[Giulia] Rozrząd 2.0 Turbo

Radcar

Nowy
Auto
Giulia veloce
Witam
Chyba Udało mi się zlokalizować dźwięk o którym pisałem w innym poście, dla nie wtajemniczonych link do filmiku
https://youtu.be/Zo277OMIHhA
Owy dźwięk dochodzi od rozrządu, bardziej jest słyszalny przy dolnym kole pasowym, występuje również przy zdjętym pasku osprzętu. turbina sprawdzona, dolot sprawdzony, wydech sprawdzony, nakrętki przy turbo sprawdzone.
Czy ktoś już zmieniał rozrząd? czy w ogóle ktoś ma dostęp do schematu ustawienia i blokad.
I ciekawi mnie cena samego rozrządu lub ewentualnie koszt wymiany w aso

W rozrządzie masz dwa łańcuchy. Główny i pomocniczy od napędu pompy oleju.
Były już gdzieś na forum opisane przypadki wymiany samej pompy, może to stąd ten hałas.

Właśnie nie wiem co robić
Myślę czy nie zaprowadzić do serwisu na sprawdzenie.
Lub ewentualnie zdjąć samemu obudowę od rozrządu i sprawdzić co tam się dzieje bo dźwięk dochodzi ewidentnie z obudowy rozrządu

Póki co serwisy nieautoryzowane mają małe doświadczenie z tymi silnikami.
Sporym problemem jest dostępność do dokumentacji serwisowej.
Zadzwoń do ASO i pytaj o koszty ale spodziewaj się 3 - 4 tyś zł.

Póki co serwisy nieautoryzowane mają małe doświadczenie z tymi silnikami.
Sporym problemem jest dostępność do dokumentacji serwisowej.
Zadzwoń do ASO i pytaj o koszty ale spodziewaj się 3 - 4 tyś zł.

Sam prowadzę warsztat i szczerze troszkę się obawiam tego rozrządu, myślałem nad zdjęciem koła pasowego i osłony rozrządu ale koło pasowe jest na śrubie centralnej, podejrzewam że koło od rozrządu jest "wolnym kołem" i przy odkręceniu koła pasowego obróci się wał i przestawi rozrząd, na kole pasowym jest znak i na obudowie również. Ciekawostką jest to że na kole pasowym znak tak jak by ktoś wcześniej znaczył markerem na biało, w tym problem że ja auto kupiłem z drugiej reki przy przebiegu 45 tyś i do tego momentu było serwisowane a że auto już jest po gwarancji nie mam po co jechać na gwarancje do aso, zresztą ich wiedza w Lublinie jest bardzo słaba. Jak dzwoniłem dzisiaj do serwisu mówili że nigdy jeszcze w giuli nie zmieniali rozrządu.
Mają mi wycenić dziś robociznę plus części, ewentualnie może podjadę do nich na samo sprawdzenie co to może być

Sam prowadzę warsztat i szczerze troszkę się obawiam tego rozrządu, myślałem nad zdjęciem koła pasowego i osłony rozrządu ale koło pasowe jest na śrubie centralnej, podejrzewam że koło od rozrządu jest "wolnym kołem" i przy odkręceniu koła pasowego obróci się wał i przestawi rozrząd, na kole pasowym jest znak i na obudowie również.

Tu masz fotkę wału i raczej jest na klinach.
https://allegro.pl/oferta/wal-z-panewkami-alfa-romeo-stelvio-giulia-2-0-8269913725

Rozebralem dzisiaj autko, rozrząd jest w stanie idealnym, śruba od pompy oleju również jest ok.
Więc szukam dalej

Cały problem w odgłosie to luzująca się śruba mocująca koło zębate pompy oleju. Wpada w wibracje i turkota łańcuch na nim.
Dokręcić używając kleju do gwintów.
Tyle w temacie.

Cały problem w odgłosie to luzująca się śruba mocująca koło zębate pompy oleju. Wpada w wibracje i turkota łańcuch na nim.
Dokręcić używając kleju do gwintów.
Tyle w temacie.

Niestety racji nie masz bo to nie śruba, jak widzisz na załączonych wyżej zdjęciach rozebralem obudowę od rozrządu i śruba jest na swoim miejscu, nie miała luzów

Ja nie mówiłem pisałem o twoim przypadku. Bo ska mam wiedzieć co u Ciebie sie dzieje. Pisałem info z serwis news iż takie przypadki były i występowały

Problem rozwiązany, uszkodzona turbina, dokładnie wirnik od strony zimnej ma luz wzdłużny i obciera o obudowę

Jaki przebieg?
Da się ją zregenerować czy tylko wymiana?

