• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Sprzęt grający H/K

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

osy4

Nowy
Auto
Giulia Q
Nie wiem czy macie takie samo wrażenie ale muza w HK w Giulii to jakaś kompletna pomyłka ( podobnie jak navi ). Skusiła mnie marka oraz całkiem rozsądna moc 900 Watt oraz ilość głośników. Myślałem ze będą grały pieknie a tu totalna porażka. Ale mysle ze sprzęt może więcej tylko sterowanie oraz zakres ustawień są przyczyna tłumienia możliwości zestawu. Mam kino domowe HK i gra pieknie. Może jakiś update softu wykrzesalby jego potencjał. Na razie porażka. Jakie sa wasze odczucia?

Myślę, że soft tu niewiele zdziała ;) To bardziej kwestia materiałów, wygłuszenia itp. bo sam zestaw może i jest ok, chociaż głębi ten zestaw w ogóle nie ma.

Ja swój zestaw będę reklamował, bo z lewego tweetera z drzwi jakieś trzaski dochodzą, ale to takie, że po chwili głowa zaczyna boleć.

Ale jest coś spieprzone bo przecież HK nie pozwoliłoby sobie na taka porażkę. To jest policzek dla firmy. Ona napewno nie sygnowala by tego swoim logo. Coś musi być na rzeczy. A materiały i wygłuszenie jest Ok. Mam w BMW X dużo gorsze wygłuszenie oraz sprzęt o dumnej nazwie HiFi i gra tak ze można zabić :). Tu jest jakoś zong. Trzeba ponarzekać do FCA :)

Takie same odczucia (pomijam już, że od nowości jeden z głośników, do tego woofer po stronie kierowcy - nie działał)....
Na giuliaforums jest opis gościa dość detaliczny, "how to adjust harman kardon system", tak w skrócie na tweetery nalepia te filcowe kółka żeby meble nie rysowały podłogi, zakleja pół woofera jakąś taśmą, a subwoofer generalnie zaleca wymienić na mocniejszy ;)))

Całkiem przyjemnie grał zestaw BOSE w giulieccie veloce (lepiej niż ten HK) - zastanawiam się nad przeniesieniem SW stamtąd, bo bas był o niebo lepszy.

Co do sygnowania logiem - dzisiaj zrobiłem awanturę w TomTomie, że ludzie na świecie patrzą przez pryzmat navi fabrycznej jakim gównem jest tomtom za 10 tys zł w Giulii i nie idzie im wytłumaczyć, że to zupełnie inna historia niż tomtom w urządzeniu dedykowanym. Ja mam wrażenie, że te firmy trochę żyją zgodnie z duchem "life is easy with eyes closed" - pani powiedziała, że "sprzedaliśmy licencję i wg tej umowy uaktualniamy mapy, ale już support i polityka nie jest po naszej stronie tylko FCA".

Dopiero jak jej kazałem googlać jak syfną opinię robi tomtomowi [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo, to się wzięła za pisanie reklamacji i chodzenie do managerów. Może tak samo jest z HK

- - - Updated - - -

Myślę, że soft tu niewiele zdziała ;) To bardziej kwestia materiałów, wygłuszenia itp. bo sam zestaw może i jest ok, chociaż głębi ten zestaw w ogóle nie ma.

Ja swój zestaw będę reklamował, bo z lewego tweetera z drzwi jakieś trzaski dochodzą, ale to takie, że po chwili głowa zaczyna boleć.

reklamuj panie, im więcej reklamacji tym może ktoś się szybciej temu przyjrzy - tych Giulii się tak dużo nie sprzedaje przecież, jak nagle Harman dostanie skargi na 20% zamontowanych zestawów, to może weźmie tych leni śmierdzących z Fiata za ryj

