• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] rogo Gietefałka

• Autor wątku Autor wątku rogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
GTV-ki i Spider-y na forum rosną w siłę i to cieszy :)

luckie gdybyś przekonał się do grupy na fb, to pewnie już radio byłoby Twoje. Było na grupie, na sprzedaż pod koniec roku.

Bylem nawet na grupie ale FB mnie nie lubi i mnie 2 razy usuwał, wiec stwierdziłem ze nie będę się narzucał.
Jakby się znowu pojawiło to byłbym zobowiązany za krótkie info.

No Roberto, trzeba przyznać, że ten red style wygląda kozacko! gratulacje! :)

dzięki, zawsze chciałem przynajmniej czerwone fotele :)

Spider solidnie umyty, lakier oczyszczony z zlegającej smoły, i innych "ciężkich" zanieczyszczeń dodatkowo oczyszczony mechanicznie przy użyciu cleanera na maszynie DA co przywróciło mu sporo blasku

we wnętrzu wyczyściłem dzisiaj skóry, jutro dostaną odżywkę, wyczyszczone zostały też boczki i kokpit które dostały porcję dobrego dresingu

IMGP0329.jpg IMGP0395.jpg

Ostatnia edycja:
Skory obledne!

fakt są świetne!

wypada dodać trochę informacji na temat Spidera - znaleziony przy podpowiedzi kolegi z grupy na FB w Niemczech, wyprodukowany w 1998 roku do tego czasu przejechał 119 tysięcy kilometrów, ostatnia wymiana rozrządu przy ok. 115.000, ostatnia wymiana oleju w listopadzie zeszłego roku, auto kompletne włącznie z książkami, instrukcjami, zestaw 4szt. kluczyków, karty kodowe, nie tknięte tuningami jak widać jest oryginalne radio co jest niezwykle rzadkim zjawiskiem i bardzo mnie cieszy bo wiem jak trudno takie znaleźć. Auto ma 21 lat więc nie jest idealne i trzeba nad nim popracować :) a to już wyjdzie w dalszych wpisach tego tematu :)

pierwsze usterki usunięte:
- był problem z działaniem elektrycznego otwierania/zamykania dachu, kontrolka sygnalizowała awarię mechanizmu, który nie reagował na przycisk uruchamiania, po otwarciu w trybie manualnym/awaryjnym okazało się że silnik i mechanizm działa a regulacji wymagały linki sterujące ryglami klapy dachu - teraz wszystko działa prawidłowo.
- nie działała antena elektryczna, miałem w zapasie drugą antenę z Gtv ale okazało się że też nie działa, w jednej działał silnik, w drugiej był sprawny bat więc z dwóch poskładałem jedną która teraz działa :)

Zmieniłem też koła na Telefony 17"

IMGP0423-1.jpg

Ostatnia edycja:
dzisiaj dotarły nowe amortyzatory do Spidera, teraz mam dylemat czy zostawić seryjne sprężyny które jeśli zostaną dam do piaskowania i lakierowania (na szczęści mam drugi komplet) czy lepiej od razu poskładać to na Eibachu... .
Przyjechał też nowy włącznik halogenów przeciwmgielnych, obecny wygląda na uszkodzony (nie "pstryka" i halogeny cały czas świecą)

IMGP0452-1.jpg IMGP0470.jpg IMGP0471.jpg IMGP0472.jpg IMGP0475.jpg

Ostatnia edycja:
Od razu Eibach, po co robić to samo 2 razy :)

włącznik halogenów wymieniony na nowy, stary zdemontowany też udało się rozruszać więc zostaje na zapas

IMG_20190301_114723.jpg IMG_20190301_113550.jpg

dzisiaj wymieniłem też emblemat tylnej klapy na nowy

IMGP0522.jpg IMGP0512.jpg IMGP0516.jpg IMGP0517.jpg IMGP0520.jpg IMGP0518.jpg

Male detale, a cieszą :)
Postanowiłeś coś na temat sprężyn?

Male detale, a cieszą :)
Postanowiłeś coś na temat sprężyn?

pewnie skończy się na Eibach-u -20 ale najpierw muszę skompletować resztę gratów do wymiany amorków - osłony, odboje i tu właśnie zastanawiam się gdzie znaleźć nowe odboje na tył, oczywiście chętnie wymieniłbym górne mocowania amorków ale dostępne są tylko prawe, póki co szukam nowego lewego... , skompletowałem też drugi komplet wahaczy na tył, chcę je najpierw wypiaskować i pomalować i tu znowu dylemat jakie dać tuleje na tył - wahliwe oczywiście zostają ale reszta guma (dostępne tylko Ted-Gum) czy jakiś poliuretan, jeśli poli to twardość najbardziej zbliżona do gumowych

Ostatnia edycja:
parę nowych części do Spidera - chłodnica cieczy Nissens taka sama jaką zakładałem w Gtv, udało się też znaleźć gumowe dystanse pod mocowania chłodnicy, są siłowniki maski Magnetti Marelli, doszły gumowe "tależyki" na tylne wahacze pod odboje

