[GTV] rogo Gietefałka

• Autor wątku Autor wątku rogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
znalazłem gdzieś kiedyś info że można zaradzić chyba często występującej "awarii" oprawek soczewek halogenów Gtv, które się zwyczajnie łamią, mam 2 komplety dobrych ale szkoda było wyrzucać uszkodzone które były pierwotnie na moim aucie więc postanowiłem sprawdzić czy info jest prawdziwe. Trzeba było zakupić halogeny z Mondeo II które miały mieć identyczną soczewkę firmy Hella jak w Alfie, tak też zrobiłem i mogę potwierdzić że wszystko faktycznie pasuje - jedyna różnica jest w kolorystyce metalowego uchwytu soczewki i zakrętki oprawki, które są ciemne, a oryginalne jasne - na zdjęciu u góry po lewej stronie Mondeo a po prawej uszkodzona oprawka z Gtv.

Odebrałem też z lakierni proszkowej osłony wentylatora, mocowanie obudowy filtra powietrza i belkę pod chłodnicę - wszystko wygląda teraz jak nówka z salonu :)

Oczyściłem też i pomalowałem tylne amortyzatory

IMGP8066.jpg IMGP8076.jpg IMGP8072.jpg

Ostatnia edycja:
Szacun, aż miło popatrzeć na te reanimowanie elementy. Lubię tez te oryginalne koła, nie są nachalne, klasa[emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szacun, aż miło popatrzeć na te reanimowanie elementy. Lubię tez te oryginalne koła, nie są nachalne, klasa[emoji106]

mam spory magazyn używanych części do Gtv więc od czasu do czasu coś się dla przyjemności zreanimuje, z pomalowanych części poskładałem do kupy zapasowy wentylator :)

dzisiaj przyszło parę nowych drobiazgów do przedniego zawieszenia, teraz trzeba zamówić amortyzatory, niestety nigdzie nie można kupić nowej lewej poduszki amortyzatora, te które są na aucie nie wykazują nadmiernego zużycia ale chętnie bym to wymienił przy okazji zmiany amortyzatorów, prawa którą dostałem zostanie chyba póki co na zapas, a może kiedyś trafię jakimś cudem też lewą

CAM01700.jpg IMGP8081.jpg

Ostatnia edycja:
przyjechały amortyzatory, można składać :)
muszę jeszcze zdecydować czy zostać przy seryjnych sprężynach czy założyć Eibach-a który leży w magazynie :)

następny "na liście" jest rozrząd - zaczynam poszukiwania

IMGP8091.jpgIMGP8088.jpg

Ostatnia edycja:
Widzę ze dużo gratów udało Ci się znaleść oryginalnych[emoji108]Jak cenowo wyszły gniazda amortyzatorów?

Dajesz Ajbachy!

Ja obecnie mając -30 na zawiasie zacząłem patrzeć na drogę jak na zbiór szykan i przeszkód w postaci studzienek, slalom gigant[emoji23]

Ja obecnie mając -30 na zawiasie zacząłem patrzeć na drogę jak na zbiór szykan i przeszkód w postaci studzienek, slalom gigant[emoji23

no właśnie trochę się obawiam że jazda na Eibach-u będzie trochę stresująca ;)

- - - Updated - - -

Widzę ze dużo gratów udało Ci się znaleść oryginalnych[emoji108]Jak cenowo wyszły gniazda amortyzatorów?

gniazda amortyzatorów do kupienia tylko prawa strona płaciłem chyba 259zł kupiłem chyba ostatnie w tej cenie widzę że po moim zakupie cena skoczyła do góry

- - - Updated - - -

Dajesz Ajbachy!

zakładać Eibachy powiadasz ;)

Tak :P proawdzenie zawsze na plus, a i wygląd na tym zyska. Najwyżej ściągniesz xD

Gtv ma specyficzne zawieszenie i wiele osób po sprężynach obniżających wróciło do serii, bo auto prowadziło się po prostu gorzej. Było bardziej nieprzewidywalne. Dlatego ja w swojej Gtv ciągle trzymam się seryjnych sprężyn, chociaż wiadomo, że lepiej auto wyglądałoby ciut obniżone :)

Tak :P proawdzenie zawsze na plus, a i wygląd na tym zyska. Najwyżej ściągniesz xD

właśnie nie jestem pewien czy będzie na plus (zwłaszcza prowadzenie, wygląd pewnie tak)

- - - Updated - - -

Gtv ma specyficzne zawieszenie i wiele osób po sprężynach obniżających wróciło do serii, bo auto prowadziło się po prostu gorzej. Było bardziej nieprzewidywalne. Dlatego ja w swojej Gtv ciągle trzymam się seryjnych sprężyn, chociaż wiadomo, że lepiej auto wyglądałoby ciut obniżone :)

Eibacha mam już na stanie, trochę szkoda nie spróbować, najwyżej wrócę do serii zwłaszcza że od początku uważam że to auto powinno być jak najbardziej seryjne

- - - Updated - - -

w ramach uzupełniania braków w aucie udało mi się zdobyć zestaw koła zapasowego z pokrowcem do kompletu z fabrycznym lewarkiem i uchwytem do niego - wszystko w świetnym stanie :)

CAM01602.jpg CAM01604.jpg CAM01605.jpg

Eibach-y wytargane z mojego magazynu, przygotowane do montażu - ciekawe czy jazda na nich przypadnie mi do gustu?

CAM01728.jpg CAM01722.jpg

na drugi zestaw 16-stek założyłem opony w fabrycznym rozmiarze 205/50/16 jestem ciekawy jak się będzie na nich jeździło w porównaniu do kół z oponami 205/55/16 które są teraz na aucie, ma to być "tymczasowy" zestaw bo docelowo będą telefony 17" które czekają na nowe opony (tu ciągle mam dylemat czy dać 225/45/17 czy może jednak lepiej 215/45/17)

CAM01730.jpg

dzisiaj tylne seryjne sprężyny zmienione na Eibach-a -20
porównanie seryjnej z Eibach-em:

CAM01735.jpg

przy okazji przełożone koła
porównanie 16-stek - rozmiar fabryczny na kołach z V6 205/50/16 vs oryginalne 16-stki Gtv ph1 z niefabrycznym rozmiarem opony 205/55/16

CAM01736.jpg

Widzisz różnicę po obniżeniu? Bo stare seryjne to może być takie właśnie -20 :D co do jazdy, ja w 147 różnicy nie odczułem prawie żadnej po przesiadce na -30, poza stabilnością w zakrętach

Widzisz różnicę po obniżeniu? Bo stare seryjne to może być takie właśnie -20 :D co do jazdy, ja w 147 różnicy nie odczułem prawie żadnej po przesiadce na -30, poza stabilnością w zakrętach

póki co trudno ocenić, dzisiaj miałem czasu tylko na tył, wydaje mi się że trochę jest niżej - tak "na oko" szpara między oponą a rantem błotnika przy "nowej" oponie 205/50 wypada tak jak wcześniej było na 205/55, w sumie chodziło mi właśnie o takie minimalne obniżenie, ale dopiero po zmianie przodu będzie można więcej powiedzieć

powoli ale do przodu zabrałem się za przednie amortyzatory, jak zwykle czasu mało i dałem rady zrobić tylko lewą stronę - nowy amortyzator z nową osłoną i odbojem, nie udało się nigdzie kupić nowego górnego łożyska więc z 2 szt. używek wybrałem lepszą, dalej szukam nowej może kiedyś trafię. Przy okazji zrobiłem przegląd stanu blachy pod nadkolami i wewnątrz kielicha - wszystko wygląda bardzo ładnie. Przy okazji zmieniłem też lewy kierunek na oryginał bo wcześniej ktoś założył jakąś tuningową wersję.
Lewa strona poskładana - obniżenie Eibach -20 subtelne ale właśnie tak miało być.

CAM01742.jpg

Jeszcze porównanie oryginalnej sprężyny przedniej z Eibach-em

CAM01741.jpg

Jak widać różnica ogromna

te felgi coraz bardziej mi się podobają :)

nowa felga z oponą 205/50/16+Eibach -20 vs stara z oponą 205/55/16 na ori sprężynach

IMGP8155.jpg

Gtv felgi.jpg

w dzisiejsze popołudnie udało się poskładać i założyć ostatni amortyzator :)

IMGP8168.jpg

Ostatnia edycja:
TS-ik zalany dzisiaj porcją świeżutkiego oleju ENI

CAM01756.jpg

teraz powoli nadchodzi czas wymiany rozrządu

jeszcze taka ciekawostka, przy okazji zmany tylnych sprężyn i amortyzatorów po ściągnięciu koła okazało się że moja Alfa ma z tyłu dystanse a właściwie dystansiki na oko mają jakieś 5mm grubości i wyglądają na fabryczne :)

CAM01754.jpg

Ostatnia edycja:
Gietefałka bezproblemowo zaliczyła dzisiaj przegląd techniczny

gtv16.jpg

potem praktycznie pierwsza przejażdżka na nowych amortyzatorach z Eibach-ami - na szczęście nie jest za twardo :)

Gietefałka umyta więc zaraz się rozpadało :)

kolejny drobiazg przygotowany do wymiany - koniec strzelania ogranicznika drzwi kierowcy :)

CAM01782.jpg

Załączniki

• Gtv 17.jpg
    Gtv 17.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Gtv17.jpg
    Gtv17.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót