[145] rozpórka alfa 145 - chetni?

ja potwierdzam, biorę dwie sztuki do 155 ts 8v

A tak z ciekawości - docelowy projekt wykonany ze stali czyli zwykłe rury stalowe czy mowa o jakiś wzmacnianych/grubościennych/ hartowanych?

myślełem nad zwykłemi rurkami, wydaje mi sie ze siły rozciagające/ ścieskające rozpórkę nie sa az tak duze zeby zwykłe rurki nie dały rady. Grubościenne mozna byłoby zastosować, chociaz ich koszt bedzie wyższy, a hartowanie to wzrost twardości, a tym samym spadek plastyczności, a rozpórka bedzie odkształcana własnie w granicach plastyczności materiału.

i tak najważniejszy jest spaw, żeby był odpowiedni przetop a nie tylko powierzchniowo posmarkane.

Ja bym tam dla kolegi specjalnie zahartował i to w zimnej wodzie, może chce mieć krzywą od razu i pękniętą po kilku kilometrach.
I do tego dojdzie wyższy koszt, bo stale węglowe, nadające się dobrze do hartowania są trudno spawalne, więc spawacz policzy znacznie więcej.
Czego się nie robi dla uzyskania twardości 50 HRC i kruchej struktury martenzytycznej w elemencie, który nie pracuje ciernie, tylko na rozciąganie.
No, chyba, że sobie zażyczy odpuszczenie, to może nawet by to miało sens, poza tym, że by go nie miało :cool:
Ale wszystko w myśl zasady - klient je nasz pan :D

Ja bym tam dla kolegi specjalnie zahartował i to w zimnej wodzie, może chce mieć krzywą od razu i pękniętą po kilku kilometrach.
I do tego dojdzie wyższy koszt, bo stale węglowe, nadające się dobrze do hartowania są trudno spawalne, więc spawacz policzy znacznie więcej.
Czego się nie robi dla uzyskania twardości 50 HRC i kruchej struktury martenzytycznej w elemencie, który nie pracuje ciernie, tylko na rozciąganie.
No, chyba, że sobie zażyczy odpuszczenie, to może nawet by to miało sens, poza tym, że by go nie miało
Ale wszystko w myśl zasady - klient je nasz pan

ja to wiem i Ty to wiesz, ale...:D ,
moge nawet to azotować metoda zero flow bo mam dostęp na uczelni do takiego pieca :D

myśle, że jeśli ktoś sie orientuje troche w temacie metali i struktury, to nie trzeba nic wiecej pisac :)

Ostatnia edycja:
a ja myśle że zwykła stal wystarczy :P nie jest to wkoncu wysięgnik wielo tonwy co by musiał być hartowany :P

Ile mniej, więcej będzię kosztować owa rozpórka? Ktoś testował już podobne w boxerach? Zastanawiam się czy w bx różnica prowadzenia będzie odczuwalna?

Ktoś testował już podobne w boxerach? Zastanawiam się czy w bx różnica prowadzenia będzie odczuwalna?
Założyłem ostatnio rozpórkę do Xedosa, były seryjnie w niektórych opcjach, więc można kupić za 5 dych ^^ Generalnie można powiedzieć, że przód zrobił się bardziej "zwarty" na zakrętach.
Potraktuj to jak rekompensatę sztywności skrętnej w wyniku ubytków blacharskich pojazdu :D Do tego spada stopień zmiany parametrów geometrycznych zawieszenia na zakręcie.
Skądinąd też wiadomo, że im sztywniejsze auto, tym lepiej się prowadzi.

Koledzy, to nie spaw, tylko spoina. Nie chciałbym mieć na rozpórce spawów. Mówię to jako spawacz i przyszły inżynier. Jaką metodą zamierzasz to spawać? Elektrodą czy półautomatem? Wiesz jakie mniej więcej siły działają na rozpórkę? Wiedząc to dobrałbym optymalną rurkę do mojej Alfuni.

Koledzy, to nie spaw, tylko spoina. Nie chciałbym mieć na rozpórce spawów. Mówię to jako spawacz i przyszły inżynier. Jaką metodą zamierzasz to spawać? Elektrodą czy półautomatem? Wiesz jakie mniej więcej siły działają na rozpórkę? Wiedząc to dobrałbym optymalną rurkę do mojej Alfuni.

nie czepiejmy sie juz szczegółów, spoina to potocznie mówia spaw i kazdy wie o co chodzi. to nie jest forum ''młodego mechanika'' i nie trzeba wprowadzać terminologi inzynierskiej, a tez cos o tym wiem, uwierz mi.

spawane bedzie elektroda.

Nie wiem jakie siły działaja na rozpórke, ale jesli bardzo chcesz mozesz sobie obliczyc jakie sily rozciagajace/sciskajace przeniesie rozpórka z mojego projektu przyjmując np. rurke 1''. A sorki, ale tensometrami nie mam zamiaru obklejać samochodu i badac jakie naprezenia działaja, to ma byc zwykła rozpórka a nie projekt badawczy. A i niekiedy zdałbym sie na zwykła logike i doświadczenie a nie slepo wierzyc w cyferki. to tak ode mnie sorki za OT

To będzie tylko rozpórka nie część promu kosmicznego.

- - - Updated - - -

nie czepiejmy sie juz szczegółów, spoina to potocznie mówia spaw i kazdy wie o co chodzi. to nie jest forum ''młodego mechanika'' i nie trzeba wprowadzać terminologi inzynierskiej, a tez cos o tym wiem, uwierz mi.

spawane bedzie elektroda.

Nie wiem jakie siły działaja na rozpórke, ale jesli bardzo chcesz mozesz sobie obliczyc jakie sily rozciagajace/sciskajace przeniesie rozpórka z mojego projektu przyjmując np. rurke 1''. A sorki, ale tensometrami nie mam zamiaru obklejać samochodu i badac jakie naprezenia działaja, to ma byc zwykła rozpórka a nie projekt badawczy. A i niekiedy zdałbym sie na zwykła logike i doświadczenie a nie slepo wierzyc w cyferki. to tak ode mnie sorki za OT
Może zrobisz aktualną listę chętnych?

Ostateczna lista chętnych ruszy w przyszłym tygodniu. Do tej pory zainteresowani byli/sa :

1990mb
Saroo (bx)
Rzmudzior
nebeu
Piter
Jester (bx)
rafał_155 (ar155) 2 szt
Pablos 1987
ecu
Dawka
lesio146 (ar 155)
evo
micki145
mar222
Dziaru (AR155)
BatIQV
Ta lista nie zobowiazuje do niczego. w przyszły weekend podam ostateczna cenę oraz dodam zdjecia gotowego produktu. Wtedy rusza zapisy ( powiedzmy przez tyd. ) zrobimy tez czas na wpłate kasy.

Co do rozpórek do 155 to jak bede miał gotowe chetnie ja przymierze do 155 czy nie potrzeba zadnych zmian ( moze lesio146 pomoze bo jest z wlkp ? :D )

tyle w temacie
dzieki i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
no to czekamy na zdjęcia :D ktoś sie orientuje jaki koszt kuriera jest?

DPD przez sendit.pl nawet w 16,10 zł + opakowanie powinno się zmieścić :) i jest w jeden dzień roboczy. Trzeba tylko zobaczyć jak z wymiarami maksymalnymi.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót