• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Ok, myślałem że z jakąś może Kugą czy coś z obecnej stajni nędznej, to brzmiało to dziwnie :-).

Ale to zupełnie inny samochód, napęd podstawowo zapewne na przód, mondeo samo z siebie jest przepastne jak Superb no i to nie SUV - więc wrażenia z jazdy będą inne (chociaż Stelvio suv jezdzi lepiej jak większość sedanów). Ciężko porównywać moim zdaniem.

Ok, myślałem że z jakąś może Kugą czy coś z obecnej stajni nędznej, to brzmiało to dziwnie :-).

Ale to zupełnie inny samochód, napęd podstawowo zapewne na przód, mondeo samo z siebie jest przepastne jak Superb no i to nie SUV - więc wrażenia z jazdy będą inne (chociaż Stelvio suv jezdzi lepiej jak większość sedanów). Ciężko porównywać moim zdaniem.
czy ja wiem czy nędznej? Amerykanska Kuga czyli Escape ma 2.0 EB 250km i pojedzie tak samo jak Stelvio. Nie porównuj Mondeo do superba to zupełnie inne auta. Stelvio moze i prowadzi sie fajnie ale ma duzo innych wad które są denerwujące.

czy ja wiem czy nędznej? Amerykanska Kuga czyli Escape ma 2.0 EB 250km i pojedzie tak samo jak Stelvio. Nie porównuj Mondeo do superba to zupełnie inne auta. Stelvio moze i prowadzi sie fajnie ale ma duzo innych wad które są denerwujące.
Za dużo czytania, za mało praktyki 😉 w tych pieniądzach ciężko o samochód dający więcej frajdy z jazdy, z niezawodnością też jest naprawdę dobrze, często dużo mniej problemów niż u konkurencji. Czytanie for, grup na fb daje złudne wrażenie dużej awaryjności bo zazwyczaj ktoś pisze wtedy jak ma z samochodem problem a nie melduje się jak jest wszystko dobrze.

Za dużo czytania, za mało praktyki 😉 w tych pieniądzach ciężko o samochód dający więcej frajdy z jazdy, z niezawodnością też jest naprawdę dobrze, często dużo mniej problemów niż u konkurencji. Czytanie for, grup na fb daje złudne wrażenie dużej awaryjności bo zazwyczaj ktoś pisze wtedy jak ma z samochodem problem a nie melduje się jak jest wszystko dobrze.
Mam odpowiednio duzo praktyki aby subiektywnie oceniać tym czym jeżdżę:)

ja powiem tak- miałem stelvio od 2019 r. zrobiłem nim 150 tkm sprzedałem i kupiłem ...kolejne stelvio. mój serdeczny kumpel - giulia od 2019 r. sprzedana w niecały tydzień i kupione..... stelvio. Nie ma aut bez wad ale patrząc co odwala konkurencja przynajmniej nie rujnuje budżetu. Jedni łopoty korozyjne inni silnikowe i napędowe jeszcze inni elektronika a jeszcze inni wszystko na raz - dziękuję. do tego chore ceny za serwis i części.

wiesz kugę to możesz porównać co najwyżej do tonale jakiejś corolli cross czy dacii duster - w tech chwili to jakikolwiek ford to jakoś zero polotu- no może trochę puma reszta to jakieś takie .... dziadkowe na działkę.
a mondeo wymiarowo i napędowo jak najbardziej superb - z tym że ten drugi bije mondeo na głowę pod każdym względem. w pracy tak sie składa że mamy służbowe mondeo i superb. ten pierwszy to wiesz - tak do jazdy za karę.

Mam odpowiednio duzo praktyki aby subiektywnie oceniać tym czym jeżdżę:)
wiesz - ty po prostu szukasz auta pod LPG - Stelvio Ci nie podchodzi do tego celu i szukasz pretekstu aby odrzucić- oki - masz do tego prawo tylko róbmy porównania z głową a nie od czapy wiesz to jakby opowiadać że w fiacie 500 jest z tyłu ciasno w porównaniu do np fiesty.

wiesz - ty po prostu szukasz auta pod LPG - Stelvio Ci nie podchodzi do tego celu i szukasz pretekstu aby odrzucić- oki - masz do tego prawo tylko róbmy porównania z głową a nie od czapy wiesz to jakby opowiadać że w fiacie 500 jest z tyłu ciasno w porównaniu do np fiesty.
2.0 GME dobrze współpracuje z LPG

Nędza w Europie. Jeździłem Kugą EU testowo żeby kupić, jak mało nie wypadlem razem z drzwiami na szybkim zakręcie to odpuściłem - fotele dramat 3 lata temu. Jeździło to emerycko i wykonanie wnętrza wg mnie o klasę gorsze, Vignale wtedy nie było. Nie znam amerykańskich wersji, pewnie z większymi silnikami zasuwają sprawniej.
Jeździłem Mondeo i Superbem - nie będę się wypowiadał co lepsze bo dla mnie bez różnicy i nie do porównania ze Stelvio. Nie chodzi mi o to, że przepasc w którąś stronę tylko to całkowicie różne samochody.
Przede wszystkim Kuga, Mondeo, Superb to napęd na przód z ewentualnym haldexem. Stelvio dokładnie odwrotnie. Jak to porównywać, inny charakter prowadzenia wózka.
Że Stelvio nie jest bez wad to oczywiste.

