• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] "Silentowy TwinS".

Oj nie, ja nie z tych, co potrafią się szybko odkochać. W ogóle to tak można :D?
Jeszcze troszkę potruję i poczaruję, żeby ta miłość mogła trwać :o.

- - - Updated - - -

Był taki jeden, że mało co po drodze z auta nie wypadł :sarcastic:

Na zlocie musiał to być widok niezwykły :eek:.

Ostatnia edycja:
Hej, proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki.

Chciałbym wymienić cewki i przewody zapłonowe, ale mam mętlik w głowie, bo różne katalogi różnie podają.

Jeśli chodzi o te pierwsze, ePER podaje nr: 46755605 (1 227 030 071) i nie mam z tym żadnego problemu. Sęk w tym, że jedna cewka ma nr: 1 227 030 062 i pochodzi z wersji 155 KM (ujeżdża ją także Spider 2.0 150 KM i GTV 2.0 150 KM. Wszystkie cewki są sprawne. Czy ta o innych numerach może nadal jeździć w tym zestawie? Wpływa to negatywnie na żywotność silnika? Powinienem ją natychmiast wymienić? Czym różni się od tych o końcówce 071?

Jeśli chodzi o przewody zapłonowe, to chciałbym przede wszystkim wiedzieć, jak wyglądały one w oryginale (nr: 46755606). Czy CF3 miał zawsze takie jak na foto? Dlaczego CF2 ma inne połączenia (możliwe, że te na zdjęciu są źle ułożone)?
Co ciekawe, moje kable na pierwszym i czwartym cylindrze są dłuższe niż te na zdjęciu.

CF2.jpg CF3.png zapłon.jpg

Zamienniki małych świec (np. BERU ZEF1348: https://www.beruparts.pl/find-my-pa...pd.html#fitment_id=15620&search_type=vehicle; MAGNETI MARELLI 941045380523: https://www.iparts.pl/czesc/przewod...45380523,0-95-941045380523-624283.html#100153 lub JANMOR AFM61: https://www.janmor.pl/produkt/AFM61) mają gumowe fajki przypominające te z CF2, a nie srebrne CF3 (BOSCH 0356912981: https://sklep.krisauto.pl/make.asp?t=7&kodtowaru=0356912981&symbol=0 356 912 981&brand=BOSCH).

Mogę z czystym sumieniem wybrać "gumowy" zamiennik? Te srebrne wyglądają dużo solidniej (mają też "złote" końcówki), ale czy są warte tej ceny?! Jakieś sugestie? Mój typ to BERU.

20200224_141113.jpg

Czy przy wymianie przewodów fajki na cewkach też należy wymienić?

Na marginesie dodam, że jeżdżę na świecach NGK: BKR6EKC i CR7EKC. No i jest lpg.

Załączniki

• 20200224_141113.jpg
    20200224_141113.jpg
    72 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Z janmorami mam złe doświadczenia (po 166 TB)

ja kupowałem ostatnio kable zapłonowe, które teoretycznie pasują do każdego 2.0 TSa, ale w katalogu NGK jest błąd. Znalazłem nawet poprawny numer, ale cholera nie wiem gdzie go zapisałem

Czy CF3 miał zawsze takie jak na foto? Dlaczego CF2 ma inne połączenia (możliwe, że te na zdjęciu są źle ułożone)?
Co ciekawe, moje kable na pierwszym i czwartym cylindrze są dłuższe niż te na zdjęciu.

W CF3 cewka z danego cylindra zasila świecę główną i mniejszą na tym cylindrze a w CF2 jest inaczej i cewka np. z 1 cylindra zasila swiecę główną na tym cylindrze i świecę mniejszą na 4 cylindrze, a cewka z 4 cylindra zasila świecę główną na tym cylindrze i mniejszą na 1 cylindrze - to samo 3 i 4 cylinder. Przewody masz dłuższe bo ktoś wcześniej założyl przewody od CF2.
Ja mam jedną cewkę z Janmor i po 20kkm nic złego się z nią nie dzieje.

Ostatnia edycja:
ja kupowałem ostatnio kable zapłonowe, które teoretycznie pasują do każdego 2.0 TSa, ale w katalogu NGK jest błąd. Znalazłem nawet poprawny numer, ale cholera nie wiem gdzie go zapisałem

Teoretycznie, ale w praktyce może wyjść inaczej. Skoro przewody zapłonowe zasilają inne świece w CF2 i w CF3 i na pierwszy rzut oka wszystko pracuje właściwie (tak, jak u mnie "dłuższe" przewody i cewki), to diabeł tkwi w szczegółach :D.
Biorąc pod uwagę długość kabli wychodzi na to, że CF3 to NGK 44255, a CF2 to NGK 8597.

