale gra jak dla moich uszu spoko, o niebo lepiej niż w IX 35 i lepiej niż w drugim autku - Giulietta. Fotele wygodne, przy tym zakresie regulacj,i można znaleźć dobrą pozycje dla siebie. Troche słabo trzymają w zakrętach przy ostrzejszej jeździe- fakt. Wyraźnie nastawione na komfort. Bagażnik wystarczający - szkoda ze nie ma otworu na narty. Nie kombinowałem z felgami i na zimę kupiłem Hankooki i założyłem na te 20. Prawdziwej zimy jeszcze nie doświadczyłem i nie mogę powiedzieć jak ten zestaw zachowa się w "trudnych" warunkach.
Generalnie autko super się prowadzi, żadnych defektów, nic nie trzeszczy, nie puka. Ogólnie spasowanie może nie bardzo dobre, ale mocne dobre na pewno.
Co do uwag na minus:
- niby pierdoła..ale..odstająca klapka wlewu paliwa. Wcześniej jakoś tego nie zauważyłem, ale jak przyszło trochę w "minusie" klapka wyraźnie wygięta w łuk i odstająca. Dzisiaj byłem w serwisie i podobno "jakoś" to naprawiono. Nie jest idealnie, ale jest wyraźnie lepiej. Serwisant sugerował, ze być może będzie konieczna jej całkowita wymiana;
- problem zgłaszany przez innych kolegów - niedomykające/otwierające się prawe lusterko przy wyższej temp. Byłem na akcji naprawczej i podobno jest wymieniony sterownik - ponoć po problemie;
-bodaj ze dwa razy, nie wiedzieć czemu klapa bagażnika dostała spowolnienia:) i troche się jej przysypiało. Było, odnotowałem, teraz jest ok.
- od nowości mam jakby w plamkach srebrną ramkę wokół szyb (obie strony). Niczym nie można tego usunąć. Problem zgłoszony, ma być podjęta próba wyczyszczenia przez serwis (sądze, że bez szans - poddał się nawet profesjonalista od zabezpieczeń lakieru, itp.) pożyjemy..zobaczymy. Pewnie do wymiany.
To tak na gorąco w piątkowy wieczór.
A jak porównujesz gabarytowo środek i bagaznik względem IX35?

Amortyzatory
Powrót