• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Rosso Proteo gtv 2,0TS Lusso

No pięknie!
Mój ulubiony kolor, pięknie się w słońcu prezentuje. Alufelgi są of Gtv?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie. Nawet moja żona jest w szoku :)
Z jazdy czy z roboty? :sarcacstic: z jazdy to napiszę używając skali 1-10.... spartański ten wóz. Twardo (-2p), niewygodnie (-1p), średnio zrywny (+3), w środku - raczej wieje tandetą (-3p) :lol: 166 przy gtv to mercedes o 15 lat młodszy :) ale wirus alfa robi swoje. Wygląd (+20p), prowadzenie (+15p), wsiadanie w te kubełki przez ten próg jak do kajaka :lol: (+10p). Reasumując +42p satysfakcji z jady w skali 1 do 10 :sarcastic:
Jeżeli chodzi o robotę jestem bardzo zadowolony. Auto było paździerzem wyciągniętym z trawy w sadzie. Ma teraz nowy lakier i czyściutkie wnętrze. A do tego fajniejsze felgi, nowe opony i nowy pakiet startowy (płyny, paski itp). Na dokładkę zregenerowałem lampy i kupiłem parę drobiazgów. Niestety czeka mnie masa roboty. Lakier posiada jeszcze sporo mikrowtrąceń i będzie to wymagać korekty detalingowej (czyli masa czasu). W paru miejscach też trochę popłyną lakier (zwłaszcza na częściach których nie mogłem położyć). Jest to wstępnie "ścięte" i za polerowane ale pod słońce jeszcze można się doczepić i muszę to zrobić tip top. Środek skrzypi. Raz że jakość materiałów jest delikatnie ujmując tandetna to jeszcze na dodatek rozbieranie i składanie w pośpiechu pogłębiło efekt. Ale na to już mam plan. Wszystko zrobię w alcantarze. Mam już to rozkminione, materiały też. Kwestia tylko żebym znalazł czas. Wnętrze zyska należyty efekt a przy okazji wyeliminuję tarcie plastików. A całe przedsięwzięcie traktuję jako projekt pilotażowy - chcę się tego nauczyć. Czeka mnie też prędzej czy później sprzęgło bo po jeździe co prawda ucichło ale popiskiwało łożysko na początku i w dodatku pedał chodzi strasznie ciężko. Muszę też ogarnąć hamulce ale tu od razu idę w swap i do tego muszę się przygotować :) I tak tych mankamentów mógłbym wymieniać jeszcze sporo ale już teraz auto daje frajdę i jest w stanie lepszym niż znaczna część tych z ogłoszeń.
nie spodziewałem się że jeszcze w tym sezonie wyjedziesz nią na drogi
A Ty niedowiarku :sarcastic:
Alufelgi są of Gtv?
Chyba nie były w ofercie z gtv w tamtych latach. To były raczej ekstrasy do 147/156. Toora TI 17" w=z właściwym rozstawem śrub. Taki sam wzór był do 166 tylko że 18"
Miałem i mam dalej chrapkę na zender siena oczywiście. To naturalne i zamierzone. Marka, kolor i przydałoby się - też felgi takie same jak w 166. Chcę zrobić takie "rodzeństwo" :sarcastic: ale obecne sieny do gtv kosztują kosmos (koło 5k) a wersja 15" pomimo przyzwoitej ceny jest pozbawiona śrubek przy rantach i to zabiera im znaczny urok.

Ostatnia edycja:
Wczoraj wieczorem chciałem ustawić światła. Teraz jest kosa. Widać że duży odbłyśnik i żarówki HB3 65W robią robotę pomimo małej soczewki 2,5". Zabrałem też żonkę żeby trochę pojeździła i jest zachwycona autem :)
Zatankowałem skromnie za 150zł bo przecież to tylko jazdy testowe ale okazało się że to było za mało na ten wieczór :sarcastic:

ale sie ciesze ze sie udalo! Fajnie widziec efekty :)

Ależ mnie ominęło :)
Pięknie Marek i w rekordowym czasie!
Dopieszczanie szczegółów to już sama przyjemność - najważniejsze, że jeździ i daje frajdę :beer:

Dzisiaj wreszcie obie alfy zagościły w swoim garażu :D ściany, bramę jeszcze będę trochę czasu robił. Ale pod stelaż dałem już folię żeby auta mogły w środku stać bezpiecznie.
DSC_7622.jpgDSC_7623.jpgDSC_7625.jpg