Nie przesadzaj, że niecały litr w trasie to jakiś problem. W mieście wychodzi trochę więcej ale nadal bardzo bardzo opłacalne
nie wiem co on gada wlasnie, mam obecnie dotrysk w fordzie i pali 1l na 100km. W stelvio zrobie to samo.

dla mnie współpraca z lpg to jazda na albo benie albo na lpg a nie protezy trochę tego trochę tego.

I nie porównuję aut do siebie bezpośrednio tylko to co mam do tego co chce kupić. W życiu bym sie na gównianego superba nie zamienił za mojego forda. Ford jest od superba jest tylko mniejszy w srodku, ale jakościowo jest lepszy, jedzie lepiej i nic sie z tym nie dzieje. Pisanie o firmowych gdzie są raz ze podstawowe, dwa ze wykluczone, a 3 ze w pl 2.0 Ecoboost jest jak wisienka w mondeo. Spójrz na otomoto. Ile jest mondeo z tym silnikiem. Nie jeździłeś to nie gadaj. Burzysz sie tak samo jak przy tym ze ktos powie ze alfa jest królowa lawet. Ja porównuję auto ktorym jezdzi mi sie super i nie chce przejść na gorsze, a nie zeby je skreślić. Fordem wsiadam jade 500km wysiadam i nic mnie nie boli. Zapinam tempomat na 160 i nie czuje predkosci, śmieszne ilość lpg+pb spala i elastyczność ma taką ze moge sie założyć ze w porównaniu do stelvio przyspieszenie 100-200 ford ma lepsze. I jeżeli chodzi o wygodę to nawet nie ma co porównywać. Przypomnę ze mondeo ma ta sama plyte podłogowa co s80. Tak jest to tapczan ale i szybki i wygodny. Albo kupie stelvio albo durango 5.7

Wiesz - Tobie może zdanie się nie podobać dla mnie mondeo stoi klasę niżnej niż superb i tyle- użytkowane wersje nie są podstawowymi tłuką sporo kilometrów a i awaryjnosć mondka po prostu przemilcze. Róniez. Lepsza "wygodę" kugi po prostu pominę... tak to moje zdanie.
porównywanie tych samych płyt podłogowych- tak przypomnę to jak z bięznikiem opon - Nalewajki tez czesto maja taki sam bieżnik jak premium jakoś różnica jest

Wiesz - Tobie może zdanie się nie podobać dla mnie mondeo stoi klasę niżnej niż superb i tyle- użytkowane wersje nie są podstawowymi tłuką sporo kilometrów a i awaryjnosć mondka po prostu przemilcze. Róniez. Lepsza "wygodę" kugi po prostu pominę... tak to moje zdanie.
porównywanie tych samych płyt podłogowych- tak przypomnę to jak z bięznikiem opon - Nalewajki tez czesto maja taki sam bieżnik jak premium jakoś różnica jest
ale mi sie nie chce z Toba dyskutować, nie po to tu jestem zeby sie sprzeczać. Było sobie kupić VAGa i jeszcze bardziej się dowartościować:)

A jak gościu napisał w ogłoszeniu że wymieniłem przed sprzadażą te rzeczy
Serwis przy 170500 km 07/2025obejmował (FV do wglądu):

- rozrząd+ pompa wody

- nowe opony wielosezonowe Bridgestone 235/55/19

- olej silnikowy + wszystkie filtry

- olej skrzyni biegów + filtr

- olej w napędach

- odma

- czujnik ciśnienia oleju

- uszczelka smoka miski olejowej
to oznacza ,że silnik już umarł i próbuje sprzadać trupa czy jeszcze będzie żył. Można tym sie zainteresować czy dać sobie spokój.

- rozrząd+ pompa wody

- olej w napędach

- odma

to oznacza ,że silnik już umarł i próbuje sprzadać trupa czy jeszcze będzie żył. Można tym sie zainteresować czy dać sobie spokój.
trudno powiedzieć, ale zrobił tyle rzeczy i sprzedaje? coś musi go boleć..

- rozrząd+ pompa wody

- olej w napędach

- odma

Jak kiedyś pisałem - ktoś jak liczy że będzie ok- nie będzie - ten silnik ma masę wad które prowadzą do jego zniszczenia za 50 tyś można podjąć ryzyko jak ma ktoś czas i ochotę na zabawę - z tą jednostka napędową dla mnie auto jest niesprzedawalne a już na pewno nie za taka kasę

Jak kiedyś pisałem - ktoś jak liczy że będzie ok- nie będzie - ten silnik ma masę wad które prowadzą do jego zniszczenia za 50 tyś można podjąć ryzyko jak ma ktoś czas i ochotę na zabawę - z tą jednostka napędową dla mnie auto jest niesprzedawalne a już na pewno nie za taka kasę
Przesiądź sie na forum Passata proponuję. Bo Twoje mądrości są ciężkie do czytania.

Amortyzatory
Powrót