• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprawdzony warsztat w Krakowie

• Autor wątku Autor wątku bogusz32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Koledzy, gdzie w Krakowie zabralibyście na sprawdzenie przed zakupem 156 2.5 V6? Zwłaszcza zależałoby mi żeby mechanik był w stanie z grubsza ocenić czy silnik chodzi poprawnie, bo dużo się mówi ze większość Busso ma rozrząd składany 'na czuja' i potem chodzą koślawo...
Na FB polecano mi Saską 4 ale ma mocno mieszane recenzje w internecie...

Nazaretańska 71, polecam

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Gdzie w Krakowie jest opcja wgrania aktualizacji do ECU( 1.75 TBI) i skrzyni biegów(auto, tf80)? Mam Lancie Delte z początku produkcji i fabryczny soft, a wiem ze pojawiło się kilka aktualizacji które rozwiązują pomniejsze problemy.

Gdzie w Krakowie jest opcja wgrania aktualizacji do ECU( 1.75 TBI) i skrzyni biegów(auto, tf80)? Mam Lancie Delte z początku produkcji i fabryczny soft, a wiem ze pojawiło się kilka aktualizacji które rozwiązują pomniejsze problemy.

Conmir - na pewno ogarnie ECU ale nie wiem jak ze skrzyniami, najlepiej dopytać.

Dla ogólnej informacji chciałem powiedzieć, że pojechałem w rezultacie do Polinaru na Ofiar Dąbia i z wykonanych oględzin jestem dość zadowolony!

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

No byłem w Polinarze i mówili,że byłeś. Kupiłeś w końcu to auto?

No byłem w Polinarze i mówili,że byłeś. Kupiłeś w końcu to auto?
Byłem, przeglądałem i się nie zdecydowałem póki co... Wyszła niestety masa rzeczy które są do roboty na już.
Ale warsztat zrobił na mnie dobre wrażenie, duże stężenie Alfy i spore ilości Busso na raz :)

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

W temacie przewinął się już Conmir na ul. Śliwiaka. Ja również polecam to miejsce. Mimo, że infrastruktura dość specyficzna to znają się tam na rzeczy.

Ostatnia edycja:
Pytanie. Prawdopodobnie pada mi półoś w 159, dokładnie łożysko podpory półosi i przegub wewnętrzny (czuć wibracje). Czy ktoś mógłby polecić mi warsztat gdzie mi to sprawdzą i ewentualnie naprawią w akcepowalnej kwocie? Byłem na belwederczyków ale usłyszałem od nich że obie półosie do roboty w cenie 1100 za regenerację jednej, plus robocizna. Regenaracja kosztuje 500 zł za półoś więc nie wiem skąd pozostałe koszty. Poza tym nie mam żadnych objawów zużycia przegubów zewnętrznych i chciałbym zasięgnąć drugiej opinii. Oczywiście jeśli faktycznie trzeba zrobić całe półosie to ok, ale ta kwota w autkach mnie zaskoczyła. Może ktoś coś polecić w Krakowie?

Kilka postów wyżej polecałem chłopaka u którego ja wszystko robię....

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Pytanie. Prawdopodobnie pada mi półoś w 159, dokładnie łożysko podpory półosi i przegub wewnętrzny (czuć wibracje). Czy ktoś mógłby polecić mi warsztat gdzie mi to sprawdzą i ewentualnie naprawią w akcepowalnej kwocie? Byłem na belwederczyków ale usłyszałem od nich że obie półosie do roboty w cenie 1100 za regenerację jednej, plus robocizna. Regenaracja kosztuje 500 zł za półoś więc nie wiem skąd pozostałe koszty. Poza tym nie mam żadnych objawów zużycia przegubów zewnętrznych i chciałbym zasięgnąć drugiej opinii. Oczywiście jeśli faktycznie trzeba zrobić całe półosie to ok, ale ta kwota w autkach mnie zaskoczyła. Może ktoś coś polecić w Krakowie?

Mój mechanik z Kłaja mi to zdiagnozował i wymienił przegub za grosze. Facet jest starszej daty i bardzo rzetelny. Poza tym zjadł zęby na alfach i fiatach.
Jeśli chodzi o "Belwederczyków" to w mojej alfie przy przyśpieszaniu coś zgrzytało a zaczęło się po tym jak włożyli skrzynię i nową poduszkę. Też mi zaproponowali regenerację obu półosi za ok. 2600 pln. Nie zgodziłem się i zacząłem szukać pomocy u innych mechaników. Diagnozę postawił serwis w Zatorze nie związany stricte z Alfą - RM AUTO-SERWIS S.C Tomasz Mol. Powodem była za miekka poduszka włożona pod skrzynie. Przy przyśpieszeniach silnik ze skrzynią sie za bardzo odchylał i flansze półosi ocierały o elementy zawieszenia. Wymieniłem podzuszkę na ori u Kuby Niedzielskiego w Czestochowie i po problemie a tak byłbym 2600 w plecy i dalej z nierozwiązanym problemem. Słyszałem już wcześniej opinię,że lubią wymienić pół auta zanim znajdą problem i niestety to się potwierdziło.
Jak chcesz to dam Ci numer mojego mechanika w Kłaju.