Ogrom pracy i wspaniały efekt, tempo też robi wrażenie. Gratuluję, zwłaszcza samodzielnych prac lakierniczych

Dzisiaj sobie wieczorkiem pojeździłem. A przy okazji pyknąłem małą amatorską sesję.
DSC_7922.jpgDSC_7923.jpgDSC_7928.jpgDSC_7929.jpgDSC_7930.jpgDSC_7931.jpg

tylne kolo w negatywie czy taka fota?

ladne foty :D

Z tym kołem to "chyba nie" :sarcastic:
Generalnie jak auto kupiłem to technicznie rzecz biorąc nie było się czego doczepić. Nie było żadnych luzów. Koła też stały równo. I wydaje mi się że nadal stoją równo. Nie mniej jednak samochód wyciągnięty z krzaków i niestety wraz z powrotem do eksploatacji wychodzą kolejne sprawy (czego oczywiście się spodziewałem). Tak więc przedni zawias po kilkuset kilometrach zaczął stukać. Tak "nagle" :) nie wykluczone też, że z tyłu coś zaczyna się rozłazić w ostatnich dniach i jeszcze na to nie zwróciłem uwagi a na fotkach wyłapałeś :)

no stanie dla auta to chyba najgorsze co moze byc :D
a czy mi sie wydaje czy Ty cos juz zaczales kompletowac z czesci zaweiszenia? jakies foty wrzucales

Nie, to chyba powiązałeś z poduszką amorka do 166 nad którą pracuję :D
do gtv "nieoficjalnie" zbieram elementy na swap hamulców. Bo hamulce "nie istnieją" w tym aucie :D a podejrzewam, że nawet jak dam nowe tarcze i klocki to różnica będzie mała. Dlatego za jednym zamachem musi wpaść Brembo 4 tłoki. Reszta długiej listy zakupów czeka do wiosny. Chyba że mikołaj coś przyśle bo dostał ode mnie kopię listy :sarcastic:

To tak jak dla siebie - rozglądam się za Brembo. Wiadomo muszą być montowane na adapterze i z tego co mi wiadomo to "zwykłe" Brembo bez przeróbek można dopasować do tarczy 305/310mm, a zmodyfikowane (poszerzone) Brembo współgra z tarczą 330mm :D Jakbyś miał namiary na sprawne zaciski w rozsądnej cenie to chętnie przyjmę wiadomość w tej sprawie :D

Wiem, zdobycie obecnie tych zacisków w cenie niższej niż rynkowa (nie mała) jest wyzwaniem :sarcastic: temat adapterów/swapu jest rozkminiony w 100%. Stąd też taki wybór a nie innych zacisków bo wolę iść przetartym szlakiem. Ja chyba nie będę szedł w 330. Wydaje mi się że i 310 będzie kosa a koszty tarcz i przeróbek znacznie mniejsze.

Wiem, zdobycie obecnie tych zacisków w cenie niższej niż rynkowa (nie mała) jest wyzwaniem :sarcastic: temat adapterów/swapu jest rozkminiony w 100%. Stąd też taki wybór a nie innych zacisków bo wolę iść przetartym szlakiem. Ja chyba nie będę szedł w 330. Wydaje mi się że i 310 będzie kosa a koszty tarcz i przeróbek znacznie mniejsze.

dla mnie podstawową wadą swapu na 330 jest waga takiej tarczy - jest ok. 1kg cięższa od 305, 310mm o których piszesz to o ile dobrze pamiętam tarcza dedykowana do 166, tam będzie inny problem bo jest inny rozstaw śrub i trzeba robić tzw. "fasolki"

dedykowana do 166, tam będzie inny problem bo jest inny rozstaw śrub i trzeba robić tzw. "fasolki"
Tak dokładnie. Ale fasolki to chyba nie problem bo tarcza zawsze się opiera na piaście a nie na śrubach. A 330 też nie ma w rozstawie 5x98. Chyba że z GTA ale cena pewnie przyprawia o zawrót głowy.

Czyli zestaw: Brembo ze 166 V6 + adapter + tarcza (no właśnie jaka 305mm czy 310mm w rozstawie 5x98 i grubości ... ?) powinno być zestawem P&P ?

Zestaw ze 166 to tarcza 310. Do tego adapter i otwory fasolkowe w tarczy. To raczej nie problem bo adapter też musi ktoś na frezarce zrobić. Nie wiem czy była dostępna jakaś tarcza 310mm z otworami 5x98 i z właściwym odsadzeniem (do piasty i adaptera gtv)

Amortyzatory
Powrót