[update] Zrobiłem tych kilka kroków wg zaleceń z giuliaforums - ogólnie efekt bardzo poprawia doły (mimo, że bass zmniejszamy do +0) i fajnie wygładza tweetery (bo są faktycznie zbyt nachalne), jednocześnie pozwalając na dołożenie im +3 do equalizera (dodaje przejrzystości dźwięku, a odejmuje nachalności - na plus). Wadą jest brak trochę lewej strony i zbytnie przytłumienie - może za dużo głośnika zalepiłem albo zbyt grubą taśmą. Całe zabiegi wynikają z tego, że tweetery walą wprost na szybę i tego dźwięku jest zbyt dużo, a z kolei ten średni głośnik w drzwiach (nie woofer, tylko ten z napisem harman kardon) grzeje prosto w kolumnę kierownicy. Spróbuję jeszcze w wolnej chwili zastąpić taśmę kolejnym filcem albo oderwać kawałek.

Jakby ktoś nie za bardzo stał z angielskim, kroki są następujące:

1. wyłączamy surround (to już mocno poprawia dźwięk)
2. bas zmniejszamy do 0 (brak niskich tonów wynika ze słabego SW, podbijanie equalizerem zwiększa tylko dudnienie)
3. na tweetery pod szybą nalepiamy filce od mebli (takie kółka żeby nie krzesła nie rysowały podłogi), uprzednio je przylepiając do nadgarstka żeby zmniejszyć siłę kleju (nie jest potrzebna ogromna, a może będziecie chcieli zdjąć)
4. po zaklejeniu ustawiamy wysokie na +3
5. zaklejamy do połowy średni głośnik w drzwiach kierowcy (ten srebrny z napisem HK) zwykłą przeźroczystą taśmą klejącą (on zakleił streczem ale mnie się nie chciał trzymać za bardzo) - zaklejamy lewą połowę (napis Harman) i taśmę przycinamy dookoła żyletką.
6. ustawiamy średnie na +2
7. balance L/P zostawiamy na środku, balance P/T cofamy 2-3 kliki nad podłokietnik.

Tyle... większość jest zadowolona. Hotel California brzmi o wiele ładniej, słychać w końcu gitarę basową, nie atakują nas piski, bas nie dudni. Trochę brakuje lewej strony, ale jest trochę lepiej

Ostatnia edycja:
...

2. bas zmniejszamy do 0 (brak niskich tonów wynika ze słabego SW, podbijanie equalizerem zwiększa tylko dudnienie)
3. na tweetery pod szybą nalepiamy filce od mebli (takie kółka żeby nie krzesła nie rysowały podłogi), uprzednio je przylepiając do nadgarstka żeby zmniejszyć siłę kleju (nie jest potrzebna ogromna, a może będziecie chcieli zdjąć)
5. zaklejamy do połowy średni głośnik w drzwiach kierowcy (ten srebrny z napisem HK) zwykłą przeźroczystą taśmą klejącą (on zakleił streczem ale mnie się nie chciał trzymać za bardzo) - zaklejamy lewą połowę (napis Harman) i taśmę przycinamy dookoła żyletką.
7. balance L/P zostawiamy na środku, balance P/T cofamy 2-3 kliki nad podłokietnik.

...

Ja pier.... Samochód za 200tys, do tego dodatkowo płatny system audio sygnowany przez naprawdę porządną marką i żeby to grało trzeba zaklejać głośniki filcem i taśmą....

Tak szczerze to od kiedy harman/kardon jest jakas prestiżową marką? :P przecież to jest budżetówka marketowa, na poziomie yamaha/onkyo/denon/pioneer

Dla koneserów muzyki jest filharmonia i kilka sal koncertowych a nie Torwar i samochód. Na trzech metrach kwadratowych nie da się osiągnąć super dźwięku przestrzennego tak jak nie da się oglądać TV w telewizorze 60 calowym w 15 metrach kwadratowych.
Nie przesadzajcie.

ja pier.... Samochód za 200tys, do tego dodatkowo płatny system audio sygnowany przez naprawdę porządną marką i żeby to grało trzeba zaklejać głośniki filcem i taśmą....

+1

Dla koneserów muzyki jest filharmonia i kilka sal koncertowych a nie Torwar i samochód. Na trzech metrach kwadratowych nie da się osiągnąć super dźwięku przestrzennego tak jak nie da się oglądać TV w telewizorze 60 calowym w 15 metrach kwadratowych.
Nie przesadzajcie.

Gdyby Giulę traktować jak zwykłe wozidło typu VW, czy Toyota, to masz rację. Ale skoro marka prendeduje do produktu premium, to takie audio - za dopłatą, jest nieporozumieniem.

Ostatnia edycja:
Volvo ma na ten temat inne zdanie :) jak wsiadasz do xc90 nagle odkrywasz w sobie konesera muzyki. Jak wsiadasz do giulii odkrywasz najwyżej ze głośnik nie działa albo ze wysokie tony drażnią Ci psa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Takie same odczucia (pomijam już, że od nowości jeden z głośników, do tego woofer po stronie kierowcy - nie działał)....
Na giuliaforums jest opis gościa dość detaliczny, "how to adjust harman kardon system", tak w skrócie na tweetery nalepia te filcowe kółka żeby meble nie rysowały podłogi, zakleja pół woofera jakąś taśmą, a subwoofer generalnie zaleca wymienić na mocniejszy ;)))

Całkiem przyjemnie grał zestaw BOSE w giulieccie veloce (lepiej niż ten HK) - zastanawiam się nad przeniesieniem SW stamtąd, bo bas był o niebo lepszy.

Co do sygnowania logiem - dzisiaj zrobiłem awanturę w TomTomie, że ludzie na świecie patrzą przez pryzmat navi fabrycznej jakim gównem jest tomtom za 10 tys zł w Giulii i nie idzie im wytłumaczyć, że to zupełnie inna historia niż tomtom w urządzeniu dedykowanym. Ja mam wrażenie, że te firmy trochę żyją zgodnie z duchem "life is easy with eyes closed" - pani powiedziała, że "sprzedaliśmy licencję i wg tej umowy uaktualniamy mapy, ale już support i polityka nie jest po naszej stronie tylko FCA".

Dopiero jak jej kazałem googlać jak syfną opinię robi tomtomowi [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo, to się wzięła za pisanie reklamacji i chodzenie do managerów. Może tak samo jest z HK

- - - Updated - - -

reklamuj panie, im więcej reklamacji tym może ktoś się szybciej temu przyjrzy - tych Giulii się tak dużo nie sprzedaje przecież, jak nagle Harman dostanie skargi na 20% zamontowanych zestawów, to może weźmie tych leni śmierdzących z Fiata za ryj

[update] Zrobiłem tych kilka kroków wg zaleceń z giuliaforums - ogólnie efekt bardzo poprawia doły (mimo, że bass zmniejszamy do +0) i fajnie wygładza tweetery (bo są faktycznie zbyt nachalne), jednocześnie pozwalając na dołożenie im +3 do equalizera (dodaje przejrzystości dźwięku, a odejmuje nachalności - na plus). Wadą jest brak trochę lewej strony i zbytnie przytłumienie - może za dużo głośnika zalepiłem albo zbyt grubą taśmą. Całe zabiegi wynikają z tego, że tweetery walą wprost na szybę i tego dźwięku jest zbyt dużo, a z kolei ten średni głośnik w drzwiach (nie woofer, tylko ten z napisem harman kardon) grzeje prosto w kolumnę kierownicy. Spróbuję jeszcze w wolnej chwili zastąpić taśmę kolejnym filcem albo oderwać kawałek.

Tyle... większość jest zadowolona. Hotel California brzmi o wiele ładniej, słychać w końcu gitarę basową, nie atakują nas piski, bas nie dudni. Trochę brakuje lewej strony, ale jest trochę lepiej

jezusmaria, auto za dwieście tysięcy a kombinacje jak w szopie, żeby muza porządnie w nim zagrała.....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
[MENTION=48512]Anderson[/MENTION] - w Trabancie było fajnie. Odwoływanie się do niebios i tak nie pomoże aby zagrać w Twojej szopie. Miej trochę dystansu do Siebie bo inaczej będziesz miał życie pozbawione uciech intelektualnych.

A może warto by napisać do FCA w sprawie tak fatalnego sprzętu grającego i zarządca zwrotu poniesionych kosztów. Przecież UOKiK mógłby się tym zainteresować bo to nie jest warte 200zl a co dopiero 6tys. Janz chęcią się przyłącze do jakiegoś zbiorowego zgłoszenia. Może nawet warto wziąć jakiegoś prawnika ?

A może warto by napisać do FCA w sprawie tak fatalnego sprzętu grającego i zarządca zwrotu poniesionych kosztów. Przecież UOKiK mógłby się tym zainteresować bo to nie jest warte 200zl a co dopiero 6tys. Janz chęcią się przyłącze do jakiegoś zbiorowego zgłoszenia. Może nawet warto wziąć jakiegoś prawnika ?

Działaj, będziesz pierwszy, przetrzesz szlaki :)

Napisałem reklamacje do FCA na H/K. Czekam. Zachęcam do tego samego. W grupie siła :). Teraz szukam kontaktu do H/K gdzieś do centrali nie w Polsce aby pociągnąć tam temat. Ma może ktoś jakiś namiar?

Wysłałem również wiadomość na oficjalnej stronie H/K. Zobaczymy :)

Ostatnia edycja:
polecam pisać w tej sprawie do Centrali (nie w Polsce), od razu umieszczając linki do odpowiednich tematów giuliaforum, alfaowner i tego. Bo przy polskich biurach sprawa może zostać zamieciona pod dywan.
zaraz bede pisał też (m in. o tym) na adres ktory podales w drugim watku

W moim H/K na dodatek jeszcze trzeszczy jakieś żelastwo w drzwiach kierowcy przy ciut niższych dźwiękach:mad: Oczywiście ASO tego nie słyszy...
Ale mam na to patent:
1. Ustawiam głośność na 38.
2. Zapuszczam Slayera, Motorhead,itp. kapele
3. Delektuję się dźwiękiem :evil:
Na szczęście jestem zwolennikiem ciężkich brzmień słuchanych bardzo głośno i nie jestem fanem mocnych basów, więc obecny stan rzeczy mogę jeszcze zaakceptować, ale po okresie gwarancji zamierzam zrobić jakiś upgrade sprzętu grającego.

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
Moje zgłoszenie do FCA otrzymało Ticket N. ........ Czekam

ciekawe czy oni mogą z tym coś zrobić - może jakąś akcję serwisową z wymianą suba na mocniejszy i softwarową regulacją tego zestawu? bo tak patrząc poza słabym basem i tymi nastawami to system gra czysto i nie trzeszczy wraz z głośnością. Moje zgł nie dostało jeszcze numerka

Znajomy mój też właściciel Q twierdzi że ciała daje wzmacniacz. Kierował się własnym spostrzeżeniem oraz opiniami innych użytkowników na forach obcych. Więc akcja wymiany wzmacniaczy oraz dopasowanie softu aby miał większy zakres regulacji załatwiła by sprawę. Myślę że taka akcja jest możliwa tym bardziej ze mam info ze źródła że FCA przy masowych zgłoszeniach jednej usterki poważnie podchodzi do sprawy.

w kwestii "usterek różnorakich" właśnie mam kolejną.... przyciski od zamykania drzwi (te w klamkach) się klinują z obu stron po wciśnięciu.... rece mi juz czasem opadaja, naprawde

Amortyzatory
Powrót