• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Remont 1.6 TS 105KM

Nafta poprostu sprobuj.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Próbowałem i jeszcze benzyną, nitro, srodkiem do przepustnic, płynem do felg, nawet matce z kuchni podpiepszyłem jakiś płyn do tłustych zabrudzeń no idzie niby ale pomału a chciałem zeby były jak nówki w robocie mamy dużą myjke ultradzwiękową wiec może jutro spróbuje :)

Swiecil jak psu jajca, wszystko było ok

A kojarzysz środek Tenzi Truck ? Chyba cos podobnego chyba jutro spróbuje to plus myjka ultradzwiekowa :) a potem polerka denka tłoka :)

Tutaj fotka panewki 4 korby w sumie najgorzej wygladająca... W realu troche lepiej wyglada :P

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• WP_20151230_22_21_54_Pro.jpg
    WP_20151230_22_21_54_Pro.jpg
    22.1 KB · Wyświetleń: 265
  • WP_20151230_22_22_18_Pro.jpg
    WP_20151230_22_22_18_Pro.jpg
    20.2 KB · Wyświetleń: 264
  • WP_20151230_22_23_30_Pro.jpg
    WP_20151230_22_23_30_Pro.jpg
    50.2 KB · Wyświetleń: 292
  • WP_20151230_22_23_38_Pro.jpg
    WP_20151230_22_23_38_Pro.jpg
    30.3 KB · Wyświetleń: 280
Ostatnia edycja:
Kibicuję Ci :) Jak na razie to gadka szmatka w tym temacie, a tak na prawdę to Ty się za robotę wziąłeś. Ja będziesz przestrzegał podstawowych reguł i czysto złożysz to będzie silniczek pięknie działał. Na dotarcie zalej minerał.

Nie szalej z tą chemią by nie utlenić niepotrzebnie materiału tłoka.

Kibicuję Ci :) Jak na razie to gadka szmatka w tym temacie, a tak na prawdę to Ty się za robotę wziąłeś. Ja będziesz przestrzegał podstawowych reguł i czysto złożysz to będzie silniczek pięknie działał. Na dotarcie zalej minerał.

Nie szalej z tą chemią by nie utlenić niepotrzebnie materiału tłoka.

Właśnie nie chce szaleć z chemią bo nie chce zniszczyć tłoków... A na dotarcie polecasz minerał??? chciałem jakimś półsyntetykiem zalać trochę się martwię o hydropopychacze??? bo jednak będą puste a olej w nich już w jakimś stopniu zostanie...

Koledzy robia tani remon zeby potem narzekac ze po remoncie dalej bierze olej wiec Alfa to szajs.

Remont bez tulejowania, sprawddenia osiowosci, nowych pierscieni i tlokow( jesli konieczne czyli trzymaja wymiar, nie sa owalne, nie maja ubytkow i uszkodzen ), wymiany pompy oleju, panewek glownych i korbowodowych jest bez sensu..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak, tulejuj sobie 2.0 ... później pęknięcia w bloku między tulejami bo za mało rodzimego materiału zostaje, ten silnik jest przewidziany do szlifu gładzi pod nadwymiarowy tłok, który jest w tej samej cenie co std i sam szlif jest tańszy niż wstawienie tuleji, tulejować sobie można mniejsze pojemności choć ekonomicznego uzasadnienia to nie widze jesli wstawia sie nowe tłoki.

Właśnie nie chce szaleć z chemią bo nie chce zniszczyć tłoków... A na dotarcie polecasz minerał??? chciałem jakimś półsyntetykiem zalać trochę się martwię o hydropopychacze??? bo jednak będą puste a olej w nich już w jakimś stopniu zostanie...

