[Stelvio] czujnik cisnienia opon

ciut poczytałem sobie dzisiaj o TPMS, i wg materiałów na stronach producentów giulia/stelvio mają automatyczne przypisywanie ID czujników, czyli nie trzeba wcześniej klonować, trzeba tylko trochę pojeździć (w instrukcji giulii piszą coś o czasie do 20minut i trzeba przekroczyć 25km/h). tylko nigdzie nie ma o przypisaniu stron. zastanawia mnie na jakiej zasadzie się to dzieje - czy w naszych autach są 4 oddzielne anteny kierunkowe bądź indywidualne przy kołach i po np sile sygnału rozpoznają który jest gdzie? jeśli tak jest to żadne uniwersalne czujniki nie są nam potrzebne, a do tego sam system by je zamienił stronami. Może ktoś kto założył czujniki bez klonowania/losowo, sprawdzić czy jak upuści np 0.3bar z jednego koła, chwilę pojeździ to cz pokaże mu system na dobrej stronie ten spadek ciśnienia? chciałbym jakiś dowód że nie przypisują się losowo/byle jak.
Pytałem w ASO, koszt czujnika 220zł no i przy zakupie 4 rabat 10%. Tu tylko pytanie do tych co montowali ( [MENTION=67999]michal35[/MENTION]), czy ori czujniki maja regulowany kąt czujnika? pytam bo bede je zakladal do felg z Alfy 159 a tam moze byc inaczej niz w felgach Giulii.

A te czujniki z Autela trzeba wcześniej zaprogramować, czy jak się wrzuci w koło, to same zagadają (bo mają G sensory)? pytam bo jakieś sprzeczne informacje widziałem, w jednym miejscu pisali że aktywuje się je pierwszy raz programatorem, w innych że ten G sensor je budzi, są też różne osobno USA/EU 315/433MHz jak i 2w1, nie wiem czy wszystkei zachowują się tak samo. No chyba ze pierwszy raz i tak trzeba chociaż zaprogramować je pod dany model auta?
[MENTION=76594]fenix726[/MENTION] Jakę te Schradery mają szacowaną wytrzymałość baterii? Nigdzie nie widziałem informacji, a inni producenci podają (wartości typu 5-7 lat)

Ostatnia edycja:
Nadajnik aktywuje si po wykryci ciśnienia 0,8 bara. Odbiorniki sa przy każdym kole.

piszesz ogolnie czy o autelach? wlasnie przy tych uniwersalnych autelach nie wiem czy nie trzeba ich wczesniej zaprogramowac pod dana marke/model. pytam bo komplet mozna kupic na ali z wysylka z uk za 340zl, a skoro sa rownie dobre z tego co widze ze ludzie je chwala, to po co przeplacac. dodatkowo maja regulowany kat(zastosowanie w nie ori felgach) a w razie czego mozna je programowac w pelni. w przyszlosci na takich programowalnych moze odaloby sie sklonowac czujniki systemu nieorykinalnego tpms (taki z wyswietlaczem https://allegro.pl/4x-tpms-do-samochodu-czujnik-cisnienia-temperatury-i7300765190.html) jaki zamierzam dokupić do giulietty (felgi ktore ida do giulii na zime w lecie jezdza w giulietcie). wie tos czy czujniki z takiego careup mozna sklonowac programatorem autela?

w ogóle jak mnie to g... irytuje Specjalnie więcej ostatnio pompowałem i co? Był spokój. Spadał temperatura i znowu cyrk.

IMG_20181017_002254.jpg

Dziwnie z tymi problemami z TPMSem... Ja w Stelvio 10/2017 ani razu nie miałem sygnału, a przecież ciśnienie się waha nawet +/-0.2 bara w zależności od temperatury, czasu i tempa jazdy itp - wiem, bo zerkam na wskazanie czasami.

W Super nigdy mi się nie pojawiał komunikat. W Veloce też przejeździłem cała poprzednia zimę i było git. Teraz na letnich oponach mam taki cyrk raz w miesiącu przynajmniej. Może źle mi coś zamontowali czy coś. Może dlatego że mam runflaty? Zimówki też mam runflaty i wszystko stabilnie. Nie mam pojęcia co się dzieje. Zmienię na zimówki i zobaczę czy przestanie się drzeć.

U mnie wyświetla ciśnienia od 1,9 do 2,6 i żadnego alarmu. Ustawiłem na 2,1/2,3 i zwykle chwile po wyjeździe z garażu mam aktualne wskazania, potem ciśnienie rośnie, a zdarzyło się raz, że był przymrozek i przód wskazał 1,9 ale bez alarmu. Po prostu jak wszedłem w funkcję to taki był odczyt. Tył tez odpowiedni spadł, tyle, że na 2,1 i 2,2 (dwa tylne inaczej).

w instrukcji coś mi się obiło o oczy że zakres ciśnień ustawiany jest dla danej konfiguracji - może w zależności jakie auto miało koła (rozmiar, runflat, szeroki tył) fabrycznie to inaczej poustawiali progi alarmowe? Może też w zależności od rocznika fabryka zmieniała domyślne ustawienia (np skargi klientów)?Może też tak być że to ustawia serwis przed wydaniem auta, i coś zmienili albo źle ustawili?
Ja bym jechał do ASO i kazał im z tym zrobić porządek.

W instrukcji dla żadnej konfiguracji nie ma zalecanego ciśnienia 1,9, powinien być komunikat wg mnie.

Może dla RF nie ma przewidzianego alarmu, bo przecież można jeździć bez powietrza. :)
Chyba spuszczę powietrze i zobaczę czy i kiedy pojawi się jakiś komunikat.

W instrukcji dla żadnej konfiguracji nie ma zalecanego ciśnienia 1,9, powinien być komunikat wg mnie.
przeciez musieli ustawic jakis margines czyli iles tam nizej. zauważ ze dla roznych kol sa zalecane rozne cisnienia. ty miakes oryginalnie 16 albo 17 o ile pamiętam i bez rf, jakie dla takich bylo nominalne w instrukcji? do tego jakis zapas i moze ci wyjdzie ze 1.9bar twoj samochod widzi jako akceptowalny podczas gdy u innych pokazuje alarm na 2.3bar czy cos w tym stylu, tele ze ich auta z fabryki wyjechaly na 18/19 z funflat i moga byc inaczej ustawione.

Ostatnia edycja:
U mnie pojawił się komunikat na oponach zimowych 17", w zimie, rano, gdy jedno koło miało 2,2, drugie też miało 2,2 i alarm się nie pojawiał - domyślam się, że są to wartości przybliżone i mogło być np. 2,19 (na ekranie pokazało 2,2, ale może w komputerze są dokładniejsze dane?) Minimalnie dopompowałem i komunikat zniknął (znikał także wtedy, gdy robiło się cieplej w ciągu dnia.
Teraz mam letnie 19" z większym ciśnieniem i komunikaty nie pojawiają się w ogóle.

do końca nie wiemy jak to działa dokładnie, czy i jakie są różnice zarówno algorytmu raprotowania problemów jak i progów alarmów w zależności z jakimi kołami auto wyszło z fabryki czy jaka była data produkcji. algorytm może ignorować przez jakiś czas pewne wskazania, może alarmy dopiero są pokazywane/czy znikają jak się trochę pojeździ? natomiast jeśli ktoś ma ori rozmiar, stosuje odpowiednie ciśnienia do opon wg instrukcji (nie bazujcie na manometrze bo te często mają duży błąd - np mój kompresor (taki nieduży za 300 czy 400zł) od nowości zawyża o jakieś 0.2-0.3bar wg profesjonalnych manometrów (sprawdzane w kilku warsztatach wulkanizacyjnych), a ma co chwilę alarmy, to coś jest nie tak - może wadliwy czujnik, może źle zamontowany - auta są na gwarancji, poróbcie fotki/filmiki i do ASO na naprawę. na co czekać, na koniec gwarancji?

Mi akurat sypie alarmami na oryginalnych fabrycznych letnich oponach. Nie mam pojęcia co powoduje alarm. Pojawia się w tak różnych sytuacjach że podejrzewam, że coś jest zepsute. Np teraz zniknął mi komunikat z prawego przedniego a lewy ciągle jest mimo, ze oba wskazują dokładnie to samo. Kur... mają te ekrany kolorowe a nie mogą napisać krótkiego komunikatu dlaczego pojawił się alarm. Musze sprawdzać w papierowej instrukcji albo pytać na forach czy ASO. To parodia.