Swoją drogą dobrze kumam te ceny? Bosch kosztuje 319 za szt.??? Bo NGK mi wyskoczyło za 480, ale komplet (4). Beru nie znalazłem...
NGK można znaleźć za minimum 450 zł, BERU to 306 zł (https://allegro.pl/oferta/przewody-zaplonowe-beru-alfa-romeo-147-937-8839103032), a BOSCH... Tak, 320 zł za sztukę, co oznacza prawie 1300 zł :nono:.
Stąd moje pytanie, czy warto, bo wyglądają naprawdę solidnie (wiem, bo takie mam), a poza tym, tylko one przypominają te "ori". Nie mam pojęcia na jakich Alfa wyjechała z fabryki, ale IMO te dłuższe z gumowymi fajkami (CF2) to zupełnie inna liga niż CF3.

W CF3 cewka z danego cylindra zasila świecę główną i mniejszą na tym cylindrze a w CF2 jest inaczej i cewka np. z 1 cylindra zasila swiecę główną na tym cylindrze i świecę ,mniejszą na 4 cylindrze, a cewka z 4 cylindra zasila świecę główną na tym cylindrze i mniejszą na 1 cylindrze - to samo 3 i 4 cylinder. Przewody masz dłuższe bo ktoś wcześniej założyl przewody od CF2.
Ja mam jedną cewkę z Janmor i po 20kkm nic się z nią nie dzieje.

O to właśnie mi chodziło, dzięki za odpowiedź! Możesz mi wyjaśnić dlaczego w przypadku CF2 zastosowano takie właśnie rozwiązanie?
Zgodzę się z tym, że dłuższe przewody mogą pochodzić z CF2. Czy to oznacza, że BOSCH ze zdjęcia były też montowane w CF2? Do tej pory wszędzie spotykałem się z tymi gumowymi... Co ciekawe, BERU mają identyczne wymiary jak BOSCH, na których obecnie jeżdżę (a niby CF3 ma mieć krótsze).
Cewki są sprawne, ale i tak na wszelki wypadek dokonam pomiarów. Wczoraj miałem duże szczęście, bo upolowałem ori leżaki za 90 zł/szt. ;). Nowe z końcówką "062" można już wyrwać za 180 zł, ale te właściwe "071" to wydatek (o ile w ogóle gdzieś znajdziesz) minimum 480 zł/szt.!

Ostatnia edycja:
Możesz mi wyjaśnić dlaczego w przypadku CF2 zastosowano takie właśnie rozwiązanie?
Nie wiem czemu? Może to jest związane z ekologią? Cewki w TS mają problem z mikro pęknięciami na obudowie i pod tym kątem bym je sprawdzał, oczywiście pomiar też jest ważny. Jakiś czas temu na forum jeden z użytkowników sprzedawał orginalne cewki po 180zł za szt., poszukaj może jeszcze wystawia na allegro albo olx. Janmor ma w swojej ofercie też łącznik cewka-świeca i Ja taki komplet założyłem na jednym cylindrze - w weekend będę tam zaglądał profilaktycznie to sprawdzę w jakim stanie jest ta cewka od Janmor'a. Przewody orginalne mam Boscha tylko krótkie (wszystkie maja ta samą długość).

Ostatnia edycja:
Cewki w TS mają problem z mikro pęknięciami na obudowie i pod tym kątem bym je sprawdzał, oczywiście pomiar też jest ważny.

Tak, zauważyłem pęknięcia na cewkach, oklejone taśmą izolacyjną. "Profilaktycznie" zmieniłem ją na nową, bo stara była już twarda i odpadała.

Janmor ma w swojej ofercie też łącznik cewka-świeca ...

No właśnie, czy te łączniki też wymieniać, skoro nie ma korozji, a sprężynka jest w dobrym stanie? 40-60 zł za sztukę.

Przewody orginalne mam Boscha tylko krótkie (wszystkie maja ta samą długość).
No widzisz, u mnie też Bosch, ale dwa przewody długie. Ot, taka zagadka :D.

W skrócie: czy masz okablowanie CF2, czy CF3, ---> jeden ch. :)
Niby tak, ale jak je podepniesz, to już inna sprawa :D.
Najbardziej zaciekawiła mnie ta wypowiedź: From what I can see, on the newer setup if a coilpack fails you loose one cylinder. If you loose a coilpack on the earlier system the engine will still run ok, but you will lose one of the twin sparks. :rolleyes:.

Wychodzi na to, że cewke CF3 można zamontować do CF2, ale nie odwrotnie. Jakich szkód mogłem sobie narobić jeżdżąc z taką cewka? Czym "elektrycznie" różni się od tych z CF3? Tylko rezystancja?

Ostatnia edycja:
Nie ma żadnego problemu w tym że masz cewke z CF2, chodzi o to że przy podłączeniu CF2 jak padnie Ci któraś cewka to silnik dalej będzie normalnie pracował (teoretycznie) ale z jedną świeca na tym cylindrze gdzie padła cewka. Cewka z CF2 pracuje tak samo jak cewka z CF3 czyli wytwarza iskre na obu wyjściach w tym samym momencie bo zapłony na 1 i 4 cylindrze są w tym samym czasie, cylindry 2 i 3 analogicznie

Ostatnia edycja:
Teoretycznie, ale w praktyce może wyjść inaczej. Skoro przewody zapłonowe zasilają inne świece w CF2 i w CF3 i na pierwszy rzut oka wszystko pracuje właściwie (tak, jak u mnie "dłuższe" przewody i cewki), to diabeł tkwi w szczegółach .
Biorąc pod uwagę długość kabli wychodzi na to, że CF3 to NGK 44255, a CF2 to NGK 8597.

kurde, zapomniałem napisać dość ważnej rzeczy, o której Ty właśnie napisałeś :D są różnice, ja się przejechałem na tym, kupiłem NGK 8597 i nie byłem w stanie ich zamontować, bo w moim aucie są te krótsze.
Ale to w sumie jest dziwne trochę, bo moje auto jest z czerwca 99 roku- czy już wtedy było CF3?

Nie ma żadnego problemu w tym że masz cewke z CF2...

Jesteś tego pewien? Cewka z CF2 do CF3, nie odwrotnie?

Znalazłem takie info:
cf3acf2.jpg

kurde, zapomniałem napisać dość ważnej rzeczy, o której Ty właśnie napisałeś :D są różnice, ja się przejechałem na tym, kupiłem NGK 8597 i nie byłem w stanie ich zamontować, bo w moim aucie są te krótsze.
Ale to w sumie jest dziwne trochę, bo moje auto jest z czerwca 99 roku- czy już wtedy było CF3?

Skoro w Twoim samochodzie są krótsze, to dłuższe NGK 8597 powinny podejść bez problemu :D.
CF3 to trzy katalizatory (być może się mylę, ale to chyba wrzesień 2000 roku).

Osobiście wolę kupić tańszą cewkę i wymienić ją co dwa lata (chyba, że te po 400-500 zł naprawdę będą działać po okresie gwarancji). Wyrwałem dwie ori, ale to dopiero połowa.

Najrozsądniejszym wyborem jest chyba Janmor JM5022 (105 zł, 2 lata gwarancji: https://allegro.pl/oferta/cewka-zaplonowa-janmor-jm5022-8965811308).

Są jeszcze: SKV 03SKV009 (65 zł, 3 lata gwarancji: https://allegro.pl/oferta/cewka-zaplonowa-alfa-romeo-gt-gtv-spider-2-0-ts-7452546133) i NTY ECZ-AR-002 (57 zł, 2 lata gwaancji: https://allegro.pl/oferta/cewka-zaplonowa-alfa-romeo-147-156-166-gt-spider-7596451648).
Warto czy omijać szerokim łukiem? Jakość porównywalna z Janmorem? Będą przebicia i inne problemy? Jakieś doświadczenia?

Co do kabli, to wybór pomiędzy: BERU ZEF1348 (306 zł), NGK 44255 (249 zł, tylko one mają cztery krótkie kable) i JANMOR AFM61 (310 zł). Beru IMO będą najlepsze, ale trzeba będzie to spiąć na dłuższych przewodach.

Ostatnia edycja:
Skoro w Twoim samochodzie są krótsze, to dłuższe NGK 8597 powinny podejść bez problemu .
CF3 to trzy katalizatory (być może się mylę, ale to chyba wrzesień 2000 roku).

hm, patrząc na wcześniejsze foty to może i by podeszlo, ale jakoś nie wygląda to dla mnie za ładnie. :P

esteś tego pewien? Cewka z CF2 do CF3, nie odwrotnie?

Znalazłem takie info:
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: cf3acf2.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 29.4 KB ID: 266610

Jeżeli różnią się rezystancją a tak wynika z tego info to nie powinno ich się używac zamiennie i jeżeli masz taką cewkę z CF2 u siebie to Ją wymień.

hm, patrząc na wcześniejsze foty to może i by podeszlo, ale jakoś nie wygląda to dla mnie za ładnie. :P

Borykam się z tym samym problemem :D. Wychodzi na to, że w przypadku CF3 tylko NGK ma cztery kable krótkie. Pozostałe firmy informują o właściwych numerach zamienników (ori 46755606), ale długość przewodów jest ciągle taka sama - dwa długie i dwa krótkie.

Jeżeli różnią się rezystancją a tak wynika z tego info to nie powinno ich się używac zamiennie i jeżeli masz taką cewkę z CF2 u siebie to Ją wymień.

Szukam tajemnych ksiąg z dokładnymi pomiarami cewek, ale kiepsko mi idzie. Może coś podrzucicie?

Jakie zdanie do wspomnianych SKV i NTY?

A tak na marginesie, jak prawidłowo należy to zrobić?
Uzwojenie pierwotne na pinach, a wtórne na wyjściach na świece? Co jeszcze?

Ostatnia edycja:
Janmor po roku użytkowania (jakieś 20kkm) wygląda tak:
20200306_103143.jpg
A po lewej cewka orginalna, która kwalifikuje się do wymiany. Co do NTY i SKV to cena bardzo niska i pewnie z jakością słabo.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót