Remont 1.6 TS 105KM

A jest tu ktos z okolic chorzowa, katowic, zabrze kto w okolicach marca miałby możliwość pozyczenia blokad do 1.6 120km ? Na kilka dni ?

Jeszcze jedno pytanie, czy przy remoncie silnika muszę wymieniać śruby(szpilki) do głowicy ?

Witam prace powoli idą na przód :) dzisiaj zmontowany dół silnika :) nie obyło sie bez problemów podczas uzbrajania głowicy po remoncie pękł mi kolektor dolotowy ale na szczęście już wymieniony :)
kilka fotek :)

Kilka nowych części :)

IMG_1831.jpg

tutaj głowica odebrana po naprawie
IMG_1833.jpg
IMG_1834.jpg

A tu takie małe porównanie :P Po lewej tłok z alficy :)
IMG_1837.jpg

IMG_1839.jpg

patrzyłem czy sie zmieści ale sie nie udało :P
IMG_1840.jpg
Montaż
IMG_1842.jpg

Nowa panewka w stopce
IMG_1845.jpg

A tu już tłoki zamontowane
IMG_1846.jpg
IMG_1848.jpg

I udało się 21.01.2016 o godzinie 22.07 moja bella wróciła do żywych :P

Gratulacje! Teraz czekamy na wyniki spalania oleju.

może jakieś podsumowanie kosztów części?
moja też trochę łyka oleju ok 0,7l/1000 (przebieg 199 kkm) miesiąc temu wymieniłem uszczelniacze zaworów ale nie zdążyłem jeszcze przetestować. Przed Nowym Rokiem miałem bliskie spotkanie ze zwierzyną leśną. W przyszłym tygodniu odbieram samochód po naprawie i wracam do testowania spalania oleju. Jeżeli okaże się, że dalej bierze na wiosnę podejmuję walkę z remontem.

może jakieś podsumowanie kosztów części?
moja też trochę łyka oleju ok 0,7l/1000 (przebieg 199 kkm) miesiąc temu wymieniłem uszczelniacze zaworów ale nie zdążyłem jeszcze przetestować. Przed Nowym Rokiem miałem bliskie spotkanie ze zwierzyną leśną. W przyszłym tygodniu odbieram samochód po naprawie i wracam do testowania spalania oleju. Jeżeli okaże się, że dalej bierze na wiosnę podejmuję walkę z remontem.

Zestawienie kosztów zrobię później musze wszystko podliczyc :) teraz testy jak faktycznie bedzie wyglądało spalanie oleju...

Kolega z forum jeszcze mi napisał, że przed zabraniem się za remont generalny można jeszcze wypłukać silnik środkiem do płukania silników Liqui Moly, zmienić olej na 10W60 (obecnie 10W40) i dodać środek "stop wyciekom" Liqui Moly. Podobno to na pewno zmniejszy zużycie oleju, pytanie o ile to zużycie może spaść i czy na pewno spadnie? Czy taki zabieg to wywalenie pieniędzy? Obecnie bierze prawie 1L/1000km

Wszystko zależy od tego gdzie podziewa się olej. Odstawiając swoje auto do TMiN miałem zużycie oleju poniżej 1l/1000km. Po odebraniu auta z warsztatu i przygodach z samoistnie pękającą miską zabawach ze zmianami oleju itp miałem zużycie oleju na poziomie 1l/1000km czyli trochę wzrosło. Wg warsztatu wykonującego naprawę silnik był bez wycieków oraz nie było śladów spalania oleju (test spalin) - wynika z tego, że następuje anihilacja oleju.

Ergo - remont nie spowodował zmniejszenia zużycia oleju a dodatkowo je zwiększył. Trzeba uważać przy wyborze warsztatu.

Właśnie tego się boję, nie są to małe pieniądze a efekt może być różny. Tym bardziej, że mój TS jeździ ładnie, oprócz tego, że ubywa tego oleju, nic się nie dzieje.

A tak zupełnie z innej beczki.
Wam również tak pracują wasze TS-y jak na filmiku z pierwszego uruchomienia?

ten dźwięk z filmu nie jest normalny. w tym konkretnym przypadku to jeszcze nie napełnione hydrauliczne popychacze zaworów.

no i jak ze spalaniem oleju?

Przez pierwsze 200 km zjadła ponad 0,5 l minerala po 200 km zmiana filtra i oleju na 10w40 i zrobiłem ok 1000 km może ubyło ok 100 ml ciężko stwierdzić w sumie stan na bagnecie się niewiele zmienił. Teraz po 2000 zmiana na jakiś dobry docelowy olej i zobaczymy co będzie się działo :) Na ten moment naprawa przyniosła zamierzony skutek a nawet kilka innych rzeczy się poprawiło tzn nie ma porannego zamuła, silnik po rozgrzaniu nie klamocze tak ,,głucho'' i mam wrażenie ze odzyskała parę KM :P

Jaka grubość uszczelki pod głowicą zostasowałeś? Też planuje wyżej wymienione czynności i nie wiem czy zastosowanie seryjnej uszczelki po planowaniu głowicy bedzie zdrowe dla silnika, i czy nie zmieni to parametrów spalania i kompresji. Dodam że mi również spala duże ilości oleju .. powyżej 1l/1000km, na zimnym efekt spadochronu, a kompresja na kazdym w przedziale 15-16.5 a na jednym blisko 17 jednostek wiec raczej dużo za dużo.

Ja u siebie wymieniałem uszczelkę pod głowicą, i założyłem grubszą uszczelke bo te seryjne to prawdziwy szit :/

Podobno na głowicy jest oznaczenie jak bardzo można ją planować w postaci 3 oczek, dziurek lub czegoś podobnego i stąd moje pytanie czy uszczelki również sa w 3 rozmiarach? Dużo czytałem na ten temat ale nigdy odpowiedz mnie nie satysfakcjonowała bo każdy mówi jak mu pasuje. Jakiej firmy założyłeś i gdzie ja kupiłeś?
btw macie może manuala? Chodzi mi o serwisówke a nie instrukcje obsługi bo nawet nie wiem jak dokrecać głowe i z jaką siła, a już myśle na remontem niebawem :)

Amortyzatory
Powrót