Redcar możesz na swoim foto wskazać tą słynną śrubę od pompy oleju ( a może dziadzia82 podpowie? )

Redcar możesz na swoim foto wskazać tą słynną śrubę od pompy oleju ( a może dziadzia82 podpowie? )

Oczywiście, w ogóle to ja się zastanawiam jak ona się odkręca to że nie wypadnie bo tak szczerze od niej do obudowy jest jakieś dobre 6-7 cm122163492_663979537840351_6223026216481666845_n.jpg

- - - Updated - - -

Jaki przebieg?
Da się ją zregenerować czy tylko wymiana?

Spokojnie tylko żeby się do niej dostać to jest masakra, ale oczywiście zrobię cały tutorial i kpl zdjęć jak to się robi dla potomnych w dodatku także opiszę demontaż pokrywy zaworów jeśli się komuś przyda bo muszę uszczelkę wymienić koszt w ASO uszczelki około 106zł. Dodam ciekawostkę że moje auto nie jest na gwarancji już w serwisie za sprawdzenie co to za dźwięk nie zapłaciłem nic, w dodatku miałem kampanie na zmianę oprogramowania stanu paliwa podobno może blednie pokazywać wskaźnik. Oczywiście byłem cały czas obecny na warsztacie przy tym szukaniu =), i obok stało Stelvio z przebiegiem niecałe 30 tyś i zmieniali multiair:D i pytałem się o przyczynę , podobno auto ogarniał mi jeden z najlepszych mechaników na serwisie Lublin:D ale po gadce widać że chłop ma trochę wiedzy:D powiedział tak olej max zmiana przy 8 tyś!!! nie lać Seleni!! bo nie jest wystarczająco dobrej jakości olej, proponuje Motula lub Liqui Moly, I przede wszystkim nie może utrzymywać się stan oleju poniżej połowy stanu na wskaźniku a raczej bliżej maxa.

- - - Updated - - -

A i jeszcze naszła mnie myśl czy nie zrobić hybrydy skoro już będę dawać turbinę do regeneracji

powiedział tak olej max zmiana przy 8 tyś!!! nie lać Seleni!! bo nie jest wystarczająco dobrej jakości olej, proponuje Motula lub Liqui Moly

Szokujesz mnie tymi informacjami, może faktycznie trzeba się przesiąść z selenia na coś innego, cały czas mam dylemat

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Oczywiście, w ogóle to ja się zastanawiam jak ona się odkręca to że nie wypadnie bo tak szczerze od niej do obudowy jest jakieś dobre 6-7 cmPokaż załącznik 273691

- - - Updated - - -

Spokojnie tylko żeby się do niej dostać to jest masakra, ale oczywiście zrobię cały tutorial i kpl zdjęć jak to się robi dla potomnych w dodatku także opiszę demontaż pokrywy zaworów jeśli się komuś przyda bo muszę uszczelkę wymienić koszt w ASO uszczelki około 106zł. Dodam ciekawostkę że moje auto nie jest na gwarancji już w serwisie za sprawdzenie co to za dźwięk nie zapłaciłem nic, w dodatku miałem kampanie na zmianę oprogramowania stanu paliwa podobno może blednie pokazywać wskaźnik. Oczywiście byłem cały czas obecny na warsztacie przy tym szukaniu =), i obok stało Stelvio z przebiegiem niecałe 30 tyś i zmieniali multiair:D i pytałem się o przyczynę , podobno auto ogarniał mi jeden z najlepszych mechaników na serwisie Lublin:D ale po gadce widać że chłop ma trochę wiedzy:D powiedział tak olej max zmiana przy 8 tyś!!! nie lać Seleni!! bo nie jest wystarczająco dobrej jakości olej, proponuje Motula lub Liqui Moly, I przede wszystkim nie może utrzymywać się stan oleju poniżej połowy stanu na wskaźniku a raczej bliżej maxa.

- - - Updated - - -

A i jeszcze naszła mnie myśl czy nie zrobić hybrydy skoro już będę dawać turbinę do regeneracji
Sory, ale uszczelka do wymiany, turbo , śruba luźna ... To ty tam masz 200tys przebiegu?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót