• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Remont 1.6 TS 105KM

Nawet tego nie sugerowałem bo jak wspomniałeś może dotyczyć to 90%. Natomiast zastanawia mnie wciąż co gdy wymiana elementów, o których najczęściej się wspomina jako przyczyny problemu (pierścieni i uszczelniaczy) nie przyniesie rozwiązania. W moim przypadku zużycie obecnie ustabilizowało się (mam nadzieję) w okolicach 500ml/1000km. Przed remontem silnika oscylowało w okolicy 800-900ml, po remoncie dochodziło do 1l/1000km, więc problem nie musi leżeć w pierścieniach i uszczelniaczach.

Ja dowiem sie juz nie dlugo ;)
Tam nie ma co innego za bardzo pic tego oleju. Wiec u Ciebie mechanizmy moze popelnili blad stad te problemy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie martwcie się:) Wywaliłem prawie 3 tys na remont i silnik brał tyle oleju co przed. Te samochody są że tak powiem chu.owe... Nic tego nie zmieni...

To gdzies popelniles blad bo TSy po calkowitym remoncie od znajomych nie biora oleju wcale.

Nie martwcie się:) Wywaliłem prawie 3 tys na remont i silnik brał tyle oleju co przed. Te samochody są że tak powiem chu.owe... Nic tego nie zmieni...

Nie samochód jest ujowy a zakład w którym robiles remont. Przeciez taki remont to banalna rzecz. Mechanik dureń i tyle w temacie.

Remont za 3tys? Regeneracja glowicy + nowy rozrzad z wariatorem i juz prawie 2 tys zl..

ja robiłem kompletny remont łącznie z wymianą głowicy dlatego też wyszło 3 tys. Mechanik nie jest durniem ponieważ cały czas serwisuje u niego auta i tylko z tą 147 takie problemy były. Miałem alfe 146 i 166 ale 147 to jest koszmar. 146 i 166 nie dały mi tak popalić jak 147...

- - - Updated - - -

w sumie co tu duzo gadać wystarczy popatrzeć ile tematów się przewija o tym samym. Jak nie zawieszenie to wariator albo branie oleju. To auto to jedna wielka promocja jak w lidlu. Co tydzień coś nowego:)

- - - Updated - - -

LukaSS nie znasz mechanika to nie wyzywaj. Osobiście przejechałem się na tym modelu i niesmak pozostał

ja robiłem kompletny remont łącznie z wymianą głowicy dlatego też wyszło 3 tys. Mechanik nie jest durniem ponieważ cały czas serwisuje u niego auta i tylko z tą 147 takie problemy były. Miałem alfe 146 i 166 ale 147 to jest koszmar. 146 i 166 nie dały mi tak popalić jak 147...

- - - Updated - - -

w sumie co tu duzo gadać wystarczy popatrzeć ile tematów się przewija o tym samym. Jak nie zawieszenie to wariator albo branie oleju. To auto to jedna wielka promocja jak w lidlu. Co tydzień coś nowego:)

- - - Updated - - -

LukaSS nie znasz mechanika to nie wyzywaj. Osobiście przejechałem się na tym modelu i niesmak pozostał

Remont z wymiana głowicy za 3tyś to moim zdaniem żaden remont silnika - sam zakup, sprawdzenie głowicy i robocizna przy niej to jakieś 1,5tyś a gdzie jeszcze części (pierścienie, tłoki, panewki, uszczelniacze, zawory, prowadnice zaworów, popychacze...)
Ja remontując 1.4 boxera wydałem 6tyś i silniczek chodził lepiej niz jak wyjechał z fabryki!!

o i to był silnik. Miałem alfe 146 1.6 boxera. Nic a nic się nie psuła jak 147. W moim przypadku robociznę miałem praktycznie za darmo ponieważ mam pewien układ z mechanikiem:)

o i to był silnik. Miałem alfe 146 1.6 boxera. Nic a nic się nie psuła jak 147. W moim przypadku robociznę miałem praktycznie za darmo ponieważ mam pewien układ z mechanikiem:)

Jak robocizna za darmo to koszt 3tyś. jest bardziej prawdobodobny. A co do boxerka to szkoda że Alfa przestała je robić - ten dźwięk był poprostu fantastyczny chociaż muszę przyznać że TS jak na rzędówkę też brzmi bardzo przyjemnie. A co do awaryjności 146 to przez 9lat uzytkowania oprócz eksplatacyjnych rzeczy padła mi pompa paliwa, łożysko w tylnym lewym kole (o dziwo w 147 też już wymieniałem :) ) no i na koniec życia maglownica no i chłodnica z starości a tak nigdy mnie nie zawiodła. 147 mam od ponad pół roku i jak na razie spisuje się elegancko - może trafiłeś na zajechany egzemplarz dlatego starciłeś do niej cierpliwość.

A co jak zrobi się remont silnika bez wyciągania go z auta ? bez wymiany tłoków ? i włu korbowego bo z tego co słyszę to wału w ogóle nie wymieniają, tylko tak jak u góry napisał kolega: pierścienie,tłoki(w bardzo skrajnych wypadkach) panewki(też z tego co słyszałem wymiana nie ma sensu), uszczelniacze, zawory(też podobno nie), prowadnice zaworów, popychacze(też podobno nie)...

Więc teraz tak patrze na to co wymienić do zmniejszenia poboru oleju a to co niektórzy wymieniają to robią generalny remont silnika - pytanie po co ?

Koledzy robia tani remon zeby potem narzekac ze po remoncie dalej bierze olej wiec Alfa to szajs.

Remont bez tulejowania, sprawddenia osiowosci, nowych pierscieni i tlokow( jesli konieczne czyli trzymaja wymiar, nie sa owalne, nie maja ubytkow i uszkodzen ), wymiany pompy oleju, panewek glownych i korbowodowych jest bez sensu..

Jaki masz przebieg? Ja mam prawie 192 000km i spalanie oleju 5w40 to 1l/6000km

Silnik był wyciągnięty podczas remontu inaczej sobie w sumie tego nie wyobrażam:) Kolego Omen po co wymieniać pompę oleju skoro ciśnienie było jak najbardziej ok. Pomiary cylindrów były wykonane i niczym nie różniły się od fabrycznego wymiaru i nie było mowy o żadnym owalu gładzi cylindra za to pierścienie były sporo zjechane. Panewki główne i korbowodowe w idealnym stanie a mimo to auto i tak brało olej... i to praktycznie 1l/1000km

- - - Updated - - -

ktos tutaj próbuje na siłę bronić modelu 147:) dlaczego wiec w 146 i 166 nie miałem co chwile takich niespodzianek co w 147?

Amortyzatory
Powrót