• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

SILNIK 1.9 TD

• Autor wątku Autor wątku wisiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    silnik
Uszczelka pod glowica :?:
W tym modelu jest ona zrobiona z kartonu ;// nie wiem dlaczego

:( no tak tylko ze uszczelka nie wiem czy ma 1 tysiak zrobiony nawet jak robiłem turbo to nowa była założona. Niech sie teraz mechanicy martwią co jest nie tak ja chce tylko żeby jeździło jakoś bo ropa za free :P

Ja tam musze 2,50pln za literek zaplacic. Ale to i tak prawie jak za free. Wazne ze jezdze taniej niz na gazie :mrgreen:

:D Moja mała odżyła coś tam pomiędzy cylindrami jakieś szpary były. Teraz już na 1 sie dobrze zbiera i buta ma nie grzeje sie i jest elegancko do tego wtryski źle były poustawiane. Pojeżdżę trochę i wymienię olej. Zobaczymy czy moja do 300 tys. pociągnie :P

:D no i dobrze ze tylko tyle ma najechane po remoncie chodzi cichutko równo tylko turbina świszczy nic nie zamula nie grzeje się chodzi jak rakieta szczególnie powyżej 2500 obrotów ;d jeszcze ten przebieg jak na diesla to jest jedno wielki G

Ja też nie narzekam. Również chodzi mi cicho i równo a powyżej 2500 obrotów to wstępuje w niego demon.Mam tylko ostatnio problem z chłodnicą bo mi się rozczelnia. Nie wie ktoś przypadkiem gdzie można kupić takową za przyzwoite pieniądze i za ile

hm... ja tyz mam taki problemik.. to jest miedziana chlodniczka... mi juz te listki pomiedzy kanalami sie poutlenialy i w niektorych miejscach sie nawet posklejaly takze ograniczaja przeplyw powietrza,... nowa podobno 360pln......... ;//

Po przejechaniu juz paru klocków co mogę powiedzieć o tym silniku to tak :)

Jak się jeździ nim oszczędnie to na trasie spalanie wyszło mi jakoś 4,8 L na 100 KM :shock:
W mieście tak z 6. Co innego się dzieje jak się zaczyna kręcić w okolicach 3 tyś obrotów chociaż to fiatowski silnik to i tak niema co narzekać w fotel można się wbić. Auto jest mega oszczędne a przy tym dość dynamiczne. Do tego moje jest na glebie twarde zawieszenie koła 15 jeździ się super. Za żadne skarby nie chciałbym już teraz żadnego golfa :lol: A jak ktoś chce mieć sportowe wrażenia z jazdy niech sobie zakupi 2.0 w benzynie :wink:

czujnik temperatury

Witam wszystkich,

Niech ktoś mi podeśle zdjęcie albo napisze w jaki sposób ma być podłączony czujnik temperatury płynu chłodzącego w AR 1.9TD ? Tam są dwa czujniki, jeden mam podłączony a drugi nie. Nie wskazuje mi wskaźnik i stąd to pytanie...

Jeden jest chyba od pomiaru temperatury a drugi od max temp. co objawia sie świeceniem lampki. Ale jak to ma być podłączone i który za co odpowiada ???

Samochód mam od tygodnia. Help !!;)

A wiec odpowiem sobie sam, a może sie komuś przyda...

Czujnik temperatury w AR 1.9D jest pod wtryskami w środkowej części głowicy. Wychodzą dwa przewody: pierwszy odpowiedzialny za wskazanie temperatury a drugi za zapalenie lampki informującej o niepożądanej maksymalnej temperaturze.

Oprócz tego w okolicy termostatu są kolejne czujniki pomiaru temperatury ale to już dłuższy wywód - może innym razem ;)

pozdr.

Witam!!

A ja mam taki problem z moim silniczkiem , że efektywnośc sprężareczki czuje dopiero ok 2,8 tys obr , i jest to troche męczące , z tego co czytam , piszecie że swoej spreżareczki czujecie juz przy 2 tys. , czy jest na to jakiś sposób??? Moze przeczyścić intercooler??

czupus82 napisał:
Witam!!

A ja mam taki problem z moim silniczkiem , że efektywnośc sprężareczki czuje dopiero ok 2,8 tys obr , i jest to troche męczące , z tego co czytam , piszecie że swoej spreżareczki czujecie juz przy 2 tys. , czy jest na to jakiś sposób??? Moze przeczyścić intercooler??
Zaczyna Ci ciągnąć od 2.8 i do ilu obrotów czujesz że ciągnie :?:
Czyszczenie ic masz opisane w dziale zrób to sam, mi się po czyszczeniu troche poprawiło w dolnym zakresie obrotów.

tak , zaczyna ciągną tak od 2,8 a do ilu to nie wiem , ale do czerwonego pola ciągnie :) , to mowisz ze przeczyszczenie ic cos tam pomoże , sprobuje , ale niestety nie moge znależć tego tematu na forum :(

Amortyzatory
Powrót