ja kupowałem ostatnio kable zapłonowe, które teoretycznie pasują do każdego 2.0 TSa, ale w katalogu NGK jest błąd. Znalazłem nawet poprawny numer, ale cholera nie wiem gdzie go zapisałem
Teoretycznie, ale w praktyce może wyjść inaczej. Skoro przewody zapłonowe zasilają inne świece w CF2 i w CF3 i na pierwszy rzut oka wszystko pracuje właściwie (tak, jak u mnie "dłuższe" przewody i cewki), to diabeł tkwi w szczegółach

.
Biorąc pod uwagę długość kabli wychodzi na to, że CF3 to NGK 44255, a CF2 to NGK 8597.
Swoją drogą dobrze kumam te ceny? Bosch kosztuje 319 za szt.??? Bo NGK mi wyskoczyło za 480, ale komplet (4). Beru nie znalazłem...
NGK można znaleźć za minimum 450 zł, BERU to 306 zł (
https://allegro.pl/oferta/przewody-zaplonowe-beru-alfa-romeo-147-937-8839103032), a BOSCH... Tak, 320 zł za sztukę, co oznacza prawie 1300 zł :nono:.
Stąd moje pytanie, czy warto, bo wyglądają naprawdę solidnie (wiem, bo takie mam), a poza tym, tylko one przypominają te "ori". Nie mam pojęcia na jakich Alfa wyjechała z fabryki, ale IMO te dłuższe z gumowymi fajkami (CF2) to zupełnie inna liga niż CF3.
W CF3 cewka z danego cylindra zasila świecę główną i mniejszą na tym cylindrze a w CF2 jest inaczej i cewka np. z 1 cylindra zasila swiecę główną na tym cylindrze i świecę ,mniejszą na 4 cylindrze, a cewka z 4 cylindra zasila świecę główną na tym cylindrze i mniejszą na 1 cylindrze - to samo 3 i 4 cylinder. Przewody masz dłuższe bo ktoś wcześniej założyl przewody od CF2.
Ja mam jedną cewkę z Janmor i po 20kkm nic się z nią nie dzieje.
O to właśnie mi chodziło, dzięki za odpowiedź! Możesz mi wyjaśnić dlaczego w przypadku CF2 zastosowano takie właśnie rozwiązanie?
Zgodzę się z tym, że dłuższe przewody mogą pochodzić z CF2. Czy to oznacza, że BOSCH ze zdjęcia były też montowane w CF2? Do tej pory wszędzie spotykałem się z tymi gumowymi... Co ciekawe, BERU mają identyczne wymiary jak BOSCH, na których obecnie jeżdżę (a niby CF3 ma mieć krótsze).
Cewki są sprawne, ale i tak na wszelki wypadek dokonam pomiarów. Wczoraj miałem duże szczęście, bo upolowałem ori leżaki za 90 zł/szt.

. Nowe z końcówką "062" można już wyrwać za 180 zł, ale te właściwe "071" to wydatek (o ile w ogóle gdzieś znajdziesz) minimum 480 zł/szt.!