Mi akurat sypie alarmami na oryginalnych fabrycznych letnich oponach. Nie mam pojęcia co powoduje alarm. Pojawia się w tak różnych sytuacjach że podejrzewam, że coś jest zepsute. Np teraz zniknął mi komunikat z prawego przedniego a lewy ciągle jest mimo, ze oba wskazują dokładnie to samo. Kur... mają te ekrany kolorowe a nie mogą napisać krótkiego komunikatu dlaczego pojawił się alarm. Musze sprawdzać w papierowej instrukcji albo pytać na forach czy ASO. To parodia.
jakosc komunikatow z softwaru to inna sprawa, masz jakaś usterke (skoro zimowe ok to pewnie ktorys czujnik w letnich) to jedz ja naprawic do aso. jak nie zdiagnozuja to pewnie wymienia ci czujniki na nowe na poczatek, a obe beda mialy nowe baterie, do tego kola ci wywaza za free wiec ne tylko strata czasu. skoro to masz na letnich tylko to zgłoś im to ale umowcie sie zeby zostawic temat do wiosny, przyjedziesz to ci za free i bez dodatkowej wizyty/straty czasu jeszcze kola letnie zaloza.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - odnośnie felg od 159, ja założyłem zimowe opony na 17" i dodatkowo czujniki fabryczne - bez problemów.

dzieki za info. zamowilem właśnie schrader-y, markowe, 550zl komplet mnie policzyli, bateria ma wytrzymac do 10 lat i do 160kkm. kupowalem tu https://xfelgi.pl/info/czujniki-cisnienia-tpms.
obsluga super na poziomie, pan odpowiedzial rzetelnie i milo na wszystkie pytania, przesłał na maila pdfy z instrukcja montazu i innymi danymi. czujniki przyjda aktywowane/zaprogramowane pod giulie (z innymi id bo nie ma potrzeby klonowac).

wczesniej dzwonilem do viakena (dystrybutir autel) niemily gosc gadal ze mna poirytowany chyba ze zadaje za duzo trudnych pytan, do tego skomentował ze dzielę felgi z giulietta zony zamiast kupic osobny komplet. juz kiedys z nimi miakem do czynienia, pytalem o interfejs do giulii i sposoby ominiecia security gateway na obd,tez nie byla to ani mila ani rzetelna rozmowa, tak wiec viakena nie polecam

Ja montowałem czujniki Cub UNI sensor, zamawiane razem z felgami msw 82. zaprogramowane do Giulii. Po założeniu na auto od razu działały. Nie trzeba żadnego klonowania robić, chociaż w warsztacie wulkanizacyjnym próbowali wmówić że bez tego nie będzie działać.

no bo w niektórych autach nie jest jak w Giulii/Stelvio, pewnie niektórzy wulkanizatorzy nie mieli styczności z systemami gdzie się same programuja. w tych autach gdzie nie robi się to automatycznie to przez obd trzeba wprogramowywać/przypisać ID, więc łatwiej w takich autach klonować obecne czujniki i trzymać na odpowiedniej stronie auta. klonowanie działa też w autach z automatycznym systemem przypisania, stąd może niektórzy wulkanizatorzy nawet nie zorientowali się że już tego nie trzeba robić, robili i działało więc wierzą w klonowanie jako jedyny słuszny sposób

wrzuc w temacie o felgach fotki Twojego auta na tych msw82, bardzo jestem ciekaw efektu. ktore ET wziales?

Ostatnia edycja:
no bo w niektórych autach nie jest jak w Giulii/Stelvio, pewnie niektórzy wulkanizatorzy nie mieli styczności z systemami gdzie się same programuja. w tych autach gdzie nie robi się to automatycznie to przez obd trzeba wprogramowywać/przypisać ID, więc łatwiej w takich autach klonować obecne czujniki i trzymać na odpowiedniej stronie auta. klonowanie działa też w autach z automatycznym systemem przypisania, stąd może niektórzy wulkanizatorzy nawet nie zorientowali się że już tego nie trzeba robić, robili i działało więc wierzą w klonowanie jako jedyny słuszny sposób
...

No to przepraszam, jeżeli ja poza klepaniem programów potrafię w godzinę-dwie przyswoić sobie komplet wiedzy o TPMS i w szczególności - sposód implementacji tego w Stelvio - to taki "wulkanizator", który po latach funkcjonowania TPMS na rynku jeszcze tego nie ogarnął, powinien zająć się np. sprzedażą warzyw na ryknu...

Amortyzatory
Powrót