IMGP0532.jpg IMGP0538.jpg IMGP0535.jpg IMGP0545.jpg

doszedł też nowy ori emblemat na przednią maskę

IMGP0540.jpg IMGP0542.jpg

w niemieckim sklepie znalazłem rurę dolotu

IMGP0503.jpg

i cenne używane drobiazgi - ograniczniki drzwi, osłona poduszki amortyzatora i kolanka do wężyków spryskiwaczy

IMGP0549.jpg

Ostatnia edycja:
Spider gotowy na przyjęcie nowej chłodnicy, przy okazji zdemontowana belka pod chłodnicę i uchwyt obudowy filtra powietrza pojadą do piaskowania i malowania, wentylator też dostanie odnowioną obudowę

IMGP0559.jpg IMGP0591.jpg

nowa chłodnica na swoim miejscu, odnowiona belka pod chłodnicą, obudowa wentylatora też została wymieniona na wypiaskowaną i pomalowaną proszkowo

IMGP0638.jpg IMGP0646.jpg IMGP0650.jpg IMGP0651.jpg IMGP0654.jpg

Ostatnia edycja:
żeby Spiderek nie czuł się samotny do towarzystwa dostał koleżankę Gtv-kę :)
Obecna Gitefałka jak poprzednia TS 2.0 Ph1 jednak tym razem jest to faza 1b z 1997 roku, od fazy 1a na pierwszy rzut oka dla użytkownika różni się np. kierownicą która jest tu już 3-ramienna jak w ph2, ma też zmienione pokrętła sterowania nawiewami (choć akurat tej zmiany nie rozumiem bo te z wcześniejszej produkcji były fajniejsze).
Auto znowu jest w fabrycznej specyfikacji bez zmian i tuningów, wiem że trudno będzie w to uwierzyć ale jego przebieg to niecałe 87.000 km, bardzo przyjemnie jeździ, w aucie wszystko działa (nie mam pewności tylko co do anteny bo nie wysuwa się po włączeniu radia, które niestety nie jest ori a wygląda na jakiś tani prosty model więc mam małą nadzieję że to właśnie jego wina) nawet klimatyzacja dmucha zimnym powietrzem aż miło :)

A tak Alfina się prezentuje :)

Gtv s1.jpg Gtv s2.jpg

Ostatnia edycja:
Piękna kolekcja, gratuluję.

Da się żyć z dwiema Alfami, które nie nabijają kilometrów? :confused:
Ja jestem zauroczony 916, ale za nic w świecie się nie pozbędę 930Q, która rocznie też nabija ok. 2000km :)

Piękna kolekcja, gratuluję.

Da się żyć z dwiema Alfami, które nie nabijają kilometrów? :confused:
Ja jestem zauroczony 916, ale za nic w świecie się nie pozbędę 930Q, która rocznie też nabija ok. 2000km :)

dzięki cieszę się że się Tobie podoba, mnie już zauroczyła choć nie jest doskonała :)
Jak będzie z 2 Alfami to się okaże, póki Spider stoi i czeka aż go poskładam, widzę że masz 145 - chętnie bym taką postawił przy 916 :)

Gtv przy przebiegu 87040 dostała nowy olej, dostała też nowe podnośniki maski, dzisiaj założyłem nowe emblematy na maską i tylną klapę, w najbliższym czasie będzie wymiana tulei na tylnych wahaczach (te na których są mocowane amortyzatory), trzeba tez zmienić uszczelkę pod pokrywą zaworów bo jest wyciek.

IMG_20190607_172938.jpg IMGP0800.jpg IMGP0795.jpg IMGP0777.jpg IMGP0812.jpg IMGP0817.jpg

Ostatnia edycja:
dzisiaj przy przebiegu 87290 Gtv-ka dostała zestaw nowych tulei tylnych wahaczy - wymienione 4 tuleje wahliwe przy piaście i 4 tuleje przy tylnej belce (wahacze proste i "gitary"), rozruszane też drążki regulacyjne tylnego zawieszenia, teraz można udać się na ustawienie geometrii. Przy okazji wahacze na których były wymieniane tuleje zostały oczyszczone i zabezpieczone farbą antykorozyjną. Auto dostało też nowy filtr powietrza

Gtv8.jpg IMG_20190613_081334.jpg IMG_20190613_150729.jpg Gtv7.jpg

Ostatnia edycja:
Gtv bezproblemowo zaliczyła przegląd techniczny :)

Zabrałem się za zmorę wnętrza ph1 - rozebrałem i odnowiłem konsolę środkową i tunel między fotelami (fabrycznie te elementy są pokryte taką "gumowatą" farbą która po czasie zaczyna się kleić i obłazić) przy okazji uzupełniłem braki w podświetleniu deski rozdzielczej. Wymieniłem też radio na starsze :) i bardziej nawiązujące do epoki i klimatu 916 - radioodtwarzacz Clariona, co ciekawe taki model występował opcjonalnie w ofercie Alfy (oryginalne takie jak miałem w poprzedniej Gtv i w obecnym Spiderze póki co jest nie do zdobycia).

IMG_20190623_181712.jpg IMG_20190623_190527.jpg

Amortyzatory
Powrót