To daj jakiś marniejszy półsyntetyk ;) W fabryce na dotarcie dają mineralne, na syntetyku byłby problem z szybkim dotarciem ;)

To daj jakiś marniejszy półsyntetyk ;) W fabryce na dotarcie dają mineralne, na syntetyku byłby problem z szybkim dotarciem ;)

Czasem nie wiadomo czy ten marniejszy semi nie jest gorszy niż dobry minerał :P Jutro wiozę głowice do obróbki :)

Skąd informacje, że w fabryce na dotarcie leją oleje mineralne? I dlaczego do silnika po remoncie sugerujecie żeby zalewać olej mineralny na dotarcie?

Skąd informacje, że w fabryce na dotarcie leją oleje mineralne? I dlaczego do silnika po remoncie sugerujecie żeby zalewać olej mineralny na dotarcie?

Informacja z pierwszej ręki ;) A tak na poważnie pracowałem w kilku ASO - samochodowych i motocyklowych (tu u przedstawicieli na PL). Nie byłbym sobą, gdybym nie zapytał u źródła jakim olejem są zalewane jednostki po złożeniu. Jest to specjalny olej na bazie mineralnego. Tego specjalnego oleju nie kupimy ale minerlany tak.
Najprościej mówiąc minerał nie smaruje tak dobrze jak syntetyk szczególnie po rozgrzaniu. Szybciej i dokładniej się nowe części dotrą. Na syntetyku trwałoby to znacznie dłużej. Piszę to też z własnego doświadczenia - naprawiam hobbistycznie motocykle. A jakbyś pytał o docieranie - jestem ze szkoły ostrego docierania a nie zamulania.

Czytałem na ten temat i chodzi o to ze olej syntetyczny czy pół-syntetyczny mają zbyt dobre właściwości smarujące i mogą utrudniać faktyczne docieranie... Są dwie różne szkoły i w każdej coś jest :) Nawet czytałem ze wolne obroty na docieraniu to nic dobrego i że silnik powinien pracować pod ,,obciążeniem,, i w pełnym zakresie obrotów ale wiadomo z tymi wysokimi to nie można przesadzać i bez upalania :P

Święto świętem ale tłoki same się nie wyczyszczą i wypolerują :P

IMG_1825.jpgIMG_1826.jpgIMG_1827.jpg

I alternator po regeneracji :)
IMG_1819.jpg

No kolego szacun, więcej fotek i czekamy na efekt i pierwszy start silnika...

No kolego szacun, więcej fotek i czekamy na efekt i pierwszy start silnika...

Jutro jadę troche ogarniać moja belle czyszczenie bloku wymiana węży od webasto wymiana uszczelniacza od strony rozrządu i takie tam :) na odpalanie troche będzie trzeba poczekać bo wszystko po godzinach robie :)

Kolego a mam prośbę jak masz rozebrany silnik 105 KM to to koło pasowe co jest na walku ssącym ono jest na jednym klinie ? ma opcje obrotu na wałku czy nie ? bo w wersji z wariatorem obraca się. Mianowicie chodzi mi o to czy trzeba blokady na wałki przy wymianie rozrządu bo jak jest koło nie ruchome to można sie obejść bez blokad.

Dla 105 i 120 KM sa inne blokady. Oczywiscie na odpierdziel mozna to zrobic bez blokad ale co to za ustawianie. Nie na darmo ktos wymyslil te blokady. Pozniej biadolenie ze a to nie jedzie albo cos przerywa albo nie pali. Zal sie czyta takie posty jak ktos probuje zaoszczedzic kilka zl a pozniej placze ze cos jest nie tak

Nie próbuje oszczędzać, pytam czy to koło ma luz na klinie, bo jak ma to wiadomo że bez blokad się nie obejdzie bo więcej kłopotu potem jest.

Nie próbuje oszczędzać, pytam czy to koło ma luz na klinie, bo jak ma to wiadomo że bez blokad się nie obejdzie bo więcej kłopotu potem jest.

Kolego zarówno ssące jak i wydechowe to są koła pływające wiec ja bym bez blokad nie ryzykował :)

Amortyzatory
Powrót