[USUNIĘTE]

Przy okazji czy ktoś z Was zna, był, widział, słyszał coś na temat tych serwisów:
Spec Auto Service SC
https://www.google.com/maps/place/S...fcdbb36408b4f0f!8m2!3d50.0243571!4d19.9803731
Auto - Serwis Krzysztof Podstolak
https://www.google.com/maps/@50.017...4!1sW27krina6c-QvLhncPTL6g!2e0!7i13312!8i6656
Klimończyk Marian, inż. Zakład mechaniki pojazdowej
https://www.google.com/maps/place/K...54a029b14450d788!8m2!3d50.0214414!4d19.963384

Są to najbliżej mnie położone warsztaty które nie mają takich złych opinii. Gdyby ktokolwiek coś o nich wiedział byłoby super :)

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Ostatnio dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy Alfy. Chciałbym zapytać czy jesteście w stanie polecić jakiś warsztat w Krakowie który podejmie się 4 czynności serwisowych:
1) wymiana rozrządu i ewentualnie pompy cieczy
2) naprawa uszkodzonej wiązki tylnej klapy (wycieraczka tylna świruje)
3) zdiagnozuje problem z nie działająca klimatyzacja (według sprzedawcy winna jest mała ilość czynnika, ale sprężarka podobno pompuje do ok 10 bar zamiast okolic 15)
4) zlokalizuje źródło drgania płatników we wnętrzu. Plastiki drgają tylko przy określonych obrotach, na wolnych obrotach i luzie nie występuje problem. ASO sprawdzało poduszkę i twierdzi, ze jest ok.
Jeśli ktoś miał któryś tych problemów u siebie i jest zadowolony z warsztatu, dajcie proszę znać co polecacie i jaka była przybliżona cena naprawy.
Dzięki za pomoc.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Ostatnio dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy Alfy. Chciałbym zapytać czy jesteście w stanie polecić jakiś warsztat w Krakowie który podejmie się 4 czynności serwisowych:
1) wymiana rozrządu i ewentualnie pompy cieczy
2) naprawa uszkodzonej wiązki tylnej klapy (wycieraczka tylna świruje)
3) zdiagnozuje problem z nie działająca klimatyzacja (według sprzedawcy winna jest mała ilość czynnika, ale sprężarka podobno pompuje do ok 10 bar zamiast okolic 15)
4) zlokalizuje źródło drgania płatników we wnętrzu. Plastiki drgają tylko przy określonych obrotach, na wolnych obrotach i luzie nie występuje problem. ASO sprawdzało poduszkę i twierdzi, ze jest ok.
Jeśli ktoś miał któryś tych problemów u siebie i jest zadowolony z warsztatu, dajcie proszę znać co polecacie i jaka była przybliżona cena naprawy.
Dzięki za pomoc.

1) zrobi kazdy ogarniety serwis, Darek z saskiej (przeniósł sie i rozdzielili warsztat na dwa niezależne osobno Darek osobno Romek), albo serwis Tomka na belwederczyków
2) sam naprawialem 3 razy, w koncu wymienilem wiązki... (zestawem naprawczym) and guess what.... znow nie dziala :D
3) https://allhappy.krakow.pl/ -> osobiscie polecam, mechanik z zacięciem a nie wymieniacz części
4).. przy okazji 1) pewnie ktoś sprawdzi

1) Darek z saskiej (przeniósł sie i rozdzielili warsztat na dwa niezależne osobno Darek osobno Romek), albo serwis Tomka na belwederczyków

Też zauważyłem że saska przestała istnieć. Tak z ciekawości to w jakie miejsca się przenieśli. A co Tomka to wg mojej wiedzy nie ma już warsztatu na belwederczyków, na belwederczyków został warsztat ale bez Tomka.

1) Darek z saskiej (przeniósł sie i rozdzielili warsztat na dwa niezależne osobno Darek osobno Romek), albo serwis Tomka na belwederczyków

Też zauważyłem że saska przestała istnieć. Tak z ciekawości to w jakie miejsca się przenieśli. A co Tomka to wg mojej wiedzy nie ma już warsztatu na belwederczyków, na belwederczyków został warsztat ale bez Tomka.

ztcw to oba warsztaty sa zaraz obok, a co do belwederczykow to nie wiedzialem.... co to sie stalo ?...

...a polecilibyście coś w Krakowie zamiast CONMIR? Kogoś kto włączył by mi w ALFIE MITO Multiecuscanem tempomat? Fizycznie go zamontowałem i podpiąłem ale nie mam czym włączyć..... :(

Amortyzatory
Powrót