• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Remont 1.6 TS 105KM

Wystarcze ktos raz zapomnial sie z olejem i takie sa skutki. Przebieg tu nie ma nic do rzeczy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam mnie czeka to samo tylko spalanie oleju 1l na 500 km :) chciałem sie zapytać jak to wygląda z blokiem w grę wchodzi tylko tulejowanie czy szlif i nadwymiarowe tloki?

Właśnie jeszcze silnika nie rozebralem ale chce wiedzieć co mnie może czekać :) A to jak to jest w 1.6 czy wał azotowany lub coś?

No i dolałem około 830ml oleju po przejechaniu równo 1000km. A więc nie jest to aż 1L/1000km ;) I mam takie inne pytanie, czy może coś się stać jak będę dalej jeździł z takim poborem oleju? Co się właściwie dzieje z tym olejem? Odkładają się jakieś złogi? I jeszcze, czy takie pobór oleju może powodować lekkie falowanie obrotów na biegu jałowym? Tak 820-890obrotów, w takim zakresie mniej więcej wahania.\
Pozdrawiam :)

No i dolałem około 830ml oleju po przejechaniu równo 1000km. A więc nie jest to aż 1L/1000km ;) I mam takie inne pytanie, czy może coś się stać jak będę dalej jeździł z takim poborem oleju? Co się właściwie dzieje z tym olejem? Odkładają się jakieś złogi? I jeszcze, czy takie pobór oleju może powodować lekkie falowanie obrotów na biegu jałowym? Tak 820-890obrotów, w takim zakresie mniej więcej wahania.\
Pozdrawiam :)

ja zacząłem od 300ml na 1000m km i stopniowo to rosło :) zbyt zdrowe dla silnika to to nie jest nagar na świecach zaworach itd i przede wszystkim katalizator może dostać :)

Wymieniałem niedawno świece i przewody i czyste były świece. Może dopiero się zacznie...;)

Olej się spali, samemu silnikowi nic nie będzie (no chyba że braknie oleju :D), tyle że właśnie nagar się może osadzać, ale i tak trzeba będzie robić. :P
Oglądałeś może kolektor i przepustnice w jakim są stanie? Te falowanie może być z syfu na przepustnicy. Druga rzecz to, to że może dużo oleju wciągać przez odmę.

A co do odmy to po czym poznac ze to przez odme moze znikac ten olej ? To sie czysci czy wymiania ? I gdzie ona jest ?

kolego Nemiks nie sądzę aby takie ilosci oleju uciekały przez odmę:)

Ja też nie :D ale profilaktycznie przy remoncie silnika chciałby to sprawdzić i ewentualnie wymienić

Witam nie wiem jak wy ale ja już zacząłem walkę z ubywającym olejem :P
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_1799.jpg
    IMG_1799.jpg
    107.2 KB · Wyświetleń: 201
  • IMG_1801.jpg
    IMG_1801.jpg
    78.5 KB · Wyświetleń: 204
  • IMG_1803.jpg
    IMG_1803.jpg
    94.7 KB · Wyświetleń: 201
  • IMG_1806.jpg
    IMG_1806.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 197
  • IMG_1808.jpg
    IMG_1808.jpg
    102.1 KB · Wyświetleń: 203
  • IMG_1811.jpg
    IMG_1811.jpg
    93.6 KB · Wyświetleń: 200
  • IMG_1813.jpg
    IMG_1813.jpg
    103.4 KB · Wyświetleń: 207
  • IMG_1817.jpg
    IMG_1817.jpg
    85.3 KB · Wyświetleń: 195
  • IMG_1818.jpg
    IMG_1818.jpg
    143.5 KB · Wyświetleń: 197
Jaki przebieg? Progi na tulejech albo rysy obecne? Ile ubywalo przed otwarciem?

Sam robię z delikatną pomocą wuja :) Silnik wygoda ok wiec ograniczam się do minimum ;P rozbierałem wszystko na szybko wiec nie zdążyłem porobić dużo fotek :)
się okazało że silnik był po kolizji ale jestem pierwszym właścicielem w pl. Pierwszy werdykt straszny luz na prowadnicach zaworowych plus za duży luz na pierścieniach tłokowych panewki lekko podjechane ale nowe nie sa oprócz panewki na pierwszej korbie... (kolizja) Wał głaciutki jak pupcia plus trzyma wymiar :) chwilowo jestem na etapie regeneracji alternatora i czyszczeniu tłoków .
Apropo tłoków czy znacie jakiś sposób żeby mało inwazyjnie je wyczyścić??

- - - Updated - - -

Jaki przebieg? Progi na tulejech albo rysy obecne? Ile ubywalo przed otwarciem?

Przebieg 190 000 na liczniku :) Progi ledwie wyczuwalne licho co... tuleje czyste bez rys :) wuja ocenił ze wszystko wygląda ładnie :) Oleju momentami przy ostrzejszej jeździe 1L na 500 KM :p

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót