• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] rogo Gietefałka

• Autor wątku Autor wątku rogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Windschott to byla opcja akcesoryjna, ja jezdzilem bez na poczatku, bo moj nie mial - ale szybko ogarnalem temat ;)))
Szczegolnie jesienia, gdy jest chlodno, to jest spora roznica, no i jak z kobieta sie jedzie to bez widschottu nie ma mowy, chyba ze ktos lubi fryzury metalowych kapel z lat 80tych.

wiosna coraz bliżej trzeba zacząć przygotowania do sezonu, na początek trochę kosmetyki Gtv :)
woskowanie lakieru + odświeżenie i malowanie zacisków hamulcowych

IMG_20200215_195941.jpg IMG_20200215_192414.jpg IMG_20200217_180443.jpg

wygląda na to że na sezon 2020 zostaną zmienione felgi na takie jak miałem na czerwonej - 16" z przedliftowej wersji V6 znalazłem bardzo ładny komplet, przymierzone i przygotowane do montażu

IMG_20200210_145034.jpg IMG_20200210_151937.jpg IMG_20200210_144657.jpg

coraz bardziej nachodzi mnie myśl żeby jednak lekko obniżyć to auto póki co zastanawiam się nad sprężynami Eibach-a -20, ewentualnie Vogtland -35

IMG_20200204_124108.jpg IMG_20200217_123814.jpg

Ostatnia edycja:
Obniżaj. Ja mam u siebie Eibach -20mm. Następnym razem poszedłbym jeszcze niżej :)

sezon 2020 uważam za rozpoczęty :)

pogoda dzisiaj dopisała więc Gietefałka zabarana na małą wycieczkę, przy okazji przypomniałem sobię że nawet seryjne zawieszenie jest w tym aucie dość twarde i nie oferuje zbyt wiele komfortu zwłaszcza w jeździe po mieście co trochę ostudziło moje zapędy na zmianę sprężyn :)

IMGP2026.jpg

Fajna fotka, no i zazdroszczę początku sezonu. U mnie pogoda nadal słaba i drogi są solone, wiec muszę się w cierpliwość uzbroić. Ale to już niedługo :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

IMGP2055.jpg

ogarnięte ostatnio parę drobiazgów w Gtv - wymieniłem przednie głośniki na zestaw Exsursion 130mm na dystansach pozwalających zamontować głośniki w miejsce fabrycznych, głośniki wysokotonowe zostawiłem fabryczne, przy okazji wymieniłem też sprężynkę klamki po stronie kierowcy. Po wymianie głośników znacznie przyjemniej można posłuchać radia czy muzyki z CD, oczywiście nie jest to żadne car-audio - po prostu chodziło o wymianę głośników na nowsze/lepsze, myślę że tylne też wymienię.

IMGP2084.jpg IMG_20200326_193436-1.jpg IMG_20200326_195753.jpg IMG_20200325_191750.jpg

udało się po ok. 10 miesiącach poszukiwań znalezienie oryginalnego radia z Gtv ph1 co wydawało się prawie niewykonalne :)

IMG_20200330_183723.jpg

Ostatnia edycja:
gratulacje! Kupiłeś w Polsce?

A nie myślałeś o głośnikach 5x7 np. HERTZ DCX570.3 ?

IMGP2092.jpg IMGP2091.jpg

radyjko sprawdzone, działa jak należy

gratulacje! Kupiłeś w Polsce?

tak kupione w PL - towar deficytowy w całej Europie a na innych kontynentach raczej jeszcze trudniejszy do zdobycia ;) jakoś mam chyba szczęście do wyszukiwania tych radyjek, do poprzedniej Gtv pierwsze znalazłem po prawie roku poszukiwania, potem trafiłem jeszcze na dwie sztuki, Spidi na szczęście miał już ori radio na pokładzie:)

- - - Updated - - -

A nie myślałeś o głośnikach 5x7 np. HERTZ DCX570.3 ?

dla mnie najważniejsze było żeby głośniki były zamontowane bezinwazyjnie, internety piszą raczej o problemach z dopasowaniem tego typy głośników aby weszły p&p choć gdzieś trafiłem na info o tych Hertz-ach że podobno pasują, na grupie FB ktoś pisał też o owalach Alpine które mają pasować choć potem okazało się że nie tak na 100% bo trzeba zrezygnować z 2 mocowań maskownicy żeby ją założyć, do tego te zestawy to głośniki 2-drożne współosiowe więc też nie do końca takie jak powinny być. Początkowo chciałem po prostu kupić nowe ori bo były jeszcze niedawno dostępne jednym z zagranicznych sklepów ale już ich nie ma. W sumie to moje te które wymontowałem są ok. miałem wrażenie że lekko zaczynały charczeć ale po zdemontowaniu okazało się że fabryczne wygłuszenie drzwi we wnękach za głośnikami rozwarstwiło się co chyba powodowało ten efekt. Generalnie z nagłośnieniem w 916 projektanci się nie popisali i zrobienie czegoś sensownego wymaga sporo pracy a ja nie mam takiej potrzeby :)

Ostatnia edycja:

IMGP2184.jpg

po miesiącach poszukiwań udało mi się zdobyć komplet felg 17" tzw. Enzo Style które występowały w limitowanej wersji Motus oraz w niektórych ph3, bardzo trudne do znalezienia bo w ciągu 4 lat tylko raz pojawiły się na portalu aukcyjnym. Felgi będą musiały poczekać na renowację, mają w przyszłości trafić do Spidera.

IMG_20200410_204518.jpg

szybka przymiarka ;)

IMG_20200410_202739.jpg

przy okazji wytoczenia Spidiego z garażu wymieniłem uszkodzony ogranicznik drzwi i standardowo pękniętą sprężynkę klamki

IMGP21881.jpg

Ostatnia edycja:
Ciekawa alternatywa do telefonów i faktycznie rzadka felga.

Duży problem wyciągnąć zamek?

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Ciekawa alternatywa do telefonów i faktycznie rzadka felga.

w czasie kiedy je szukałem telefony 17" były do kupienia kilka razy, nawet Zendery Siena prędzej bym znalazł :)

- - - Updated - - -

Duży problem wyciągnąć zamek?

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

wymieniałem sprężynkę klamki wewnętrznej więc trzeba było zdjąć boczek, samego zamka drzwi nie ruszałem :)

przeprowadziłem akcję regeneracji windshot-a, siatka była już dość spłowiała, dodatkowo w pionowym elemencie były 3 małe dziurki, początkowo myślałem żeby wysłać to do firmy która zajmuje się takimi sprawami jednak postanowiłem spróbować zrobić to własnoręcznie i wyszło prawidłowo :)

IMGP2203.jpg IMGP2236.jpg

A możesz się podzielić szczegółami jak to krok po kroku robiłeś? Chętnie u siebie bym tez windshott odnowił.

A możesz się podzielić szczegółami jak to krok po kroku robiłeś? Chętnie u siebie bym tez windshott odnowił.

siatkę kupiłem na Alledrogo https://allegro.pl/oferta/siatka-ka...hYWRjZTMxNjZmNzliYTAxYTMyZWEyZjYxZWYxMTNkODI= jest trochę grubsza od oryginalnej, myślałem też o siatce która jest używana do produkcji moskitier (mam w domu takie dodatkowe "drzwi - mositierę" przy wyjściu na taras) ale firma która mi to robiła ma przestój więc wybrałem tą z aukcji. Największą trudnością było dla mnie wyjęcie z profili uszczelek które trzymają siatkę - są mocno wciśnięte, nie ma za co ich chwycić, trzeba ostrożnie wydłubać końcówki - wspomagałem się wyjmakami z tworzywa do rozbierania tapicerki, przydał się też wkrętak precyzyjny, ktoś podpowiadał mi też kombinerki (ich jednak nie polecam bo łatwo uszkodzić uszczelkę). Po wyciągnięciu uszczelek wstępnie docięta siatka z naddatkiem żeby było za co złapać do naciągnięcia, potem siatka ułożona na stelaż, przy wciskaniu uszczelki wspomagałem się małym młoteczkiem. Przy wkładaniu siatki łapałem ją wstępnie na prostym elemencie nie wciskając uszczelki do końca żeby było można łatwo ją wyjąć w celu korekty ewentualnych fałdek, potem układałem siatkę na profilu łukowym (tu od razu starałem się wcisnąć uszczelkę do końca ale bez końcówek żeby w razie czego łatwo można było ją wyjąć), na koniec korekta i dobicie uszczelki na profilu prostym (trzeba zwracać uwagę) w tym etapie żeby z wyczuciem naciągać siatkę bo sama uszczelka wchodząc w profil powoduje naciąganie siatki). Wykończenie po ostatecznym dociśnięciu uszczelki - nadmiar siatki odcięty nożykiem do tapet. Jeszcze jedna ważna sprawa przy wyciąganiu uszczelek - trzeba robić to z wyczuciem bo w miejscach gdzie profile są skręcone ze sobą uszczelki są podcięte żeby nie wypychały ich śruby.

Ogólnie jak dla mnie dość niefajna robótka trzeba sporo cierpliwości ale warto było jak widać na porównaniu starej siatki z nową.

IMG_20200421_235446.jpg

Ostatnia edycja:
wyprawa po bułki a tu przez okno Gtv takie moto-skarby widzę :)

IMGP2237.jpg IMG_20200427_194615.jpg IMG_20200427_194629.jpg IMG_20200427_194647.jpg IMG_20200427_194713.jpg IMG_20200427_194732.jpg IMG_20200427_194744.jpg IMG_20200427_194458.jpg

Ostatnia edycja:
Obie felgi maja swój urok. Sieny wiadomo, klasyka, ale te drugie tez niezłe i mniej oczywiste.
One maja ten sam rozmiar?

Amortyzatory
Powrót