[Giulia] Sprzęt grający H/K

Jestem przyzwyczajony do niemieckich aut gdzie wszędzie ( choć to utarta opinia) jest ordnung :), i to moja pierwsza alfa. Ale jak mówi mój znajomy, Q kupuje się dla silnika, zawieszenia, układu kierowniczego :), u mnie jak do tej pory wszystko gra, a jeździ ..... dawno nie prowadziłem takiego wariata, a różnymi jeździłem :D. Co do jakości nie jest źle. Jakość materiałów i małe niedoróbki trochę psują ogólny super wizerunek. Jak dla mnie dawno nie jeździło się tak dobrze. Widzę też jak jest polakierowany i to tez nie jest ideał.Jestem detalistą i na wszystko zwracam uwagę. Sylwetkę ma ładną i nić w nim nie puka i nie stuka, nie trzeszczy. Może to specyfika Q bo to podobno nie wiele ma wspólnego ze zwykłą Giulią :)

w kwestii "usterek różnorakich" właśnie mam kolejną.... przyciski od zamykania drzwi (te w klamkach) się klinują z obu stron po wciśnięciu.... rece mi juz czasem opadaja, naprawde

Pocieszę Cię, mam to samo, działają jak chcą, jedne i drugie, ale mają swoje humory, bo już miałem zgłaszać ale im przeszło.

Myślałem ze to kwestia tego, ze ceramika była położona i się pozaklejały, bo taki właśnie jest objaw, ale skoro i Ty masz to znaczy, że coś jest na rzeczy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ostatnia edycja:
czyli mozliwe ze np od mycia ... przeniesmy dyskusje o tym do dedykowanego tematu, w tym niech zostanie samo rzempolenie HK (jak pisałem o przyciskach nie było jeszcze tematu :P)

[MENTION=48512]Anderson[/MENTION] - w Trabancie było fajnie. Odwoływanie się do niebios i tak nie pomoże aby zagrać w Twojej szopie. Miej trochę dystansu do Siebie bo inaczej będziesz miał życie pozbawione uciech intelektualnych.

chamski offtop, zgłosiłem do moderatora
a co do meritum: powtórzę, w aucie za takie pieniądze, powinno grać. Masz inne zdanie? Uzasadnij.

- - - Updated - - -

w kwestii "usterek różnorakich" właśnie mam kolejną.... przyciski od zamykania drzwi (te w klamkach) się klinują z obu stron po wciśnięciu.... rece mi juz czasem opadaja, naprawde

Zaraz Ci marek156/159sw napisze, ze w trabancie było lepiej. A poważnie mówiąc, takie usterki świadczą o tym, ze Włosi nic a nic się nie nauczyli, niestety. Rynek to widzi i auto się nadal marnie sprzedaje. W stosunku do konkurencji bardzo marnie.
Sprzęt grający H/K to powinno być gwarantem, za duże pieniądze w dodatku, dobrego brzmienia, jakości, itd.

- - - Updated - - -

Dla koneserów muzyki jest filharmonia i kilka sal koncertowych a nie Torwar i samochód. Na trzech metrach kwadratowych nie da się osiągnąć super dźwięku przestrzennego tak jak nie da się oglądać TV w telewizorze 60 calowym w 15 metrach kwadratowych.
Nie przesadzajcie.

co Ty bredzisz człowieku. Nie słyszałeś chyba, jak dobrze może brzmieć muza w aucie. Kwestia zarówno sprzętu grającego, jak i kabli, zwrotnic, oraz wygłuszenia, montażu itd. W Giulii ewidentnie jak widać, ten temat zepsuto.

Jak fakty się nie podobają, tym gorzej dla faktów. Płacę, wymagam. Jasne ale nie dla marka156/159sw.

8 lat temu wymontowywałem z auta za pół miliona zł najwyższe dostępne dla niego nagłośnienie HK - nie dało się tego gówna słuchać
kupujesz system audio od producenta auta - jesteś wydymany i płacisz za znaczki - na pewno nie za porządne komponenty i jakość dźwięku
zawsze za cenę lepszego audio od producenta samochodu da się zrobić o niebo lepsze...

Dlatego ponieważ każdy z nas wydał te dodatkowe pieniądze na coś co miało być lepsze to niech będzie lepsze. Dlatego warto przycisnąć FCA albo zrobić drakę w mediach, a tego na pewno nie chce dystrybutor bo wtedy wychodzą i inne kwiatki. Mam małe kino domowe HK model BDS. Gra bardzo fajnie. Tym się kierowałem przy zakupie tej opcji, więc nie wiem co na to samo HK czy wie jak ktoś szarga jej opinie, chociaż wiem że to nie jest sprzęt Hi-end, ale lepszy niż standardowy. Oby się nie okazało że podstawa gra lepiej :)

dla mnie skandalem jest, że lepszy dźwięk mam fabrycznie w giulieccie veloce niż w giulii z HK.... Również (o zgrozo) wydechu.... [MENTION=48512]Anderson[/MENTION] - auto ma więcej zalet niż wad, chyba o to Markowi chodzi, że czepiamy się detali a autko świetnie jeździ, fajnie wygląda etc. Poza tym ja nie zauważam jakiś mega problemów w Alfie niespotykanych nigdzie indziej. W pierwszych mazdach 6 było tak głośno jakby ktoś rzucał kamieniami w dach. W mercedesie za 0,7mln mojego prezesa niegdysiejszego nie działał zapłon... auto stało 2m w serwisie... Nie ma reguły.

Na pewno HK powinno działać lepiej, i nie zgadzam się z Markiem w 100% - bo słyszałem dźwięk w volvo np. nowym i to jest dzień do nocy. Natomiast dużo bardziej podoba mi się podejście osy4, który spamuje, pisze, reklamuje i marudzi producentowi niż takie narzekanie. Poza tym nikt nikogo nie zmusza do zamawiania w ciemno - można iść, odsłuchać, pobawić się nawigacją i zadecydować. Ja wziąłem w ciemno nie słuchając HK i wziąłbym po raz drugi tę giulię. A jak mogę przyczynić się, że coś poprawią - to czemu nie?

każdy nie ;) tamto wspomniane auto kupiłem uzywane i natychmiast wywaliłem HK za które zapłacił pierwszy własciciel :)

to ja też ponarzekam. choć raczej jako ktoś to 'prawie' kupił nową alfę. posłuchałem hk u kolegi makaronka i w giulietcie bose gra lepiej (dynamika). co więcej, nie do końca przekonany czy samochód klasy premium powinien mieć system multimedialny (menu/navi) które tak sobie działa, niedopracowane oprogramowanie oraz brak uzupełnień o te rzeczy których nie ma bo ktoś nie dał rady ich napisać/przetestować/whatnot, postanowiłem zainteresować się innymi opcjami. dziś rano oddałem z dnia użytkowania infiniti qx30. nie wchodząc specjalnie w kwestię tego pojazdu, to chciałbym kilka słów o audio. audio jest w qx30 od bose i ma aktywne wytłumianie hałasu i... zakochałem się w nim (tak jak w słuchawkach bose można się zakochać nie dla super jakości dzwięku, ale za to, że w metrze czy w samolocie nie ma huku dochodzącego z zewnątrz). jakość dźwięku jest ok (jest dynamika, jest milszy sub ale nie wali basem jak z rybnego), ale aktywne wytłumianie to mistrz... szczególnie dizela.

kwestię niższej ceny niż alf 4x4, lepszego wyposażenia i lepszej gwarancji pominę, bo to wątek o audio.

Giulia tez ma coś takiego jak „dźwięk otoczenia” który można włączyć i wyłączyć. Kwestia jakosci i zasadności działania. Jeżeli normalnie nie gra dobrze to żadne tego typu zabiegu nic nie poprawia. Jak idzie się odsłuchać sprzęt HiFi w salonie to odsłuchuję się w trybie Direct lub Pure. Tak aby usłyszeć różnice miedzy jednym ampli a drugim czy jednym zestawem kolumn a drugim. Tu w Giulii klapę daje i coraz bardziej się do tego przekonuje wzmacniacz. Jest płasko i nie wyraźnie. Z drugiej strony ciekawe jakby podjechać do profesjonalisty od car audio i podmienić wzmacniacze to może zabawka ruszy. Tylko czy tak można bo w Audi żeby coś nowego zadziałało poprawnie w samochodzie to cześć ta trzeba przypisać do numeru VIN auta przez centrale w DE. Bo inaczej albo nie zadziała albo zle zadziała. Zabezpieczenia przeciwkradzieżowe. Żeby tak nie było w AR bo wtedy nic się nie sprawdzi dla porównania. Ma ktoś taka możliwość znaczy znajomka od car audio który mógłby to profesjonalnie sprawdzić ??

Tutaj jest post na temat tego, że setup HK w Giulii jest podobny do tego z Mercedesów, problemy są spowodowane podobno słabym wzmacniaczem. Jest też link do opisu rozwiązania problemu przez wymianę wzmacniacza.

Po przesiadce z Audi A5 z systemem Bang&Olufsen uważam, że HK w Giulii gra naprawdę słabo. Nie wierzę w procedurę reklamacyjną (bo przecież to nie usterka a ocena jakości dźwięku jest kwestią subiektywną -- każdy mógł na jeździe próbnej sobie posłuchać i podjąć decyzje, czy mu się podoba), prędzej w "marudzenie" do FCA i ich chęć rozwiązania problemu PR-owego.
Nie sprawdzałem kosztów samodzielnej wymiany wzmacniacza, pewnie wiązałoby się to z utratą gwarancji na cały infotainment a może i całą elektronikę.

Rozwiązanie: tryb RACE :D Audio jest wtedy zapewnione

Giulia tez ma coś takiego jak „dźwięk otoczenia” który można włączyć i wyłączyć.

O, tego nikt mi nie zaprezentował. Może jest tak głęboko ukryte w menu jak to, że Pertyn ciągle próbuje znaleźć gdzie w menu się ustawia trącenie kierunkowskaza na 3 czy 5 błyśnięć. Albo to jak wyłączyć odsuwanie fotela kierowcy przy otworzeniu drzwi...

Jak idzie się odsłuchać sprzęt HiFi w salonie to odsłuchuję się w trybie Direct lub Pure.

Na etapie mojego hifi nie ma czegoś takiego, bo nie ma equlizerów i innych uzdatniaczy. Jest źródło, wzmacniacz (z 3 przyciskami i pokrętłem), głośniki (dwa, maks 3, ale tylko kiedy ten trzeci ma świadomość o pozostałych dwóch) i kable. Nic, zero, null, nada, zip.

W przypadku samochodu jestem w stanie zaakceptować EQ, bo nie mam możliwości wyboru konkretnego audio, jak to robię w przypadku domu. EQ to pierwsza rzecz jaką wyłączam.

O, tego nikt mi nie zaprezentował. Może jest tak głęboko ukryte w menu jak to, że Pertyn ciągle próbuje znaleźć gdzie w menu się ustawia trącenie kierunkowskaza na 3 czy 5 błyśnięć. Albo to jak wyłączyć odsuwanie fotela kierowcy przy otworzeniu drzwi...
"Dźwięk otoczenia" to nieudolne tłumaczenie na polski "Surround sound", czyli dźwięk otaczający :). Generalnie większość użytkowników uważa, że włączenie surround pogarsza jakość odsłuchu w Giulii.
A co do ustawienia liczby błyśnięć i odsuwania fotela -- tego na pewno w menu nie ma; ta druga opcja podobno ma się pojawić jako update jeszcze w tym roku

"Dźwięk otoczenia" to nieudolne tłumaczenie na polski "Surround sound"

hehe, też tak mi się wydawało z tym surround sound, bo na to się natknąłem gdzieś w temacie giulii

A co do ustawienia liczby błyśnięć i odsuwania fotela -- tego na pewno w menu nie ma; ta druga opcja podobno ma się pojawić jako update jeszcze w tym roku

Uooo, to Pertyn będzie zadowolony :) Jeżeli jednak nie kupię nic w tym roku, to poczekam, aż nowe samochody Alfy trochę 'wydorośleją'

Otrzymałem zgłoszenie i zapytanie z cemntrali z HK:
Hi,

Thank you for contacting Harman Support. In order to help you further, can you please give me more information :
Did you set up the audio system yourself ?
Was it a HK system music already installed by [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo ?
MAny thanks in advance,
Kinds Regards,

Yohan,

Customer Support EMEA,
Harman Lifestyle Division

Co wy na to? Kontakt nawiązany :) Ale dziwne że HK nic o tym nie wie że współpracuje z AR :)

Ostatnia edycja:
(...)
Co wy na to? Kontakt nawiązany :) Ale dziwne że HK nic o tym nie wie że współpracuje z AR :)

I super! A że nie wie -- to mnie akurat nie dziwi, i FCA i HK (w grupie razem z JBL, AKG, Infinity) to duże korporacje, większość osób tam zna tylko swój kawałek a nie całą strategię i partnerstwa firmy.

Już chcieli mnie zbyć że to nie ich problem ale po ostatnim mailu napisali:
Marcin,

Thank you for taking the time to coming back to me and being concern for out brand. It is, indeed, a serious problem if the sound issue persists in a lots of cars. I will raise this situation to my supervisors and see what they can do.

Many thanks again,
Kinds Regards,

Yohan,

Customer Support EMEA,
Harman Lifestyle Division

Może sprawa się rozwinie :)

damn... ale ich/jego angielski w oczy kole... czepiam się. wiem. nic nie poradzę :cool: ale liczę, że jakiś nacisk to wywrze a nie /dev/null :P

Pisałem z tego linku: https://pl.harmankardon.com/support-contact.html
W rubryce produkt zaznacz po prawej stronie " Produkty nie wymienione" i napisz że dotyczy HK w AR .
Trafi to do innego gościa i będzie trochę zamieszania. Po mojej interwencji potraktował to jako pojedyńczy przypadek i odesłał do dealera. Ale jak mu napisałem ze to światowy problem i godzi w dobre imię ich firmy i poprosiłem o przekazanie wyżej to dopiero zareagował :)
Miło byłoby gdyby ktoś jeszcze a może wszyscy co mają HK pocisneli. Ja się na narzekałem za wszystkie czasy :) na HK

A i jeszcze mail :support@harman.com

Amortyzatory
Powrót